(L)egia Warszawa
-
-
@dovco_handf jestem kibicem Legii jak wiecie, ale tylko trenera zmarnuja z potencjałem. W nic juz nie wierze w tym sezonie mialem nawet mysli ze spadek nie bylby zly bo zrobiliby tam trzęsienie ziemii i pieprzony Mioduski by odszedl. Czasy za Lesnodorskiego to bylo cos. Mistrz za mistrzem, LM a jak nie to faza puchorwa LE
-
Paweł Tomczyk wzmocni pion sportowy Legii Warszawa i od 1 grudnia obejmie funkcję wicedyrektora sportowego.
Paweł Tomczyk we współpracy z dyrektorem sportowym, będzie aktywnie uczestniczył w realizacji polityki transferowej i strategii sportowej klubu, skupiając się w swoich działaniach na kadrze pierwszego zespołu. Do jego zadań należeć będą między innymi negocjacje z zawodnikami, agentami i innymi klubami oraz nadzorowanie pracy działu scoutingu. Dodatkowo, nowy wicedyrektor sportowy będzie zarządzał i nadzorował przepływ zawodników Akademii Legii Warszawa do pierwszego zespołu.
Paweł Tomczyk jest absolwentem Wydziału Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego. Przez lata występował w barwach takich zespołów jak: Górnik Łęczna, Motor Lublin, czy Znicz Pruszków, sportową karierę zakończył w lipcu 2015 roku. Od listopada 2019 roku pełnił rolę kierownika skautingu w Rakowie Częstochowa. Po kilku miesiącach objął stanowisko dyrektora sportowego klubu, sprawując tę funkcję do września 2021 roku.
-
Gołębiewski: Wystawimy najsilniejszy skład
Chciałbym wygrać wszystkie mecze, jakie nam zostały. Jesteśmy przecież w Legii Warszawa. W Krakowie spodziewam się bardzo trudnego meczu. Ostatnio Cracovia przegrała z Wisłą Płock i na pewno będzie chciała zdobyć punkty u siebie. To trudny teren, ale wystawimy najsilniejszy skład. Nie będzie odpoczynku i zastanawiania się. Odpoczynek będzie po 19 grudnia. Zawodnicy są profesjonalistami, muszą się zregenerować do niedzieli - mówi przed spotkaniem z Cracovią trener Legii Warszawa, Marek Gołębiewski
Problem z obroną
Mamy problem z prawą obroną, ale też kilka pomysłów na to, jak go rozwiązać. Wiem, że nie jest to pozycja Maika Nawrockiego, ale jest jeszcze Kacper Skibicki, Tomek Nawotka. Musimy wybrać najlepszą opcję, która da nam punkty.
Kadra
Kacper Kostorz grał u mnie w rezerwach, znam go bardzo dobrze. Niestety, ma złamaną rękę i to złamanie nie goi się odpowiednio. Nie wiemy, dlaczego, badamy mu krew. Dziś zadecydowałem, że dostanie tydzień wolnego, będzie wykonywał ćwiczenia bez obciążenia ręki. Chcemy, żeby się zrosła.
Artur Boruc dzisiaj trenował indywidualnie w siłowni, bo nadal odczuwa plecy. Jutro wróci już do normalnych zajęć.
Filip Mladenović i Mahir Emreli grali krócej z Motorem, żeby złapali trochę oddechu przed meczem z Cracovią. Będę myślał o kadrze, żeby mieć jak najbardziej wypoczęty zespół na spotkanie ze Spartakiem. Mamy chwilę, żeby nad tym pomyśleć. Charatin trenuje już normalnie. Na czwartek wrócą Lopes, Kastrati i Johansson. Z kolei Andre Martins ma podkręcony staw skokowy i cały czas ma z nim problem. Nie wiem, czy będzie gotowy do gry.
O losowaniu par PP
Do tej pory mieliśmy 3 wyjazdy. Cieszę się, że zagramy w domu. Mam nadzieję, że to będzie mecz, który wreszcie kibice zapamiętają z dobrej gry. Może los pomału się odwraca i jest to taki dobry prognostyk. Wszystko zweryfikuje boisko, ale to nie było złe losowanie.
Problem ze skutecznością i napastnicy
Napastnik musi mieć czystą głowę, żeby wykorzystywać sytuacje, a nie myśleć, że musi je wykorzystać za wszelką cenę. Czasem tych sytuacji nie ma wiele, czasem są, ale nie zostają zamienione na bramki. Szymon Włodarczyk dostał 30 minut gry i wykorzystał swoją szansę. Rywalizacja w zespole jest konieczna, żeby podnosić umiejętności. Widać, że Szymon walczy o skład, nie złożył broni. Ma szansę zagrać z Cracovią, tak jak pozostali. -
@damian_skinek dobra gdzie jest legia Warszawa?
-
@dooshek said in (L)egia Warszawa:
@damian_skinek dobra gdzie jest legia Warszawa?
Legia Warszawa – polski klub piłkarski z siedzibą w Warszawie, występujący w Ekstraklasie.
-
Już dziś Legia Warszawa rozegra ostatni mecz fazy grupowej Ligi Europy. Rywalem Wojskowych będzie Spartak Moskwa, a stawką pojedynku jest awans do fazy pucharowej.
-
@damian_skinek kuszący kurs na Legie jest...co myślicie ? Logika mówi że będzie do tyłu ale...
-
@jasiuk88 Dopóki piłka jest w grze, wszystko jest możliwe
-
Koniec przerwy zimowej, dziś zaczynamy walkę o utrzymanie się w ekstraklapie
-
@jasiuk88 należy im się na 100lecie klubu. Grają w dodatku ładnie, efektownie i efektywnie, co dla nich najważniejsze, w tym rocznicowym sezonie. A wiesz, że jak donosi "Głos Wielkopolski": 100-lecie Kolejorza. W Poznaniu powstaje Muzeum Lecha Poznań...?
-
@dovco_handf czytałem właśnie i bardzo brakowało takiego muzeum na stadionie w Poznaniu. Stadion w Poznaniu jest to bardzo fajne miejsce ale będąc na zwiedzaniu stadionu w Gdańsku czy Wroclawiu takie muzeum to było fajne uzupełnienie wycieczki
-
@jasiuk88 said in (L)egia Warszawa:
mistrz Polski będzie tylko jeden w tym roku i po paru latach posuchy mistrzostwo wróci do Poznania
@jasiuk88 wróci albo nie wróci, to się jeszcze okaże. Na razie jeszcze chyba za wcześnie na rozdawanie medali
-
@cezarro Owszem za wczesnie na rozdawanie medali ale tak samo jak Ty masz nadzieje na mistrzostwo dla Legii tak samo ja mocno wierze ze jednak bedzie to Lech Oczywiscie nie odbieram szans Pogonii (ktorej kibicuje ze wzgledu ze jest to druzyna z mojego miasta) czy Rakowowi ktory jest bardzo stablinym klubem i fajnie sie rozwija. Nie zmienia faktu ze w obecnej formie ligi Legia szans na mistrzstwo nie ma za duzych a patrzac na potencjal druzyn raczej podium tez nie jest za wielka szansa.
-
@jasiuk88 nie, nie mam nadziei że mistrzem zostanie Legia bo realnie patrząc jest to już praktycznie niemożliwe. Pozostaje tylko walka o jak najwyższe miejsce w tabeli i o zdobycie Pucharu Polski ,tak aby ten sezon nie był kompletnie przegrany. To kto będzie mistrzem Polski jest mi w sumie obojętne ,jednak jeżeli mógłbym wybierać to chciałbym żeby była to Pogoń Szczecin.
-
@łuksal jakiś czas temu pojawiła się informacja że Mioduski ma ustąpić z funkcji prezesa. Nie bardzo chce się w to wierzyć ,ale zobaczymy.
Jeżeli jesteś zainteresowany to więcej info znajdziesz w tym artykule -
https://legionisci.com/news/87024_Zmian_w_Legii_ciag_dalszy_Mioduski_zrezygnuje_z_prezesury.html -
@cezarro ja wątpię że Miodulski zrezygnuje z fotela prezesa w tym momencie. Wprowadził nowego dyrektora sportowego i rezygnując teraz przydałby sie do klęski i przegranej swojej. Sądzę że jest on zbyt dumnym człowiekiem aby akurat w tym momencie zrezygnować. Dla mnie wersja badziej realna ze na koniec sezonu znajduje trenera który będzie miał prawdziwy warsztat (ciężko mi nawet o tym kto to mógłby być), zdobywa mistrzostwo i odchodzi w 2023 roku w glorii chwały.