Polskie: Niższe Ligi 2017/2018 (od Nice I liga do Klasy B)
-
27-letni napastnik Paweł Wojciechowski :flag_pl: został nowym zawodnikiem pierwszoligowego Ruchu Chorzów. Piłkarz podpisał z klubem roczny kontrakt z opcją przedłużenia o kolejny rok. Wojciechowski w rundzie jesiennej był piłkarzem Odry Opole, z którą rozwiązał kontrakt za porozumieniem stron. W tym sezonie zagrał w 3 spotkaniach Nice I ligi. Paweł jest bardzo doświadczonym piłkarzem z przeszłością zagraniczną. W polskiej Ekstraklasie :flag_pl: zagrał w 6 meczach. W Nice I lidze :flag_pl: zagrał w 51 meczach, w których strzelił 9 bramek oraz zaliczył 11 asyst. W holenderskiej Eredivisie :flag_nl: (I liga holenderska) zagrał w 9 meczach i strzelił 2 bramki. Ma za sobą także 19 występów w Jupiler League :flag_nl: (II liga holenderska), w której strzelił 2 bramki. W białoruskiej Wyszejszaja liha :flag_by: rozegrał 15 meczy, w których strzelił 5 bramek. W Wyschejschaja Liha Meisterrunde :flag_by: (Play Offy ligi białoruskiej) zagrał w 9 meczach i strzelił 2 bramki. Ma za sobą 1 mecz w Lidze Europy oraz wiele rozegranych spotkań w rozgrywkach pucharowych różnych państw.
-
Jarosław Kotas poprowadzi drużynę Gryfa Wejherowo w rundzie wiosennej rozgrywek II ligi. 55-letni szkoleniowiec był dotychczas asystentem zwolnionego przed kilkoma dniami Piotra Rzepki. Kotas pracował już jako pierwszy trener Gryfa po zwolnieniu Mariusza Pawlaka w rundzie wiosennej sezonu 2016/17.
-
NICE :digit_one: LIGA
Petteri Forsell :flag_fi: został nowym zawodnikiem Miedzi Legnica :flag_pl:. Jego kontrakt będzie obowiązywał do końca czerwca 2019 roku. 27-letni Fin w przeszłości był już zawodnikiem pierwszoligowca. Przed rozpoczęciem obecnego sezonu trafił z Legnicy do szwedzkiego Örebro SK :flag_se:. W tamtejszej ekstraklasie rozegrał 8 spotkań. W przeszłości Petteri rozegrał 120 meczy w Veikkausliiga :flag_fi: (I liga fiska), w których strzelił 37 bramek i zaliczył 25 asyst. W Nice I lidze :flag_pl: zagrał w 44 spotkaniach, strzelił 17 bramek i 9 razy asystował. W reprezentacji Finlandii :flag_fi: rozegrał 7 meczy w których strzelił 1 bramkę.
-
Jakub Arak :flag_pl: został wypożyczony z Lechii Gdańsk :flag_pl: do Stali Mielec :flag_pl: do końca obecnego sezonu. 22-letni napastnik, który do Lechii trafił we wrześniu, nie zagrał w barwach gdańskiego klubu jesienią w żadnym meczu Ekstraklasy. W Stali Arak zagra z numerem 18. Jakub w swojej karierze zagrał 33 mecze w Lotto Ekstraklasie :flag_pl:, w których strzelił 4 bramki. W Nice I lidze :flag_pl: zagrał 34 spotkania, strzelając 8 bramek. W II lidze :flag_pl: rozegrał także 34 spotkania, lecz strzelił aż 17 bramek. W Pucharze Polski :flag_pl: zagrał 10 meczy oraz zdobył 2 gole.
-
:digit_two: LIGA
Seweryn Gancarczyk :flag_pl: w rundzie wiosennej będzie zawodnikiem drugoligowego Rozwoju Katowice :flag_pl:. 36-letni obrońca był ostatnio piłkarzem GKS-u Tychy :flag_pl:. Jesienią w Nice I lidze rozegrał 4 spotkania, a po zakończeniu roku klub nie przedłużył z nim kontraktu. Doświadczony piłkarz w swojej karierze rozegrał 100 meczy w Lotto Ekstraklasie :flag_pl:, w których strzelił 1 bramkę i zanotował 9 asyst. W ukraińskiej Premier Liha :flag_ua: zagrał w 90 meczach i strzelił 7 bramek, przy okazji notując 16 asyst. W Nice I lidze :flag_pl: rozegrał 20 spotkań oraz zaliczył 2 asysty. W II lidze :flag_pl: także zagrał w 20 meczach. W reprezentacji Polski :flag_pl: rozegrał 7 meczy.
-
Słowak Tomáš Mikinič :flag_sk: podpisał dziś kontrakt z Odrą Opole :flag_pl:. 25-letni boczny pomocnik w przeszłości grał głównie w słowackich klubach. Jesień spędził w Lokomotívie Zvolen :flag_sk:, notując w jej barwach cztery trafienia w 14 meczach słowackiej II ligi. Tomas w swojej karierze rozegrał 54 mecze w Fortuna Liga :flag_sk: (I liga słowacka), w których strzelił 2 bramki. W FNL :flag_cz: (II liga czeska) zagrał w 27 spotkaniach i strzelił 5 bramek. W II Liga :flag_sk: (II liga słowacka) rozegrał 43 mecze strzelając 8 bramek. W kwalifikacjach do Ligi Europejskiej zagrał 8 meczy i strzelił 2 bramki.
-
Anglik Callum Rzonca :flag_gb: został nowym zawodnikiem Zagłębia Sosnowiec. Umowa została podpisana na 2,5 roku. 20-letni pomocnik grał ostatnio w angielskim North Ferriby :flag_gb: (szósty poziom rozgrywkowy). Jesienią rozegrał 17 spotkań.
-
@pawelzylicz
Sprowadzają nie wiadono kogo z zagranicy, gdzie gość grał nie wiadomo gdzie. Normalnie tylko w Polsce tak może być . -
@byku-duma-warmii Haha, właśnie wiem Młody zawodnik, może się rozegra, ale grał po podwórkowych ligach Jak będzie dobry, to wiadomo, że 6 liga angielska jest na poziomie 2 ligi polskiej Ale nie mogłem za bardzo statystyk znaleźć z innych lig o nim
-
@pawelzylicz
Takie właśnie to jest głupie polskie myślenie, że lepiej sprowadzić nie wiadomo kogo z zagranicy niż dać szansę wychowankowi. -
@byku-duma-warmii Bądź popatrzeć po niższych ligach, tam też można ogarnąć młodych, obiecujących grajków
-
@pawelzylicz
Dokładnie, ale to jest te właśnie głupie podejście polskiej piłki :slight_frown:. -
@byku-duma-warmii Może mają takie myślenie jak w niższych ligach, piłkarz zagraniczny to od razu inny poziom Nie wiem, po nazwisku myślałem, że ma polskie korzenie, to bym zrozumiał, ale nie. Anglik. Chyba, że może jakiegoś dziadka, czy pradziadka ma z Polski i załatwią mu obywatelstwo to co innego
-
@pawelzylicz
Ale to nie tędy droga, przez to nigdy poziom wyszkolenie nie będzie lepszy :slight_frown:. -
@byku-duma-warmii No nie, a Zagłębie Sosnowiec wydawał się dosyć poważnym klubem, który w zeszłym roku bił się o wejście do Ekstraklasy. Ale tak to jest. A może ten młody grajek nas zaskoczy? Tylko czy w ogóle wystąpi w Nice I lidze, zobaczymy Scouci musieli coś w nim widzieć, tylko ciekawe czy oglądali jakieś mecze z jego udziałem na tak podwórkowych ligach... To nie Polska, że mogą sobie pojechać do powiedzmy III ligowej Kotwicy Kołobrzeg i obejrzeć piłkarza. Może to być po prostu wybór w ciemno... Nie wiem jak to teraz jest załatwiane.
-
@pawelzylicz
Szkoda gadać o tym co się dzieje w polskiej piłce. -
@byku-duma-warmii Ostatnio czytam (już kończę czytać) książkę "Okrągły Przekręt" Maurycego Nowakowskiego. Super książka o korupcjach, trochę fikcyjna, ale jakby realistyczna. Naprawdę mnie wciągnęła. Polecam każdemu. A co do tego tematu, ciekawe czy tacy grajkowie nie są ściągani pod względem jakiś machlojek. Mój klub koszykarski, Czarni Słupsk teraz ma wielkie problemy, bo rok temu wyszło na jaw, że w klubie kradli, nie wypłacali pensji, pieniądze trafiały nie na te konta... Dużo tego było... Główny sponsor odszedł, miasto nie chce dawać na klub pieniędzy, który jest w najwyższej lidze koszykarskiej (nie dziwię się miastu). Szkoda gadać. Po prostu kradli, ale tak nieumiejętnie, że ich złapano. Myślę, że w większości drużyn jest coś nie tak, tylko po prostu trzeba to tak robić, by tego nikt nie wiedział. Jeden z takich menadżerów drużyny musiał uciekać na południe, bo od niego się zaczęło, że kradł, że klub stracił sponsora. Kibice zaczęli mu grozić i jego rodzinie, że ich złapią... No i pewnie mogliby to zrobić, ale uciekł na koniec Polski. Ogólnie polecam książkę "Okrągły Przekręt", myślę, że jest bardzo realistyczna i może zmienić podejście do piłki nożnej, ogólnie do sportu, który jest na poziomie zawodowstwa.