MPG 2017 - przygotowanie
-
Oczywiście terminarz przewidziałem. Tak jak myślałem 1 kolejka i z H-PL, a PE vs H-PL w ostatniej, po prostu świetnie. Zawsze wierzyłem w uczciwość organizatorów, ale teraz straciłem zaufanie całkowicie - możecie teraz najeżdżać na mnie, ale ja zdania nie zmienię. Organizator ustawił cały turniej pod swoją grupę. Czujemy złość i krzywdę!!
-
Stefan wyraził to co czuje większość ludzi w naszej grupie. Bije po oczach to że staracie się wszystkie rzeczy ustawiać pod swoją grupę (terminarz, chęć wprowadzenia do regulaminu punktów które stawiałyby Was w lepszej sytuacji). To jest nawet zrozumiałe każdy chce dla siebie jak najlepiej. Jednak z dużą przykrością muszę stwierdzić że stajecie że coraz bardziej aroganccy w swych wypowiedziach. Bardzo żałuje bo szanuję takie osoby jak Łukasz, Jurek czy Michał. i inne które poświęcają swój czas na rozwój gry. Jak dotąd zawsze oceniałem Wasze działania jako rozsądne i wywarzone. Jednak od pewnego czasu mam wrażenie że zbliżacie się wizerunkowo do działań naszych polityków, którzy dbają głównie o siebie i swoje otoczenie a wszystkich innych mają za nic, a próby dyskusji i wyrażenia odmiennych opinii traktujecie jako personalny atak na siebie.
-
Dwie uwagi
Pierwsza... wg zasad MPG, które były zapisane na starym forum w wątku "Turnieje OSM" był wyraźny zapis co do systemu "każdy z każdym", który mówił: "w przypadku tego systemu Mistrz i vice-Mistrz grają w ostatniej kolejce i dalej analogicznie co do miejsc... Rozumiem, że Stefan może nie pamiętać ale Łukasz powinieneś kojarzyć.
(Regulaminy ogólne polskich imprez będą uzupełnione).Druga sprawa... terminarz pierwszych 4 kolejek był losowany przez naszego moderatora CorreThe i wszyscy się pod nim podpisujemy!. Musicie wybaczyć, że nie nagraliśmy filmu. Ostatecznie jeśli macie zamiar wygrać wszystkie bitwy, terminarz nie ma znaczenia.
Mogę zrozumieć niezadowolenie w wyniku losowania... cóż normalna rzecz losowań ale bez osądów personalnych, posądzanie o nieuczciwość to już lekka oznaka paranoi i wietrzenia spisków.
Każda impreza niesie za sobą większe lub mniejsze niezadowolenia i pewnie niestety będzie tak zawsze.
Nigdy wszystkie strony nie będą zadowolone ale taka rola organizatora, by po prostu robić swoje konsekwentnie.Nie wiem, dlaczego szukacie spisków właśnie odnośnie swojej grupy. Przecież i tak wczesniej czy później wszyscy ze sobą zagramy.
Jak zwykle w takich sytuacjach jestem do dyspozycji tylko na merytoryczne pytania
-
Łukasz teraz to już nie rozumiem w ogóle. skoro mistrz i vice mistrz według regulaminu mają grać ze sobą w ostatniej kolejce to czemu Wy gracie z Husarią. Jak dobrze pamiętam to my jesteśmy obrońcą tytułu. Chyba że nadal nie możecie uwierzyć że to nie Wy wygraliście.
-
@gorkins said in MPG 2017 - przygotowanie:
Łukasz teraz to już nie rozumiem w ogóle. skoro mistrz i vice mistrz według regulaminu mają grać ze sobą w ostatniej kolejce to czemu Wy gracie z Husarią. Jak dobrze pamiętam to my jesteśmy obrońcą tytułu. Chyba że nadal nie możecie uwierzyć że to nie Wy wygraliście.
Wtrącę się na słówko. Bo mnie to zaczyna irytować lekko. O co ci chodzi, bo chyba najstarsi górale bladego pojęcia nie mają?
@Łukasz-Kowalski said in MPG 2017:
5 kolejka:
Spartacus Legends - Polish Legends
Husarya_PL - Polish Eagles
Aleja Gwiazd - Polish WarriorsOstatnia kolejka, reszta rozlosowana:
Spartacus Legends - Mistrz gra z Polish Legends -Wicemistrz
Husarya_PL - brązowy medalista gra z czwartą drużyną : Polish Eagles
Aleja Gwiazd - Polish Wariors (siłą rzeczy to pozostałe grupy) -
ok. już wiem. w temacie ostatniej kolejki wszystko jasne. myślałem że w finale graliśmy z Husarią. dzięki
-
wycofuję swoją uszczypliwość
-
@gorkins Miło Skupmy się na grze, na bitwach, gra każdy z każdym - wszystko jest możliwe, a kto w jakiej rundzie z kim gra, to rzecz wtórna. Szkoda czasu i życia na szukanie dziury w całym. Ja wiem, jesteśmy Polakami i mamy taką naturę od urodzenia, że zawsze widzimy podwójne dno, dwia kieliszki, dwa księżyce, dwie kobiety (żonę i kochankę)... ale często po prosto linia prosta jest... prosta. I nie ma sensu szukać jakichś skrzywień, zakrzywień, czy dziur, tam gdzie ich najzwyczajniej w świecie nie ma .
-
Ja dalej nie rozumiem dlaczego został zmieniony system gry z 5x5 na 4x4. Łukasz motywował swoją decyzję tym, że chce ograniczyć wydatek monet. Przy obecnych zasadach jest to bzdura zaś kpiną jest to , że dowiadujemy się o tym 10 dni przed startem. Co do losowania to powinno być zrobione jawnie. Ja mam zamiar wygrać tylko jedną bitwę - z PE. W innych nie wezmę udziału.
-
@Stefan-Joptwojmać Zawsze lepiej jest się dowiedzieć 10 dni przed jak 10 po i nie pękaj Stefan przecież jesteś ze swoją grupą Mistrzem Polski w te klocki a Mistrzowie się nie boją
Jestem niemal pewien że obronicie tytuł , ja tak samo się dowiedziałem jak Ty , i mnie to nie ziębi i nie parzy , plus taki że 4X4 szybciej się skończy niż 5x5 a to oznacza że w krótszym czasie znowu będziecie się cieszyć z Mistrzostwa tak więc głowa do góry !!!życzę i trzymam kciuki za obecnych Mistrzów Polski .
Pozdrawiam... -
@ciamajda Nie o to chodzi. Nie po to się przygotowuje do turnieju, by teraz to wszystko poszło w piz.... Nie bądź taki pewien z tym mistrzostwami, bo do walki o medale włączy się w tym roku PW. Jest też mega mocna Husarya. Polish Legend też nie odpuści. W tym roku stawka jest bardzo mocna, więc ja te wszystkie zmiany odbieram jako próba zmniejszenia naszych szans, bo nie mamy doświadczenia grając 4x4. Nie mieliśmy nawet szans przygotować się do tego. Jestem strasznie zły i zawiedziony.
-
@Stefan-Joptwojmać
Stefan, nikt nie ma doświadczenia w bitwach 4x4. Żadna z grup i to właśnie wyrównuje szanse. Osobiście zdradzę ci pewien sekret, może nie powinienem o tym pisać, ale zaproponowałem, żeby MPG w 2018 roku rozegrać systemem 6x6. Kolejna odmiana. Po kiego diabła tłuc ciągle te 5x5? To w końcu dla największego fanatyka bitew robi się nudne jak flaki z olejem... . -
Cieszę się, że tak poważnie traktujecie turniej ale wciąż jest gra internetowa, mająca przede wszystkim dać nam zabawę i chwilę relaksu - nie zapominajmy o tym.
Wszelkie zmiany mają na celu uatrakcyjnienie rozgrywki i nie jest trudno się do nich przystosować.Naprawdę proponuję usiąść na 5 min i popatrzyć z innej perspektywy, nie tylko ze swojej.
4x4 ma na celu przyspieszenie turnieju (5 miesięcy to zdecydowanie za długo), aby same bitwy stały się dynamiczniejsze... ograniczenie kosztów na dniach transferowych, sparingach i obozach. Pewnie koszty założenia mniejszej ligi też będą mniejsze.Powodzenia dla wszystkich!
-
Łukasz i Jurek pięknie piszą jak wszystko robią dla dobra innych i jak bardzo chcą urozmaicić grę, tchnąć w rozgrywki nowego ducha tylko kto was o to prosił.
Jeżeli chcecie coś nowego to wymyślcie nowy turniej na całkiem innych zasdach.
Chcecie zmian w MPG to ogłoście nowy regulamin na następne Mistrzostwa i kto będzie chciał to do niego przystąpi i nie będzie dyskusji bo zasady będą znane. Wracając do terminarza to pięknie powołujecie się na stary regulamin który w tym pkcie wam pasuje a resztę która niepasuje zmieniacie wg updobań ( reztgnujemu z sprawdzonego systemu 5x5 i obozów).
Czemu jestem za starym systemem bo jest to świetne przygotowanie młodych i niedoświadczonych grup do rozgrywek międzynarodowych. Niestety stwierdzam że niektórym to zwisa i powiewa.
Na początku jedynym powodem zmiany była ilość wydawanych monet, a gdy ten argument został obalony to zamknelicie się z prezesem w sali kolumnowej i uchwalili regulamin.
Kolejnym punktem jest to że teraz grupy powinny potwierdzić dalszą chęć uczestnictwa w mistrzostwach moderatorów. Bo na przykład u nas nie wiem czy zbierze się 4 która będzie chciała uczestniczyć, szczególnie że większość na czele z naszym kaptianem czuje lekko mówiąc niesmak. Idąc za przykładem góry która informuke na s na ostatni gwizek damy odpowiedź do 7 marca czy będziemy grać czy nie. Muszą się wypowiedzieć wszyscy w grupie. -
Dovco - Łukasz pisał o przyspieszenie, a Twoja propozycja tylko wydłuża MPG2018. Trochę sprzeczne, nie sądzisz? Idąc za Dovco to ja proponuję walić system. Zagrać MPG w retro 6x6 i do tabelki tylko cele drużyn ustalić. Moja propozycja będzie dużo lepsza. Po pierwsze zaoszczędzimy masę monet na trawiastych. Po drugie wartość drużyn będzie taka sama dla każdego, a co za tym idzie równe szanse. Można będzie spokojnie pozwolić sobie na obozy o ile w retro da się, bo tego nie jestem pewien.
Jeśli chodzi o terminarz to muszę przeprosić, bo o tym nie wiedziałem - przepraszam.
Nadal uważam, że stary system jest znacznie lepszy, a MPG nie jest miejscem na eksperymenty. Czas tutaj nie powinien odgrywać dużej roli, biorąc pod uwagę fakt, że w poprzednich MPG graliśmy 5x5 5 kolejek + jedna była powtórzona co daje nam 6 pełnych kolejek 5x5.
-
Nie płaczcie z terminarzem że niby oszukany bo ja losowałem i wszystko było losowane prócz ostatniej kolejki która już była z góry narzucona, i jak wszystko pod PE (?)(,jak ja losowałem a w PE nie jestem i układów z nimi nie mam xDD to zastanów się a dopiero potem pisz) wygraliście Spartakusy rok temu a teraz boicie się że się nie uda i wszystko traktujecie jako oszukanie i zmniejszenie waszych szans xDDD xD xD xD
-
Ja uważam że niema znaczenia z kim kiedy będzie się grało. I tak każdy zmierzy się z każdym i najlepszy i tak zwycięży ostatecznie
-
Po pierwsze nikt tutaj nie płacze czy się boi przedstawiliśmy tylko nasze odczucia, uwagi i spostrzeżenia. Po drugie wydaje mi się że jako moderator powinieneś być jednak bardziej powściągliwy.
-
Nikogo się nie boimy, nie chcemy tylko grać 4x4, a tak jak we wszystkich oficjalnych turniejach w tym poprzednie MPG 5x5. Wyrażamy tylko swoje niezadowolenie odnośnie całej procedury. Za terminarz przeprosiłem.