IMPERIUM TAKTYKI I USTAWIEŃ MECZOWYCH
-
OSM to nie jest JAKIŚ STRASZNIE skomplikowany menadżer piłkarki. Niemniej ważne jest, abyście zastosowali się do poniższych wskazówek, jeśli chcecie osiągać dobre i zadowalające was wyniki w meczach z innymi menadżerami lub...z botami.
Najlepszy zawodnik do rzutów wolnych: to ten pomocnik z najwyższą umiejętnością ataku.
Najlepszy zawodnik do rzutów rożnych: to ten pomocnik z najniższą umiejętnością ataku.
Najlepszy zawodnik do karnych: to napastnik z najwyższymi ocenami.
Najlepszy zawodnik na kapitana: to zawodnik najstarszy w wyjściowej 11-tce.
Pod żadnych pozorem nie dajcie się skusić, aby stawiać jednemu zawodnikowi wiele zadań, gdyż wpłynie to na jego niższe noty i gorszą grę całego zespołu.
Na bokach pomocy i obrony ustawiajcie zawodników z najwyższym atakiem, a w środku z mniejszym.
Jak gracie trzema napastnikami z przodu, to w środku ustawiajcie napastnika z najniższą defensywą.
Starajcie się, żeby każda formacja była zrównoważona. Lepiej czterech dobrych obrońców niż jeden wybitny, a trzech bardzo słabych.
Jeżeli gracie w lidze z transferami to pamiętajcie, żeby non stop na Transferowej Liście było wystawionych 4 zawodników. Sprzedawajcie i kupujcie, aby szybko podnieść wartość składu, co da wam przewagę nad rywalami.
Pamiętajcie, że wysoki pressing lepiej sprawdza się w ustawieniach ofensywnych, a niższy w defensywnych.
Starajcie się grać ofensywniej w domu i defensywnie na wyjazdach. Przewaga swojego stadionu jest naprawdę duża.
Zwracajcie uwagę na styl gry czyli wejście w przeciwnika. Zawsze patrzcie jaki sędzia będzie obecny w waszym meczu. Ten czerwony - jest najgorszy, czepia się wszystkiego. Ci niebiescy i zieloni są ok, ignorują generalnie, to co się dzieje. Sędziowie żółci i pomarańczowi są niepewni i nieobliczalni.To tylko garść podstaw zebrana z obserwacji użytkowników OSM ze starego forum, ale kiedy ja i tysiące podobnych mi menadżerów zaczynało grać w OSM w latach 2013, 2014 czy znacznie, znacznie wcześniej - nawet tych informacji nie posiadaliśmy i do wszystkiego musieliśmy dochodzić sami, ucząc się na własnych błędach.
Jeżeli macie problem i pytania do nas, po to jest ten topik tutaj. Pytajcie, bo kto pyta, nie błądzi jak mawiali Starożytni. A tu zawsze znajdzie się ktoś, kto wam pomoże.
Powodzenia!
-
@Dovco_HandF
Małe podpowiedzi do niektórych formacji:-
343a
-
352
-
3232
-
3322
-
433a
-
433b
-
442a
-
442b
-
451
-
4231
-
523a
-
523b
-
541b
-
-
Pytajcie, pytajcie, pytajcie... o ile nic sobie nie dopasujecie z taktyk opublikowanych poniżej:
-
Witam,
Gram w OSM 2 lata, jednak ten sezon dał mi do myślenia jeśli chodzi o taktykę. Dotąd zawsze grałem na czuja i nie skupiałem się zbytnio na suwakach. Mianowicie w tym sezonie gram AC Milan i zdarzyły mi się 2 porażki u siebie z teoretycznie słabszymi drużynami, z AS Roma oraz Napoli(obydwie drużyny użyły zgrupowania). Sprawdzałem wiele stron z tego wątku. Moja taktyta to 433 a lub 433 b. W tych meczach jeśli sie nie myle zagrałem:
Styl gry:Skrzydłami
atak: Tylko atak
pomoc: Trzymanie się swoich pozycji
obrona: ofensywni boczni obrońcy
Krycoe strefa i pul ofsaj
Wejscia w przeciwnika zależnie od sędziów, styl gry ofensywny, zamykanie przeciwnika oraz gra z pierwszej piłki.
Obydwa mecze przegrałem po 0:1. Bardzo prosiłbym o radę gdzie popełniłem błedy, przedemną jeszcze cieżki mecz z Roma wyjazdowy, do której trace 1 pkt. Zmodyfikowałem teraz obrone która zabezpiecza tyły i pomoc która gra mocno do przodu, co o tym sądzicie? Mój skład:http://ifotos.pl/z/axaprqq -
@czinaski
Do taktyki potrzebujesz jeszcze odpowiednich zawodników. jak dajesz polecenie ofensywne pomocnikom to należy posiadać mocno ofensywnych graczy. Nikt ci nie zagwarantuje sukcesu. I z botem można przegrać. Przegrane po 0:1 wskazują, że jesteś blisko dotarcia twoich taktyk:goal: . -
@Dovco_HandF Jak widać skład mam już mega mocny, dotąd nie udało mi się tak silnej 11 stworzyć. Wszyscy pomocnicy maja +100, gdzie Roma mój największy rywal od 92 do 98. Jeszcze tylko się zastanawiam czy nie dać ofensywnych bocznych i pomoc ustawić na trzymanie się swoich pozycji. I czy warto grać ofensywnie na wyjazdach z takim rywalem teoretycznie słabszym?
-
@czinaski Ja gram na wyjazdach defensywnie z trochę słabszymi tylko. Obrońców bym nie ruszał, niech bronią bramki.:field_hockey:
-
@Dovco_HandF dzięki za podpowiedź, jutro gram puchar z Interem(3 siłą mojej ligi) i spróbuje z obrońcami skupionymi tylko na def i z pressingiem" zamykanie przeciwnika" dam znać jak poszło
-
@czinaski Po to tu jesteśmy, żeby pomagać:juggling_tone1: . Powodzenia!
-
@Dovco_HandF podpowiedź była przydatna, zagrałem ofensywnie przy obronie i pomocy jak wyżej Inter rozgromiony 5:1, teraz czas na 2 mecze z Roma z która zagram w finale pucharu i mecz ligowy
-
@czinaski Gratulacje!
-
@czinaski
Do stałych fragmentów (rożne i rzuty wolne) bierzemy pod uwagę tylko pomocników, a do karnych - tylko napastników. Na kapitana patrzymy na wszystkie formacje. Przynajmniej tak robią w większości doświadczeni gracze. -
Ja do ,,rogów" wybieram zawsze pomocnika z największą statystyką defensywną
-
@CorreThe Ja jednak do kornerów biorę tego z pomocników, co ma najniższą umiejętność ataku.
-
@CorreThe Zauważ,że najczęściej pomocnicy,którzy są mocni w defensywie są mocni fizycznie i dobrze grają głową,więc moim zdaniem popełniasz błąd ustawiając w ten sposób wykonawców. Zauważ,że w realnym świecie wykonawcami kornerów są najczęściej piłkarze filigranowi z niezłą techniką
-
@Dovco_HandF Też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem,ale chyba jednak wolę dawać takiego ze średnim atakiem
-
@pimus1910 said in IMPERIUM TAKTYKI I USTAWIEŃ MECZOWYCH:
@CorreThe Zauważ,że najczęściej pomocnicy,którzy są mocni w defensywie są mocni fizycznie i dobrze grają głową,więc moim zdaniem popełniasz błąd ustawiając w ten sposób wykonawców. Zauważ,że w realnym świecie wykonawcami kornerów są najczęściej piłkarze filigranowi z niezłą techniką
Rzut rożny to dośrodkowanie w pole karne, a więc czysta logika podpowiada, żeby wstawić wszystkich z lepszym atakiem w pole karne. Obserwacje z gry wielu graczy OSM z wersji 1.0, 2.0 i obecnej 3.0 potwierdzają ten trend. Ale oczywiście to wcale nie znaczy, żeby nie szukać nowych, ciekawych, nieszablonowych rozwiązań, prawda? Nie należy jednak wpadać w skrajność i ustawiać na przykład bramkarza do wykonywania kornera.
-
@Dovco_HandF Jurek,ja wiem?Koke,Hazard gracze z linii pomocy u mnie świetnie wykonywali karne.wiesz jak jest.Jest wielu znakomitych midfieldów znakomicie klepiących karne.
-
@huzar-shakir Koke, Hazard to bez znaczenia. Nazwiska w tej grze nie grają tylko liczby, kody matematyczne. Mamy tysiące Koków czy Hazardów . Poza tym liczy się siła formacji i siła wyjściowego składu.