Tweede Kamerverkiezingen 2017
-
Elke politieke beslissing kent winnaars en verliezers. Dat is nu eenmaal zo. Als we volledig overgaan op duurzame energie, gaan er banen verloren in bijvoorbeeld de kolenindustrie. Is het daarom ook de verkeerde beslissing? Nee. Het is een omwenteling die op de korte termijn banen kost, maar op de lange termijn het juiste is. Op de korte termijn leidt de Brexit (voorlopig) tot een koersdaling, maar dat komt enkel doordat de financiële markten niet van onzekerheid houden. Het is pure speculatie over hoe het afloopt. Net zoals de pond vlak voor de uitslag juist heel hoog was, omdat verwacht werd dat Remain zou winnen. We weten het niet. Wat we wel weten, is dat de EU afgezien van het EP wordt geregeerd door een ongekozen elite, de mening van burgers constant opzijschuift, steeds meer inbreuk maakt op onze privacy en de oren voortdurend laat hangen naar lobbyisten. Voor grensoverschrijdende problemen als klimaatverandering en migratie hebben we een Europese Unie nodig, maar niet deze. Deze stemt continu in met voor het milieu desastreuze verdragen. Deze is zo out of touch, dat enkele dagen na het Brexit-referendum werd besloten dat nationale parlementen geen inspraak zouden krijgen over CETA. Dan ben je niet meer te redden, helaas.
-
Een gunstig handelsakkoord tussen de EU en het UK zou volgens mij in ieders belang zijn en dus ook tot stand komen als daarover een beslissing genomen wordt op basis van economisch belang.
Zo kan de UK net als Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Ijsland onder nieuwe voorwaarden lid worden van de Europese Economische Ruimte door hun huidige lidmaatschap in te trekken en een nieuwe aanvraag in te dienen met beperkingen op gewenste gebieden zoals het vrije verkeer van personen, maar met behoud van handelsvoordelen mbt invoerheffingen etc.
De angst voor de brexit komt dan ook niet eigenlijk zozeer voor uit de brexit zelf, maar vooral uit de dreigende taal van de EU die in staat lijkt om rancuneuze beslissingen te nemen die tegen haar economische eigenbelang ingaan.
-
Beter gezegd: Als de EU bij de Brexitonderhandelingen alleen aan haar economische belang denkt zorgt het maktprincipe ervoor dat ze tot een gunstige deal zouden komen waarbij de UK geen economisch nadeel zal ondervinden van de Brexit en economisch voordeel zal ondervinden van het feit dat zij vrijer verdragen met andere landen kunnen sluiten. Als andere landen dat zien willen ze allemaal wel weg.
Door express geen deal te willen sluiten die gunstig is voor beiden partijen kan de economie van de UK nadeel ondervinden van de Brexit, en zal het andere landen afschrikken om eruit te gaan.
-
@SIRclitjeslikker_NL said in Tweede Kamerverkiezingen 2017:
Zo kan de UK net als Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Ijsland onder nieuwe voorwaarden lid worden van de Europese Economische Ruimte door hun huidige lidmaatschap in te trekken en een nieuwe aanvraag in te dienen met beperkingen op gewenste gebieden zoals het vrije verkeer van personen, maar met behoud van handelsvoordelen mbt invoerheffingen etc.
Exact zoals wij het ook zouden moeten doen
-
Ik stel dan ook niet dat de UK in zijn geheel enorm afgestraft zal worden voor de Brexit, ik stel alleen dat handelsakkoorden en verdragen niet zó sterk zullen zijn als ze nu zijn. Als Michel Barnier daar wel voor zou tekenen zou dat een harakiri van jewelste zijn. Een direct signaal dat er geen meerwaarde is voor economisch sterke landen om de EU te joinen. Hoewel sommige van jullie dat zouden toejuichen zal de men dat natuurlijk nooit doen.
@DominicM_NL Jij ziet het als een korte termijn banenverlies en dat er in andere sectoren ook winnaars zullen zijn. Vooralsnog heb ik niets gemerkt maar toegegeven, het is nog vroeg.
Dit vind ik echter belangrijk genoeg om negatieve gevolgen erg serieus te nemen, wellicht nog voordat de onderhandelingen goed en wel op weg zijn:
*De Europese Commissie (EC) diende op 13 juni een wetsvoorstel in dat moet zorgen dat de EU ook na de Britse uittreding inspecteurs kan blijven afvaardigen naar de City. Mocht dit niet lukken, dan wil de EC dat voor de EU cruciale financiële activiteiten uit Londen worden verhuisd.
Londen geldt als het belangrijkste financiële centrum van Europa, maar die positie komt mogelijk in gevaar door de Brexit. Verschillende grote internationale bedrijven, zoals de banken Goldman Sachs en HSBC en Microsoft hebben al gewaarschuwd een deel van hun activiteiten te zullen verplaatsen als er een harde Brexit komt of zijn daar al mee bezig.
Volgens Goldman Sachs-topman Lloyd Blankfein zal de groei van Londen als financieel centrum na de Brexit stagneren. Voor de Britten is dat een nachtmerriescenario.*
-
Oke dat is cool and all maar fucking Thierry Baudet zit in de serie die ik kijk
-
Wat ik voornamelijk uit de figuren en cijfers haal is dat het weer beter gaat met de economie. Het "samen delen" vlakt weer iets af...
-
Ah joh, over twee jaar zit Rutte lekker op de plek van Donald Tusk, en gaan wij er net uit onder het eerste zakenkabinet Baudet I of het kabinet Wilders-Baudet-Dijkhof/Omzigt
-
@SIRclitjeslikker_NL said in Tweede Kamerverkiezingen 2017:
Ah joh, over twee jaar zit Rutte lekker op de plek van Donald Tusk, en gaan wij er net uit onder het eerste zakenkabinet Baudet I of het kabinet Wilders-Baudet-Dijkhof/Omzigt
Ik mag hopen van niet, dan gaat Baudet zijn stokpaardje referendums erbij halen en krijgen we over weet ik veel hoeveel zaken een referendum!
-
Vind het wel een prettig gevoel dat als bepaalde populistische eenkabinetsvliegen een keertje een klapper zouden maken in de Tweede Kamerverkiezingen, de Eerste Kamer altijd nog extreme maatregelen kan tegenhouden.
-
Ligt eraan wat je extreme ideeën noemt. Mij lijkt het binnen een jaar sluiten van alle kolencentrales in Nederland een nogal extreem idee maar zoiets zie ik de eerste kamer nooit tegenhouden, (en terecht). De enige voorstellen die zij zouden moeten tegenhouden zijn imo voorstellen die in strijd lijken te zijn met onze grondwet, zoals het sluiten van alle moskeeën. Dat soort ideeën overleven de formatieonderhandelingen echter toch nooit en zouden ook nooit een referendum overleven.
-
@SIRclitjeslikker_NL said in Tweede Kamerverkiezingen 2017:
De enige voorstellen die zij zouden moeten tegenhouden zijn imo voorstellen die in strijd lijken te zijn met onze grondwet,
Maar de Eerste Kamer legt dus wetten in principe niet naast de grondwet, dus de samenstelling maakt wel degelijk uit.
-
Amsterdam is vandaag gestorven, maar ons aller ajax zal blijven voortbestaan.
-
Oh neeee brieven worden voortaan inclusief, wat een drama. Dit zijn wel echt de issues waar we aanstoot aan moeten nemen inderdaad. Je website klinkt als de merry christmas-taliban
-
Zelfs ik kan dit niet goedpraten. mensen zijn echt verdwaald tegenwoordig. alsof de gay pride al niet erg genoeg is
-
Die hele zieligheidsindustrie die ons al jaren wilt aanpraten hoe racistisch en seksistisch wij allemaal zijn komt me behoorlijk de strot uit ja.
-
Dat zijn een paar luidruchtige pseudo-progressieve twitteraars en columnisten. Zegt inhoudelijk niets over de beslissing van de gemeente Amsterdam in dezen. Er is geen complot gaande om 'cisgender' mensen buiten te sluiten. Als je je beledigd voelt door 'geachte aanwezigen', ben je echt de ultieme getriggerde snowflake, de ultieme rechtse social justice warrior.
-
Dat elitair moralistische zie ik hier ook wel in terug, gezien het feit dat ze een hele lijst hebben gemaakt met termen die not done zouden zijn.
Heb zelf overigens het idee dat dergelijke denkbeelden nog wel relatief breed gedragen worden, maar dan vooral onder hoogopgeleiden. Universiteiten zijn een beetje progressieve bolwerken. Steden als Amsterdam en Utrecht zijn ook echt van die D66/Groenlinkssteden. Kan me bijvoorbeeld uit mijn eigen ervaring nog herinneren dat ik zelf bij een pretvakje over het gelijkheidsbeginsel steeds de enige was die zwarte piet niet racistisch vond, dat Wilders niet vervolgd zou moeten worden etc.
Het zijn in ieder geval hoogopgeleiden mensen die functies krijgen waarin ze dit soort dingen mogen verzinnen terwijl ik me niet kan voorstellen dat de overgrote meerderheid van Nederland het bizar vindt dat de tramchaffeur op zijn woorden moet letten of anders op zijn vingers getikt wordt.
Heb zelf het idee (is maar een gokje) dat veel hoogopgeleiden mensen de behoefte hebben zich beter te voelen dan de massa en daarom vaak geneigd zijn andere standpunten in te nemen over morele kwesties dan gangbaar is.
-
@sirclitjeslikker_nl Hmm, een paar dingen.
Wie bepaalt wat 'gangbaar' is? Een paar pagina's terug liet ik je wat peilingen zien, waarvan je zelf aangaf dat je die resultaten niet verwachtte. Dus in hoeverre heb jij dan je vinger aan de pols van het Nederlandse volk? Het is ook maar hoe je de vraag stelt natuurlijk. 'Vind je het terecht dat tramchauffeurs op de vingers worden getikt als ze 'dames en heren' zeggen?' levert een heel ander resultaat op dan 'ben je tegen de term 'beste mensen' in de tram?'.
Vind ik iemand seksistisch als hij het heeft over 'dames en heren'? Nee, dat is een idiote karikatuur. Ik heb er zelfs nog nooit in die context over nagedacht. Ik heb bij een dergelijke begroeting nooit eerder stilgestaan bij het feit dat mensen zich buitengesloten kunnen voelen, maar dat betekent niet dat het niet zo is. Noem me verheven of elitair, maar het is volgens mij een kwaaltje van rechts om problemen pas te erkennen wanneer ze er zelf mee te maken krijgen.
Wat ik wel weet: zelfmoordcijfers onder transgenders rijzen de pan uit. Niet zo vreemd als je het gevoel hebt buiten de boot te vallen en onbegrepen te zijn. Een manier om het begrip te vergroten, is om alledaagse situaties aan te kaarten waarmee zij wel te maken krijgen, en wij niet. Bijvoorbeeld: hoe ingewikkeld het kan zijn om je paspoort te veranderen. Of: welk toilet moeten ze gebruiken. Sommige gekkies hebben zichzelf ervan overtuigd dat mannen het gehele (geslachts)veranderingsproces doormaken en alle schaamte doorstaan die erbij komt kijken, zodat ze meisjes kunnen lastigvallen op het vrouwentoilet. Maar als ze toch naar het mannentoilet gaan, vragen diezelfde mannen zich af wat een vrouw in hun toilet doet. Transgenders kunnen het eigenlijk nooit goed doen. Ze worden afgeschilderd als een separate groep met al die buitensporige eisen, maar zo vreemd zijn die geslachtsneutralen toiletten niet.
In het topic over de Amerikaanse verkiezingen, dat volgens mij verwijderd is, sprak ik nog mijn diepe ergernis uit over de geveinsde beschuldigingen van seksisme richting m'n favoriete kandidaat. 'Seksisme', 'racisme' en eigenlijk alle -ismes worden veel te snel aangevoerd, waardoor ze hun betekenis verliezen. Regressief links, en dat is echt een ding, schiet zichzelf constant in de voet. Ze jagen mensen tegen zich in het harnas en schaden daarmee de draagkracht voor hun boodschap. Dat betekent niet dat die boodschap geen draagkracht verdient. Ik geloof niet dat Jan met de pet een hekel heeft aan transgenders. Ik geloof dat hij zich drukmaakt om het betalen van de huur, zijn kinderen een goede opleiding wil bieden en tegelijkertijd bezorgd is om zijn pensioen. En weet je wat? Dat zijn zorgen van transgenders, moslims, atheïsten, negers. Maar zodra we toestaan dat we een klimaat creëren waarin we ons tegen onze bondgenoten laten opzetten, is iedereen daar vatbaar voor - terwijl de elite ervandoor gaat met de centen, overigens.
Over je laatste punt: behalve dat ik me nog steeds afvraag wat in jouw ogen ‘gangbaar’ is, vind ik het lastig in te schatten of dat zo is. Maar ik vind wel dat Nederland op het gebied van morele kwesties grote stappen zet, en in de juiste richting. Ben je het daar niet mee eens? Het lijkt me aannemelijk (ik heb geen cijfers bij de hand) dat het homohuwelijk allereerst een proefballonnetje was van hoogopgeleiden. Het lijkt me aannemelijk dat hetzelfde geldt voor euthanasie, vrouwenkiesrecht, drugslegalisatie, abortus, de afschaffing van de doodstraf, het tegengaan van klimaatverandering… Als we zover zijn gekomen onder aanvoering van hoogopgeleiden, ben ik blij dat ze een afwijkend standpunt durfden in te nemen. Ik hoop dat ze het blijven doen.
-
Daaraan toegevoegd:
"Van de deelnemers vindt 15 procent dat het uiterlijk van Zwarte Piet wél moet worden aangepast. Vooral hoger opgeleiden (29%), jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 25 jaar (32%) en mensen die wonen in één van de grote steden in de Randstad (22%) staan vaker positief tegenover aanpassing."
Een andere manier om het te framen: 71% van de hoogopgeleiden vindt dat dat Zwarte Piet niet aangepast moet worden. Dus je anekdotische bewijs is precies dat, anekdotisch. Ik hoor trouwens wel bij de elitaire 29 procent. Denk dat veel hoogopgeleiden (net als ik) ook tegen de vervolging voor Wilders zijn, maar ik weet niet of daar peilingen beschikbaar van zijn.