Ranking punktów menadżerskich
-
Chciałbym odgrzac kotlet... czy w najbliższym czasie są planowane jakieś sposoby liczenia tych medali lub czy jest możliwość aby zachęcić graczy którzy są w polskich top 100 do gry w takich zawodach jak IMP. Przeglądałem sobie Polski aktualny top i mówiąc krótko gracze Ci grają w ogorkowych ligach lub nawet pustych ligach z botami (podobnie top rankingu światowego conajmniej paru graczy gra w "dziwnych ligach" na 4ech slotach z tymi samymi managerami.
Chciałbym się odnieść do tego że ostanio były IMP. W finale IMP był jeden gracz z polskiego top 100 a dokładnie @tristan1982 który jest w okolicach 60 miejsca. Mistrzem Polski został gracz z miejsca 346 w Polsce, vice mistrzem gracz poniżej 1000 miejsca a 3cie miejsce gracz z 221 pozycji. Czy nie brzmi to groteskowo? Jak wpływa to na "prestiż" chociażby IMP. Stary ranking miał odzwierciedlenie mniej więcej chociaż w aktualnej sytuacji a teraz? To tak jakby taka Legia, Lech i Raków grali w lidze Luksemburgu, Singapuru i Indyjskiej a mistrzem Polski został Górnik Polkowice albo Odra Wodzisław bo wygrała turniej nazwany mistrzostwami Polski. Oczywiście szacunek mam do wszystkich finalistów IMP bo są to topowi gracze ale ranking medali wogole nie pokrywa się z tym co jest w rzeczywistości. Jest to strasznie dla mnie irytujące i deprecjonuje rangę chociażby IMP, MPP. Może chociażby polskie top 10- 50 miało by obowiązek grac w IMP? Wtedy można było by zobaczyć ich prawdziwy poziom. -
@huzar-shakir kolego mam pojęcie właśnie i sądzę że to dużo większe niż Ty bo kupe lat gram w ta grę i jestem dość znany i większość graczy to znam bardzo dobrze dlatego poruszam temat medali a realnej wartości graczy z rankingu i zastanawiam się jak sprawić aby był on miarodajny. Dzięki za tabelę IMP ale znam ja bardzo dobrze bo sam grałem i byłem w pół finale więc i finał śledziłem
-
@jasiuk88 Mam podobne zdanie co @huzar-shakir tzn. żadne rankingi w starej, nowej wersji, medale itd,. nie mają znaczenia. Gracze którzy prowadzili sobie tzw. profil rankingowy, czy jak to tam nazywali tracili moim zdaniem czas i energię. Kluczowe są najważniejsze imprezy, typu IMP, MPP, czy CCWE. To które miejsce w rankingu światowym ma "najlepszy Polak" i ilu kolesi z Turcji go wyprzedza, czy 20-tu, czy 30-tu to nie ma znaczenia. Większość tych punktów jest kupiona zawsze bardziej niż ugrana. Zatem jakiego by systemu nie wymyślili, dla mnie większym prestiżem będzie dostać się do finału IMP, niż być w pierwszej setce światowego rankingu, jaki by nie był.
-
@jasiuk88 Sam sobie częściowo odpowiedziałeś na pytania w poście odgrzewającym temat. Też kiedyś zauważyłem, że wielu z czołówki rankingu nigdy nie grało nawet bitwy, nigdy nie było w grupie. Wyspecjalizowali się w ogrywaniu botów i kupowaniu BC. Jaki to może mieć związek z prestiżem, nie mam pojęcia.
-
Dla równowagi dodam jeszcze, że moim zdaniem ranking grup akurat w aktualnej formie, z podziałem na dywizje itd. odzwierciedla mniej więcej siłę grupy.
-
@jasiuk88 Tabelka wklejona tylko po to aby Cię uświadomić kto grał w finale
Połowa z graczy to reprezentanci Polski OSM, wśród których jest i kapitan naszej kadry...
Ci panowie nie muszą niczego udowadniać, swoje już tu zrobili ,a sądzę iż to nie koniec ich sukcesów .
Rankingi nie grają, to tylko dodatek dla tych którzy się nim podniecają -
@jasiuk88 I żeby nie było niejasności. Ja w pełni rozumiem Twoje pytanie. I tak sobie teraz myślę, że ranking indywidualny musiałby jakoś określać umiejętności gracza, co jest nierealne, przy założeniu, że ta gra musi na siebie zarabiać. Ranking musi być tak skonstruowany, żeby zachęcał do wydawania pieniędzy. Powtarzając się, dla mnie najlepszym rankingiem jest to kto dotarł do finału IMP i wciąż uważam, że akurat ranking grup w miarę realnie oddaje umiejętności członków danej grupy.
-
@pawełpaweł w pełni Cię rozumiem i zgadzam się że ranking grup akurat jest dobrze oddany. Owszem IMP to najważniejszy turniej i on pokazuje kto jest najlepszy w Polsce ale jest to trochę dziwne patrząc na wyniki IMP i ranking.
-
@jasiuk88 No właśnie dziwne, nieadekwatne, ale się dzieje. W pełni Cię jakby rozumiem w tym zdziwieniu całym, że ranking indywidualny nie oddaje w żaden sposób umiejętności graczy, ale od kiedy pamiętam tak właśnie jest, bez względu na wszelkie zmiany w systemie naliczania punktów rankingowych. Jest jeden najlepszy Polak w rankingu, który jest od lat w top 100, nigdy nie grał bitwy, nigdy nie był w grupie. Zatem pozwolę sobie odwrócić pytanie: po co w ogóle tym się przejmować, jeżeli to nie ma znaczenia. Liczą się IMP, MPP i inne ważne turnieje organizowane oddolnie jakby. To już chyba ustaliliśmy sobie, że ranking indywidualny kompletnie mija się z rzeczywistością. Brak jakichkolwiek zmian w tym temacie od dawna ze strony twórców tej gry, pomimo jak zakładam wielu skarg, oznacza, że oni sami nie mają pomysłu.
-
No bo tak sobie pomyślmy za co te indywidualne punkty rankingowe mogłyby być przyznawane. Ja nie mam pomysłu. Kiedyś ktoś zakładał sobie ligę rankingową, zapraszał kolegów, których potem ogrywał w tej lidze inwestując BC i awansował, ale to chyba była sztuka dla sztuki??
-
I potem ja sobie mam zajrzeć w ranking i zobaczyć, że mój znajomy się na tyle wysilił że jest 132 w rankingu, bo się w tych ligach "rankingowych" nagrał? I mam sie tym podniecać?
-
Sorki, ale wciąż większe wrażenie na mnie robi awans do finału IMP.
-
Tak sobie myślę, że ten ranking indywidualny musiałby jakoś oddawać jakość rozegranych meczy, nie ilość, jak to na ogół, albo wręcz zawsze bywało. Praktycznie sensowny ranking jest chyba nie do zrobienia. Sensowny systemowo itd. To zawsze będzie sztuka dla sztuki. Czego by tu nie zmieniać, no chyba, że Ty @jasiuk88 masz jakiś pomysł jak to powinno wyglądać? Chętnie bym przeczytał. Ja nie mam pomysłu i moim zdaniem ta gra dobrze funkcjonuje jako społecznościówka, w której ścierają się grupy. Starcia indywidualne, to imprezy organizowane oddolnie, jak chociażby IMP, MPP, czy bardziej lajtowe KWG i to też dobrze działa.
-
@pawełpaweł poda mi się system medali w ten sposób że za wygrana z lepszym graczem się dostaje więcej medali a z słabymi graczami mniej (chociaż proporcje bym zmienił i mniej odjal za przegrana). Według mnie w ligi takie jak IMP lub MPP, CCW powinny być ekstra punktowane i powinny być ekstra punkty za to. Plus bym wymagał aby top 50 rankingu krajowego obligatoryjnie musiał grać w IMP i bez gry w tym (o bitwy się już nie czepiam) automatycznie by wypadal z rankingu.
-
@jasiuk88 said in Ranking punktów menadżerskich:
@pawełpaweł Według mnie w ligi takie jak IMP lub MPP, CCW powinny być ekstra punktowane i powinny być ekstra punkty za to. Plus bym wymagał aby top 50 rankingu krajowego obligatoryjnie musiał grać w IMP i bez gry w tym (o bitwy się już nie czepiam) automatycznie by wypadal z rankingu.
To są Twoje nierealne marzenia. Technicznie nie do zrobienia. Weź pod uwagę, że gra jest czymś oddzielnym kompletnie od chociażby polskiej społeczności, czy organizowanych przez naszych moderatorów imprez, które w żaden sposób nigdy nie przełożą się na żadne medale/punkty. Zamiast medali otrzymujesz prestiż pośród polskiej społeczności OSM + plus własną satysfakcję, że kogoś mocnego ograłeś w ważnym turnieju. Żaden system punktowania tego nie zastąpi.
-
@jasiuk88 Szczerze pisząc, moim zdaniem, to kompletnie nie jest nawet potrzebne. Natomiast podtrzymuje, że ranking grup oddaje siłę grupy. to akurat chyba działa. To co mi sie nie podoba, to wgląd jedynie w TOP 100. Fajnie byłoby móc zerknąć głębiej.
-
Wygrałem KGW w miesiącu Grudniu. Celem 5 wygrałem ligę (w pucharze odpadlem w pierwszej rundzie). Bilans gier to 19-4-3 czyli raptem 3 przegrane mecze. Liga przez 95% czasu pełna z graczami z wszystkich polskich topowych ekip. Gracze aktywni którzy się codziennie loguja. A w nagrodę za wygranie tej ligi dostałem...
-88 medali (minus 88)!
Przecież to jakaś kpina jest... To w jaki sposób można te medale zdobyć? Jak ta gra zachęca do uczciwej gry i grania na wysokim poziomie? Lepiej grać z botami czy zakładać po 10 subkont i wygrywać bo chyba tak można zdobywać medale.
Wiem że ten system medali to jedna wielka głupota i nie ma co patrzeć ale jeżeli już wygrałem ligę to jak można jeszcze kogoś karać za to?!?!
-
@jasiuk88 ostatnio się nad tym zastanawiałem.. poszedłem drogą obserwacji top 3 w Polsce w tych medalach.
Grają w ligach z jakimiś przeciwnikami nie wiadomo skąd. Nawet nie rozumiem jak gracze z rankingiem 10 w medalach mogą dobierać do ligi jakiś ogórków.
Ja zakładając ligę i wpuszczając graczy to wpadają sami z rankingiem 8-9-10 w medalach. Więc jakim cudem ranking 10, ma w swojej lidze 2-3-4? I to cała trójka tak miała.
Cała trójka jest moderatorami wszystkich lig na swoich slotach i oczywiście mają pierwsze miejsca bez porażek,bez remisów i w 20 meczach 130- 20 bilans.
Totalny brak przyjemności z gry... Wolę zagrać koloseum i w 20 meczach 5 razy wygrać 3 remisy mieć i resztę porażek, po trudniej, ciężkiej lidze niż grać taką żenade.
Teraz też gram sam ligę z botami!!! Aby tylko rozegrać, i mieć osiągnięcie bo oprócz tej jeszcze chyba dwie i będzie parę tysięcy BC na koncie ale idzie się wynudzic z botami
-
A ile medali widzisz ogólnie na profilu?
Tutaj moje KWG z listopada. 2 miejsce celem 9 bez żadnej porażki + zdobyty puchar. Nie zanotowałem ile dali mi medali przy podsumowaniu ligi, ale ogólnie na profilu widzę 7k.