Piłka nożna...kocham, nienawidzę. O naszej miłości do piłki kopanej.
-
Chcialem utworzyc temat o naszych początkach z piłką, czy to jako zawodnik czy tez kibic na trybunach, czy przed TV. Pierwsze obejrzane spotkanie, gol, idol. Pierwsza koszulka czy tez piłka. Fevernova czy może Adidas Tricolore z 1998 i MŚ we Francji, która to byla moją pierwszą 🤩
-
Mecz na żywo z trybun
Legia - Gks Katowice 1:2... 2 bramki Moussa Yahaya czy jak mu tam bylo...
obejrzane mistrzostwa
MŚ 1998 Francja (w całości euro 2000)
Niezapomniany mecz
98/99 final LM Manchester United- Bayern 1:2 -
@Maziu90
Pierwszy mecz na żywo z trybun
10.09.2003 - Polska vs Szwecja - El. ME 2004 0:2, czerwo Hajto... Spiker upraszający o niewyrywanie krzesełek...
Pierwsze obejrzane mistrzostwa
MŚ 2002 - Pamiętny mecz o honor z USA 3:1 wygrany i "canarinhos" symulka Rivaldo i czerwo dla rywala z Azji (chyba) Chiny? "boberek" stylizacja Ronaldo (De Lima) króla strzelców i MŚ ze swoją drużyną. Beckham z inną fryzurą co mecz, aż w końcu ogolony został na łyso, nie trafił karnego?!
Niezapomniany mecz
AC Milan - FC Liverpool, 25 maj 2005 - Finał Liga Mistrzów UEFA "Dudek Dance vs Koszmar Szewczenko" Świetny dreszczowiec o nazwie "Z piekła do Nieba i na odwrót" -
Pierwsza mecz na żywo z trybun
Nie pamiętam, dużo tego było. Na pewno Lechii Gdańsk w latach 90, jednak dokładnie daty i z kim nie kojarzę.
Pierwsze przestudiowane mistrzostwa
MŚ 1994 pamiętam je doskonale. Ostatnie mistrzostwa Maradony, nie strzelony karny Baggio. Genialnie grająca Brazylia w składzie m.in Dunga, Romario, Bebeto, Cafu, Aldairem, w bramce Taffarel, no i na rezerwie Ronaldo. Po za tym w Rumunii grał Gheorghe Hagi, dla Kolumbii Carlos Valderrama, i zabity później Andres Escobar. Dla Kamerunu zmarły później na boisku Marc Vivian Foe i oczywiście Roger Milla. W Hiszpanii tacy zawodnicy jak, Hierro, Lopetegui, Bakero, Guardiola, Enrique czyli sami obecnie trenerzy dla Bułgarii grał Christo Stoichkov, w Argentynie występowali Batistuta, Ortega, Cannigia, Simeone, Redondo, Sensini i przecież Maradona. Nie można zapomnieć o Nigerii i takich graczach jak Jay Jay Okocha, Sunday Oliseh czy Viktor Ikpeba,dla Meksyku grał Hugo Sanchez, a Włosi mieli plejadę gwiazd m, Maldini, Pagliuca, Costacurta, Baresi, Albertini, D. Baggio, Conte, Donadoni, Casiraghi, Massaro, Zola i R.Baggio. O Niemcach nie pisze, bo ich nie lubię dla Norwegii grał Alf Haland, ojciec Erlinga. W barwach Irlandii Roy Keane i Denis Irwin. W Maroku był Mustafa Hadji, a w Belgii Marc Wilmots. Holandia z Van der Saarem, braćmi de Boer, Koeman, Blindem (syn gra w ajaxie obecnie), Winter, Rijkaardem, Witschage, Overmars, i Bergkamp. A u Ruskich grał Czerczesow, Karpin no i oczywiście Salenka który jako pierwszy strzelił 5 bramek na MŚ w jednym meczu. Szwedzi w składzie mieli na pewno Ravelliego, Brolina, Bloumqvista, Anderssona, Lucicia, no i Henke Larssona.
Niezapomniany mecz
Dwa takie mam, oba to finały LM
Borussia Dortmund 3-1 Juventus Turyn 96/97 i Manchester United 2-1 Bayern Monachium' 98/99.. Z pierwszego meczu utkwiła mi akcja Larsa Rickena jak wchodzi z ławki rezerwowych, chwilę gra, dostaje długie podanie od Mollera i z ok 20 metrów strzela bramkę. Dobiło to Juve, bo z 5-6 min wcześniej dopiero co Del Piero strzelił na 2-1. Natomiast drugi to powinno się oglądać jako klasykę gry do końca spotkania. Genialny mecz.Przepraszam że tak się rozwleklem.no
-
Coś tam jeszcze pamiętam z Mistrzostw Europy '92. Jak Duńczycy wygrali wtedy. A nawet się nie zakwalifikowali do mistrzostw. Jugosławii nie pozwolono grać że względu na wojnę, i w ich miejsce weszli Duńczycy.
-
Nie pamiętam
MŚ 2002 Korea & Japonia
Niezapomniany mecz
Francja Anglia na EURO 2004 i szalona końcówka Zizou
Pierwsza koszulka
Tomasz Wałdoch - Polska nr 15
Pierwsza piłka
Fevernova - MŚ 2002 -
Nie bardzo pamiętam. Był to jakiś mecz Olimpii Elbląg w starej IV lub V lidze w latach 1998-2000, czyli miałem 7-9 lat. Pamiętam tylko tyle, że wskoczyłem przed płot i był tam taki dziadek zgrzytający zębamiPierwsze obejrzane mistrzostwa
MŚ 2002 w Korei i Japonii. Oglądane u kolegi po lekcjach, jeszcze w szkole podstawowej(jestem z rocznika '91)Niezapomniany mecz
Wiele jest takich meczy.- Na pewno Finał MŚ 2002 - Brazylia vs Niemcy i 2 bramki Ronaldo Nazario,
- Finał LM w 2005 roku i wielki comeback Liverpoolu oraz wspaniały Jerzy Dudek,
- Dwumecz Deportivo La Coruna vs AC Milan w Lidze Mistrzów, sezon 2003/2004. Dla tych, którzy nie pamiętają: w pierwszym meczu Milan wygrał 4:1 i wielu sądziło że rewanż będzie tylko formalnością. Jakież musiało być zaskoczenie, kiedy Deportivo wygrało 4:0 i awansowało do półfinału.
- rok 2001, 3. runda eliminacji do Ligi Mistrzów, Wisła Kraków 3:4 FC Barcelona, mecz leciał w TVP,
i na pewno wiele innych, które musiałbym sobie przypomieć.
Pierwsza koszulka
Michael Owen, czerwona koszulka Liverpoolu z numerem 10.
Pierwsza piłka
Nie pamiętam, jakaś typowa "szmacianka". -
- Jakas IV Liga, zapewne mecz MKS MAZURA EŁK, bardzo bardzo dawno temu;)
- Jednak taki poważny to Legia 3:3 Ruch Chorzów lub Polska 1;0 Irlandia, tylko nie pamiętam co było najpierw;)
- Mistrzostwa w 98, gdzie wygrała Francja która następnie wygrała również EURO a później odbył się historyczny mecz FRANCJA vs RESZTA ŚWIATA
Niezapomniany mecz
- Chyba te mecze w których sam brałem udział, czyli MIĘDZYNARODOWY TURNIEJ JUNIORÓW W DOBIEGNIEWIE.
- Poza tym na pewno Final Ligi Mistrzów od 0:3 do 3:3 - Milan - Liverpool
- Mecze Wisły Kraków w Pucharze UEFA
- Mecz reprezentacji Polski z Niemcami i wygrana 2:1
Pierwsza koszulka
- Nuno Gomes ; ) Po Euro 2000, zostałem jego Fanem
Pierwsza piłka
- Taka w której po kilku kopnięciach wychodził balon przez szwyyyy Piłka kupowana była raz na tydzień;)
-
Pierwszy mecz na żywo z trybun:
Hmmm... Niestety tam gdzie się wychowałem nie było żadnej takiej poważnej drużyny, pierwszy mecz to raczej mecz mojej wioskowej drużyny ale z takich poważniejszych rozgrywek to mecz Ślaska Wrocław zdecydowanie, ale niestety nie pamietam juz który.
Pierwsze obejrzane mistrzostwa:
Z euro 2008 mam małe flashbacki ale raczej euro 2012, mundial 2010 również ale nie było tam biało czerwonych to zainteresowanie było średnie.
Niezapomniany mecz
Zdecydowanie finał 2008 pomiedzy United a Chelsea, wtedy zrodziła się moja miłość do Manchesteru United;) Rowniez mam w pamiecy, gdy byłem juniorem, w wojewodzkiej lidze gdy przegrywaliśmy 0:4 a w drugiej połowie zrobiliśmy wynik 5:4, meeega emocje
-
Super ze sie tak zaangażowaliscie
Dodajemy kolejne kategorie 2 pierwsze dzięki pomysłowości MajkeloPierwsza pilka : Adidas Tricolore
Pierwsza koszulka : Batistuta Argentyna, jesli chodzi o komplet nawet z czapka i rekawiczkami, Real Madryt koszulka Raula
Pierwszy mecz Polaków: el. Euro 2000 bodajże ten u siebie przegrany ze Szwecja
Mecz Polakow ktory zrobil na mnie największe wrazenie: Polska - Niemcy 2:0 2014
Idol(e) z dziecinstwa:
Raul, Batistuta, Kluivert, Roberto Carlos, Dudek -
Pierwszy mecz na żywo : jakiś mecz w lidze okręgowej drużyny z mojej miejscowości .
Pierwsze obejrzane mistrzostwa : Euro 2012
Niezapomniany mecz : Liga mistrzów 2016 / 2017 wygrana Barcy 6 : 1 z Psg , niespodziewałem się że Barca wygra ten dwumecz po porażce 0 : 4 w pierwszym meczu a jednak się udało .
Pierwszy mecz Polaków : Mecz towarzyski Polski z Niemcami w Gdańsku 2011 r .
Mecz Polakow ktory zrobil na mnie największe wrazenie: Euro 2016 Polska vs Portugalia dobrze graliśmy szkoda że przegraliśmy w rzutach karnych .
Idole z dzieciństwa : Messi , Xavi , Iniesta , Alves , Błaszczykowski , Buffon , Casillas
-
Pierwsza koszulka
Rivaldo, a miał być Ronaldo (MŚ 2002), co ciekawe kupił ją taki fan (Tatuś) piłki nożnej, że w dzień własnego wesela oglądał mecz MŚ 1990 u poznanego gościa w sąsiedztwie kościoła (przed ślubem)
Pierwszy mecz Polaków
Nie pamiętam, ale największe wrażenie na mnie zrobiło spotkanie z USA (3:1 dla Polski) o honor w 2002 i dwu mecz z Portugalią podczas eliminacji ME 2006 (pierwsze w historii z udziałem Polaków) pod wodza Leo Beenhakkera (Ebi i bomba Krzynówka)
Pierwsza piłka
Żadne zaskoczenie tzw. „Poland” a czasami kopało się piłką do kosza, a nawet kamieniem na placu przed szkołą „na ławki” Ciekawostka strzeliłem bramkę z główki.
Idol z dzieciństwa
Prawdziwym idolem dla mnie był i do dziś nadal nim jest, a mowa o Ikonie Madrytu Raúl González Blanco. Wielu piłkarzy podziwiałem, ale liczył się tylko Real Madryt i On
-
Mecz na żywo z trybun:
IV kolejka ligi polskiej, sezon 2003/2004
Wronki, ul. Leśna, 30 sierpnia 2003 r., godz. 18:15
Widzów: 4000, sędziował: Grzegorz Gilewski
Amica - Wisła 2:0
Kryszałowicz oba goleObejrzane mistrzostwa:
Pamiętam MŚ 2002 ale takie na pełnym gazie to EURO 2004, każdy mecz zapisany w zeszycie, składy, kartki, statystyki, nawet w jaki sposób strzelec gola to zrobił, jak miał nogę ułożoną itd
Niezapomniany mecz:
UCL 2002/2003
Juventus - Real 3:1
Moją pierwszą koszulką był Del Piero, właśnie replika trykotu z tego meczu. Mam go do dziś, otwiera moją wspaniałą kolekcje koszulek Juve -
Pierwsza koszulka:
Pierwszej piłki dokładnie nie pamiętam, jakaś tania piłka z marketu, ale długo wytrzymała
Pierwszy mecz: finał LM Inter Mediolan 2:0 FC Barcelona i dublet Diego Milito.
Pierwszy mecz z trybun to mecz Groclinu Dyskobolii Grodzisk Wlkp. przeciwko Legii Warszawa zakończony zwycięstwem Dyskobolii 4:1.
Idole z dzieciństwa: Ronaldinho, Xavi, Torres, Sneijder, Ronaldo podczas gry w Man Utd, trochę ich było
Niezapomniany mecz: finał LM z 2014 roku, Atletico przeciwko Realowi. Nie zapomnę go dlatego, że to był pierwszy mecz po którym poczułem, że na prawdę kocham piłkę nożną i kocham Atletico Madryt. -
Zastanawialem się nad tym czy to dodawac ale co tam... zobaczymy
Ulubiony klub z PL - (L)egia
Ulubiony klub zagraniczny - kilka razy to sie zmieniało. Obecnie nie ma jednego takiego.
Kiedyś Real, Olympique Lyon i Valencia. Teraz znowu cos do Lyounu mnie ciagnie i wloskiej pilki.Ulubiona liga pilkarska - włoska
Kto wygra Euro?
Belgia ( po wczorajszych niesamowitych meczach troche łatwiej )
No i właśnie jakies przemyslenia po wczorajszym dniu na euro chyba najlepszym dniem w historii... -
Zapraszam Panowie może jakies opinie dotyczące meczow 1/8 na euro i kilku nieapodzianek?
-
Ulubiony klub z PL - Wisła Kraków
do czasu pamiętnych eliminacji LM z Panathinaikos (pierwszy mecz w Krakowie 3:1 na wyjeździe wygrali Grecy 4:1 (Olisadebe strzelił po jednej bramce, w każdym z tych meczów dla Greków)Ulubiony klub zagraniczny - Real Madrid
Ulubiona liga piłkarska - TOP5 europy
Kto wygra Euro? - Włochy/Hiszpania
-
Jak wiecie albo i nie, tenis to moja druga milosc. Od pon gra toczy sie w Anglii na kortach Wimbledon. Jak ktos tez sie troche tam interesuje to napiszę jak idzie naszym
Iga Swiatek juz dzis mecz w 2 rundzie po wygranej w 2 setach pierwszej i kazdy mecz wygrany to duzy plus bo to nawierzchnia ktorej nie lubi,
Odwrotnie Hubert Hurkacz ktory wczoraj w 1r w 3 setach pokonal rywala i lubi gre na trawie, mam jakies nadzieje co do jego wystepu.
I Magda Linette, ktora wlasnie gra z faworyzowana Anisimowa w r1 i wlasnie wyrowanala stan meczu w setach na 1:1 brawo Magda. Ogladam wlasnie mecz i wyglada to co raz lepiej