Puchar Polski Grup 2020 - Dyskusja (PPG 2020)
-
PPG 2020 - Runda 1 - Grupa F
-
PPG 2020 - Runda 1 - Grupa C
-
-
-
-
Punktacja po pierwszych 15 kolejkach:
-
-
@Damiś27 @Mati-Colchoner Uważam, że gracze co grają zespołami z niższymi celami niż docelowo mieli przypisane przez zabranie im zespołów przez kogoś innego to powinni mieć liczone punkty za osiągnięcie celu z którym aktualnie grają. Nie rozumiem, dlaczego gracze i grupy mają tracić punkty przez pomyłkę innych. Nie wystarczy, że już grają słabszymi zespołami niż powinni?
Druga sprawa to naprawdę uważacie, że kara -3 pkt za wybranie klubu z niewłaściwym celem jest sprawiedliwa? Jeżeli ktoś powinien grać klubem z niskim celem, a wziął ten z celem 1 to mógł zyskać nawet kilkanaście punktów, a kara powinna być surowsza niż potencjalny zysk.
-
@Magic-89 Powiem szczerze że nie ma "złotej" kary. Bo dla jednego może się opłacić, ale jak widać w tej rundzie to mamy raczej bardziej bolesną karę (bardziej na tym stracili) i raczej nauczkę dla graczy że to się im nie opłaca.
Zawsze jest dylemat jak pogodzić średnią celów i wartości kadr. A dodatkowo jeśli wchodzi wzięcie zły cel, to możemy zadawać sobie pytanie. Co by było gdyby....Powiem szczerze już mam kilka rzeczy do dyskusji dla wsparcia PL.
Zachęcam do uwag, oczywiście sensownych. Będziemy rozmawiać nad tym na przyszłość.
Na dzień dzisiejszy kary nie zmieniamy podczas trwania turnieju. -
-
-
@Damiś27 ale tutaj jeszcze jest jedna rzecz którą @Magic-89 zauważyl. Mianowicie dlaczego menadzer który był zmuszony wziąć niższy cel jest liczony normalnie jakby miał cel początkowy bo w takim przypadku paradoksalnie obie grupy ponoszą straty nie ma dla strony pokrzywdzonej tak naprawdę żadnej rekompensaty. Dajmy przykład całkowicie przeze mnie wymyślony. Menadżer X miał przypisany klub z celem 1 a był zmuszony wziąć klub z celem 12. W lidze jest 14 i idąc schematem z tabelki ma już za brak osiągniętego celu -13 pkt choć najsprawiedliwiej byłoby gdyby miał-2 pkt gdyż to że ma niższy cel nie zależy od niego. Patrzmy z drugiej strony. Menadżer Y miał przypisany klub z celem 12 a wziął klub menadżera X czyli cel 1. W swojej lidze załóżmy że jest 2 i idąc za tabelką jest liczony normalnie i ma na plusie 10 pkt. W takim razie co mu z tej kadry-3 pkt jak i tak jest do przodu. Tutaj też najsprawiedliwiej byłoby gdyby menadżer Y był liczony na podstawie celu który wziął czyli powinien mieć -1 pkt a nie tylko samą karę za złamanie regulaminu. Patrząc w przyszłość to niebezpieczny proceder bo wcale nie nauczy tych menadżerów, którzy oszukują, uczciwej gry tylko będzie promował obchodzenie regulaminu. W takich turniejach liczą się każde punkciki więc to naprawdę istotne.
-
@Janex123 @Magic-89 Poruszyliście na wszystkie strony ten problem.
@Janex123 Zgadzam się i nie będę ukrywał. W tą stronę popieram to i będziemy o tym na pewno dyskutować. Na tą chwilę zostawiłem nam możliwość reagowania jako organizator w przypadku zagrożenia fair play czy zachowań psujących znacząco turniej.
Będę chciał dyskutować nad moim pomysłem: Kara jako współczynnik czy indywidualne karanie w zależności od skutków w turnieju.
Tylko jak zawsze są wady i zalety. np. Jaka kara czy dane zachowanie i w jaki sposób może czynny przyczynić się do osiągnięcia wyniku, a jakim umiejętności.Jest to 1 tego rodzaju turniej. Cały czas ja, @Mati-Colchoner czy @ToomAnyWays i inni pracujemy nad jego ulepszeniem. Czy między 1 edycją i następną edycją zmiany. Jestem przekonany że tak i zawsze w praktyce widzimy więcej niż w teorii.
Pamiętajcie każdy z organizatorów zastanawia się przed turniejem jak wszystko ma wyglądać.
Później wszystko może się zmienić zwłaszcza jeśli to zupełnie nowy turniej.