Magyar Egyéni Bajnokság 2019 - Hogyan tovább?

 • Community Manager

  Bevezetésként szeretnék mindenkit megnyugtatni: nem, ez nem az idei MEB felvezetéseként szolgál, terveim szerint a verseny a második félévben lesz.
  A legutóbbi kiírás után viszont szükségét éreztem egy olyat témának, ahol mindenki korlátozás nélkül leírhatja a véleményét a szabályokról és magáról a rendezésről. Tavaly a döntőben több kisebb vita is volt, jó lenne ezt idén elkerülni. Eredetileg márciusra terveztem megnyitni ezt a témát, de rengeteg dolgot kell megbeszélnünk, mint ahogy azt nemsokára ti is látni fogjátok.
  A legutóbbi MEB óta eléggé felpezsdült a közösség élete, jobbnál jobb ligák indulnak kitűnő menedzserekkel. Amellett, hogy örültem is a dolognak, lépéskényszerbe kerültem: találnom kellett egy módot arra, hogy a MEB érdekes, mindenki számára vonzó maradjon, különben csak beleszürkülne a mezőnybe... Az utóbbi pár hónapot ezzel töltöttem és sikerült felépítenem a következő verseny szerkezetét. Csak a legfontosabb pontokat emelném ki, rengeteget kell még dolgoznom a háttérben, hogy megvalósuljon, de lássuk...

  1. Moderátori kérdés
   A MEB indulása óta folyamatos probléma ez, a ligamoderátorok megkeresése mindig extra teher. Idén ezt úgy szeretném megoldani, hogy a ligák központilag induljanak el. A ligamoderátori szerepet elvállaló menedzsernek csupán meg kell adnia, hogy melyik (al)fiókot használná... na és persze az általa választott csapat nevét.

  2. Szimuláció időpontja
   Párbajoknál állandó probléma a mérkőzések kezdésének ideje, sokszor kell éjszakázni a biztos győzelem miatt. MEB-en ez a probléma nem jellemző, és mivel szeretném, ha így is maradna, olyan időpontot kell majd találnunk, ami mindenkinek jó. Megegyezünk nagyjából egy időpontban, aztán olyan európai szerveren indíttatjuk el a ligákat, ami akkor szimulál.

  3. Résztvevők
   A régi játékosok emlékeznek még rá, hogy a MEB pár éve rengeteg embert vonzott, köszönhetően az értesítési rendszernek. Ez a 3.0 megjelenésével megszűnt, de azt tervezem, hogy a nevezés elindulása után közvetlen értesítőt küldök minden magyar menedzsernek a versenyről, külön a linkkel, ahol jelentkezhet. Igen, telefonra is. 🙂 Így nem csak azok az arcok, nevek jelentkeznek majd, akik minden évben indulnak, lesznek végre új, eddig ismeretlen menedzserek is, akik közül aztán később lehet mazsolázni az egyesületeknek...

  4. Díjazás
   Komoly versenyt nem lehet szervezni díjak nélkül, idén talán erre is lesz mód. Ismét olyan ligát tervezek, ahol nem lehet érméket használni (ez az egyetlen dolog, amiben nem szeretnék változtatni), így ezek a díjak csak jelképesek lesznek... de ettől függetlenül egy kevés érmével mindenképpen jutalmazni szeretném majd a dobogósokat a legvégén.

  Nagyjából ennyit szerettem volna felvezetésként írni, most ti következtek. Ahhoz, hogy a fentiek megvalósuljanak, teljes, minden részletre odafigyelő versenytervvel kell előállnom. Beszélnünk kell a szabályokról, a lebonyolítás menetrendjéről, a lemondásokról... vagyis nagyjából mindenről, ami felmerülhet, ezért is nyitottam ilyen korán a témát. 🙂 Nincs semmilyen korlátozás, írjátok le, hogy szerintetek milyen legyen a következő MEB. Kettő dolgot kérnék csupán: nektek is meg nekem is jobb, ha az egyszerűbb megoldásokat favorizáljuk. Lehet bonyolítani, keverni... de szerintem felesleges. A másik pedig az, hogy ha esetleg nem az lesz, amit néhányan szeretnétek, ne legyen sértődés. Felnőtt emberek vagyunk, ha az A megoldás végül a B lesz, akkor ne legyen ebből vita.
  Kíváncsian várom az ötleteket, véleményeket, hajrá! 😁


 • Hali!
  Nekem tetszik a felépítés tervezet, a moderátori kérdésnél ezek szerint bármelyik ligát választjuk is, megoldható lesz hogy kapjunk jogot az ingyenes indításhoz?

 • Hungarian Users

  @scottibrahim 1. Azt hiszem a moderátorok,versenyzők és a te számodra is a legnezebb tényező a lemondások utáni tabella készítése.Ha a kiírás rögzíti a mindenkori OSM tabella érvényességét,ez a teher megszűnik.S a nevezéssel egyben ezt is elfogadja,aki nevez.
  2.Ez fontos tényező! Vannak fiatalok,iskolások,dolgozók így a legideálisabb időpont a 19.15. vagy 20.15. ös szimukezdés.
  3.Amióta én játszom,60-70 man mindig összejött.Persze ha bírja a kapacitás lehet akár 200 résztvevő is.Itt az lehet gond,hogy a versenysorozat elnyúlik,mint a rétes tészta.

 • Hungarian Users

  A MEB-nek meg van a maga rangja,bár sokan azért nem vesznek részt mert hiányzik belőle a játék sava-borsa-az igazolás.Én amellett tenném le a voksom,hogy ez továbbra is maradjon tiszta liga ebből a szempontból.Így a kevésbé tehetős manok is eséllyel küzdhetnek.Igazából én semmi jelentős változtatást nem tennék rajta,mindössze a dupla tabellát szüntetném meg.

 • Community Manager

  @hohesc100 Igen és nem. Bármelyik liga válaszható, de nem a moderátornak kell elindítania. Központilag menne a dolog... nagyjából úgy, mint a világbajnokság. Vagyis például megadod, hogy az S2-es fiókodon szeretnéd a ligát X csapattal, aztán amikor bejelentkezel, már ott lesz minden.

 • Community Manager

  @star-wars-67 Volt olyan MEB, ahol 180 menedzser jelentkezett, még a hőskorban. Megoldható a dolog, legfeljebb nem 4 csoport lesz az első fordulóban, hanem 12 vagy 16.

 • Hungarian Users

  @scottibrahim Az nagyszerű.Viszont talán nem lenne rossz kidolgozni az 1.körre egy kiemelési rendszert esetleg..

 • Community Manager

  Régen is volt kiemelés, most is megoldható. Akkor a Ticket tulajdonosok voltak a kedvezményezettek, nálunk viszont nyilván a rangsor döntene.

 • Romanian Users

  @scottibrahim hali...

  1. a díjazást jó ötletnek tartom,ha van valami díj az növeli a motivációt is,olvastam erről is a "szomszédék" fórumán...
   A nemzeti bajnokság győztese 2350 coinnal lett gazdagabb...
   Én is meg akartam említeni ennek a lehetőségét de mint minden "Feri ötletet" kb ezt is lehurrogták volna rögtön...
   Amugy a díjat milyen formában gondoltad? Te adnád "személyes kasszából"?
   A "szomszédéknál" ki volt írva hogy keresnek szponzorokat a díjazás segítségére.
   És a felhasználók közül jelezhették akik akartak szponzorizálni.

  2. Lemondasok
   "szomszédéknál" aki lemond egy ilyen nagy tornáról az időben meghatározva 1 éves tiltást kap minden nemzeti szinten megszerzett tornáról és Black List-re kerül.
   Ez a lista közzé van teve minden nagy verseny meghirdetésekor és látni hogy kinek nincs jogosultsága indulni.
   Ha lenne egy ilyen komolyan vett szabály akkor lehet kevesebb lenne a lemondasok száma illetve idővel a tiltásokkal megszabadulnank azoktól akik lemondanak legalábbis az 1 év tiltás idejére.
   Nem lenne jó ha mi is alkalmaznánk?
   De ez csak akkor megy ha minden nagyobb torna szervezője "aláírja" a közös "Black List" egyezményt...

 • Community Manager

  Nincs személyes kassza, máshogy oldanám meg... a lényeg, hogy megkapná az illető, bár azt azért megjegyezném, hogy a fenti összegnek csupán a töredékére gondoltam.

  A feketelista kérdése nekem igazából mindegy. Eltiltani mondjuk senkit nem szeretnék, soha nem lehet tudni, hogy miért mond le valaki. A lemondásoknál tényleg ki kell majd találnunk egyébként valamit, hogy most akkor újraszámoljuk-e a táblázatot vagy ne. 🙂

 • Romanian Users

  @scottibrahim
  1.Értem.Amannyiben te nem vagy benne és nem is alkalmaznád a "fekete listát" a lemondó managerekre akkor én sem mert ha nem alkalmazzuk egységesen akkor értelmetlen.

  2.Lemondás esetén a mindenkori OSM tabellát tartom előnyösnek mind a résztvevők mind a szervezők/liga moderátorok részére.
  A liga moderátoroknak nem kell kínlódni az újra számolt tabellával és a résztvevőknek sem kell folyton várni a tabella frissítéseket.

 • Hungarian Moderator

  Helló.
  19.15 vagy 20.15 indulás teljesen jó lehet.
  Mindenképp igazolás mentesnek kell lenni.
  Barátságos meccs mentes.
  És hát igen a lemondás és a tabella a nagy kérdés.


  • fekete listát én sem vezetnék senkiről. bárkinek bármi közbe jöhet, kár megbélyegezni bárkit is. ha összejön egy 100-as mezőny már elenyésző az a pár lemondás. ha mégis bekövetkezik akkor én sem számolnám újra a pontokat.
  • 19:30- 20:30 közötti szimuláció ideális szerintem.
  • ligák nagyságát egységesíteném, ne legyen 20 csapatos selejtező, se döntő. indokolatlanul megnyújtja az egész tornát. én azt javasolnám nagy létszám esetén is legyenek rövid (10)-12-(14) csapatos ligák, amik pörgősek. valamint ranglista alapján lehetne kiemelés ha 100 manager feletti induló létszám lenne.
  • ha már nem lehet zsetont költeni akkor a másik kérdés hogy lehet-e edzetni a jatekosokat? emlékszem volt olyan MEB ahol lehetett, de legutobbi 2 évben már ezt is kivettük a meccsből.
 • Hungarian Users

  @hohesc100 Az edzetéssel az a gond,hogy ahol túlnyomó részt veteránok alkotják a keretet,azok hátrányba kerülnek hamar egy fiatalabb kerettel rendelkezővel szemben.


 • @star-wars-67
  ez is attól függ milyen ligában lesz lebonyolitva.
  nem tudom van-e lehetőség egy speciális ligara mint a VB-n @scottibrahim ?

 • Romanian Users

  @hohesc100
  Ha őrizzük a hagyományokat akkor Nosztalgia Liga lesz legyen az 20 vagy 12 csapatos is.
  Ott az edzetés nem "korhoz" kötött mert tudtommal nosztalgia ligában senki sem öregszik 😀
  Mindenki 26 éves...
  Ami viszont függővé teszi az az idő,akinek több ideje van belépni az napi többször tud edzetni,2/3szor és van aki csak egyszer...

  *Én az edzetés lehetőségét bent hagynám,ha már igazolni nem lehet legalább edzetéssel lehetne strategiázni mikor kit rakasz a kezdőbe kit küldesz edzeni?
  És pl ha valakinek a 451 felállás kedvez akkor rá mehet 1 támadóra edzetni ha pl a 433 akkor 3 játékost edzet rotálva stb.
  Ebbe is van egy élvezhető stratégiai rész...


 • remélem a nosztalgia ligát messzire elkerüljük 😄


 • Kiemelés jó ötlet, szimuláció is jó lenne ha egységesen, emberi időben lenne. Eli kérdése tetszik, nem lehetne valami speckó ligát létrehozni, mint a VB-re is? Mondjuk magyar csapatok legendáival vagy ilyesmi?

 • Hungarian Users

  Sziasztok!
  Nagyon tetszenek ezek az ötletek 🙂 . Én csak a véleményemet írom senki sem sértődjön meg. én sem fogok ha nem így lesz mert közösen döntsük el, hogy mi legyen.
  Nekem több kérdésem is lenne több dologgal kapcsolatban.
  Engem őszintén mondva picikét zavar a coinokkal kapcsolatos szabályok, azt hogy nem lehet edzőtábor, nincs kupa indulás, edzések felgyorsítása, játékosok vásárlása játékosmegfigyelővel. Tudom hogy nagyon nem érthető most csak nagyon tömören fogalmazok sietnem kell. Majd ha kell vagy nem értitek akkor kifejtem tömörebben is.
  Azt az ötletet támogatom, hogy inkább ilyen 10-12 csapatos ligákat kellene választani mert a hosszabb ligáknál több forduló van ugye.
  Meg hogy kik lesznek a ligaalapítók/moderátorok. Mert aki létrehozza a ligát annak ugye coinokra van szüksége és mi van akkor ha nincs elég coinja hozzá? Az az ötlet lenne jó ha a liga létrehozóinak ingyenes lenne a létrehozás 🙂 .
  A szimulációval kapcsolatban olyan 19:30 és 20:30 közötti időpont lenne nekem a jó 🙂 .
  Mivel tudom hogy ez egy elég komoly verseny a díjakkal kapcsolatban nekem nincs problémám nekem nem lenne baj az sem ha nem kapnánk semmit.
  Meg esetleg ha valaki le akar mondani mert feladja vagy valamilyen másik ok van rá például ezt sem támogatnám mert ha elvállalta akkor csinálja meg és ne mondjon le.
  Nagyjából ennyit gondolok most de még egyszer mondom ez csak az én véleményem 🙂

 • Romanian Users

  @verebadi
  A "magyar legendák jó ötlet...
  Ha össze lehetne "szerkesztettni" a GB-sekkel egy legendás magyar klubokból álló Nosztalgia Ligát az szuper lenne...
  Ha nem akkor meg ha már MEB akkor az elérhető Nosztalgia Ligák a célra vezetőbbek.
  Bár lesz most a Stop The Coins liga na ez jó lesz minden szempontból hogy összességében milyen tapasztalatokat hoz.
  Pl egy 15 milliós csapatnak lesz-e reális esélye elől végezni a 24 milliós csapatok ellen.