(J)agiellonia Białystok
-
Temat dla kibiców Jagielloni Białystok oraz fanów piłki nożnej. Zapraszam do dyskusji.
Jagiellonia Białystok to najbardziej utytułowany klub z północno-wschodniej Polski . Klub założony w 1920 roku. Barwy Jagi to żółty i czerwony.
Wicemistrz Polski 2016/2017 oraz 2017/2018.
Najważniejsze informacje:
- 15 sezonów w Ekstraklasie (debiut w sezonie 1987/1988)
- Superpuchar Ekstraklasy - 2010 (Jagiellonia 1-0 Lech Poznań)
- Zdobywca Pucharu Polski - 2010
- Finalista Pucharu Polski - 2004, 2014
Epizod w klubie zaliczyli tacy piłkarze jak:
- Kamil Grosicki (skrzydłowy Reprezentacji Polski i Hull City )
- Tomasz Frankowski (były piłkarz, 22-krotny Reprezentant Polski, członek Klubu 300)
- Bartłomiej Drągowski (uważany za talent, bramkarz Fiorentiny )
- Michał Pazdan (środkowy obrońca Reprezentacji Polski i Legii Warszawa)
- Tomasz Wałdoch (karierę zakończył w 2007 roku, były kapitan Schalke 04 , 74 mecze w Reprezentacji Polski)
- Radosław Kałużny (były piłkarz, 41-krotny Reprezentant Polski)
Stadion (22 386 miejsc)
-
Ireneusz Mamrot (szkoleniowiec Jagiellonii), po sezonie:
Jeśli chodzi o moją osobę, to jestem zadowolony z tego, co osiągnęliśmy. Ale biorąc pod uwagę drużynę, z pewnością pozostanie niedosyt, bo mistrzowski tytuł był bardzo blisko.Obejmować drużynę po sukcesie, jakim było wicemistrzostwo kraju, nie jest łatwo. Trzeba się zmierzyć z tym, co zrobił poprzednik. To już lepiej jest przyjść do drużyny, która jest w dołku, bo można coś zmienić, ulepszyć.Te słowa z pewnością oddają nastroje zarówno wśród piłkarzy, jak i kibiców Żółto-Czerwonych. Trudno zaprzeczyć, że pod wodzą debiutanta w ekstraklasie, jakim jest Mamrot, białostocki zespół osiągnął duży sukces, którego mało kto się spodziewał. Z drugiej strony, do wyprzedzenia Legii Warszawa zabrakło jednego zwycięstwa.
Co teraz? Oczywiście dla piłkarzy wakacje, a niebawem wracamy na europejskie salony. Jaga rozpocznie eliminacje do Ligi Europejskiej od 2 rundy kwalifikacyjnej, nie będzie rozstawiona. Oznacza to, że potencjalnym rywalem drużyny z Białegostoku może być uznana firma. Wśród potencjalnych rywali wymienia się np. Seville , Atalantę Bergamo , RB Lipsk , Bordeaux lub Besiktas Stambuł . Jednak należy pamiętać, że w losowaniu można wylosować też słabszego rywala przy dawce szczęścia.
-
@kruk94 Przydałaby się mimo wszystko duża dawka szczęścia. Każdy mecz to kasa, a awans jeszcze większa kasa. Im słabszy rywal, tym lepiej na początku Seville , Atalantę Bergamo , RB Lipsk , Bordeaux lub Besiktas Stambuł . poprosimy dopiero w fazie grupowej .
-
@kruk94 szczęście? Nazwałbym to raczej większym doświadczeniem... W zeszłym sezonie z jeszcze gorszego gówna wyszli i zdobyli mistrza. Nie chcę nikogo urazić ale nikt poza Legia, Lechem i Wisła Kraków nie nadaje się do Europy. Z całym szacunkiem ale jeżeli mowa już o szczęściu to raczej Jaga miała go aż nadto, że skończyła tak wysoko, bo są lepsi w lidze. Dobra Jage to pamiętam jeszcze za czasow Grosika i Franka, teraz to zgliszcze. To tylko moja opinia, mimo wszystko powodzenia w Europie bo każdej Polskiej Drużynie kibicuje równie mocno nawet jeśli nie pałam do niej sympatią.
-
@rusewicz said in (J)agiellonia Białystok:
@kruk94 szczęście? Nazwałbym to raczej większym doświadczeniem... W zeszłym sezonie z jeszcze gorszego gówna wyszli i zdobyli mistrza. Nie chcę nikogo urazić ale nikt poza Legia, Lechem i Wisła Kraków nie nadaje się do Europy. Z całym szacunkiem ale jeżeli mowa już o szczęściu to raczej Jaga miała go aż nadto, że skończyła tak wysoko, bo są lepsi w lidze. Dobra Jage to pamiętam jeszcze za czasow Grosika i Franka, teraz to zgliszcze. To tylko moja opinia, mimo wszystko powodzenia w Europie bo każdej Polskiej Drużynie kibicuje równie mocno nawet jeśli nie pałam do niej sympatią.
Teraz to poleciałeś, żadna Polska drużyna nie nadaje się do europy co pokazują kolejne sezony to, że Legii udało się dostać do LM o niczym nie świadczy zwłaszcza, że drogę miała dość łatwą. Jaga przegrała mistrzostwo przez brak skuteczności, a co za tym idzie przez brak skutecznego napastnika. Z Legią zdobyła w tym sezonie 7 punktów nie tracąc bramki. Od Wisły jest lepsza nie ma co ukrywać. Carlos Lopez Wiśle dawał mega dużo. Zapewne odejdzie i zobaczymy jak dalej będzie to wyglądać. Uważam też, że jesteśmy lepsi również od Lecha. Jedno wysokie zwycięstwo nie może zamazać obrazu. Legia co prawda wygrała zasłużenie, bo zdobyła 3 punkty więcej. Świetną postawę zaprezentował Arek Malarz i w dużej mierze to jego zasługa.
-
Kurier Poranny, czyli w prasie o Jadze...
Cernych skomentował wyniki gali. - Wręczenie statuetek na Gali Ekstraklasy kolejny rok wzbudziło sporo kontrowersji. Wśród wyróżnionych zabrakło bowiem piłkarzy wicemistrza Polski, Jagiellonii Białystok. (...)
Arvydas Novikovas o tytuł pomocnika sezonu rywalizował z graczami Górnika Zabrze - Damianem Kądziorem i Rafałem Kurzawą. Statuetkę odebrał drugi z nich. Wynik głosowania wzburzył byłego piłkarza Żółto-Czerwonych Fedora Cernycha. Litewski napastnik zauważył, że podobne rozstrzygnięcia miały miejsce rok temu. Wówczas Jaga po raz pierwszy świętowała tytuł wicemistrza kraju, i podobnie jak teraz, nie cieszyła się z indywidualnego sukcesu. Cernych, wskazując swojego kolegę z reprezentacji, na swoim profilu na Facebooku napisał: "To jest najlepszy pomocnik Ekstraklasy! 2 lata pod rząd wicemistrz nie dostaje nic... śmiech!!!".
-
@kruk94 said in (J)agiellonia Białystok:
Temat dla kibiców Jagielloni Białystok oraz fanów piłki nożnej. Zapraszam do dyskusji.
Jagiellonia Białystok to najbardziej utytułowany klub z północno-wschodniej Polski . Klub założony w 1920 roku. Barwy Jagi to żółty i czerwony.
:arrow_up:
Wkradła się tutaj pewna nieścisłość ,gdyż Jagiellonia jest także finalistą rozgrywek Pucharu Polski w sezonie 1988/1989
-
@cezarro said in (J)agiellonia Białystok:
@kruk94 said in (J)agiellonia Białystok:
:arrow_up:
Wkradła się tutaj pewna nieścisłość ,gdyż Jagiellonia jest także finalistą rozgrywek Pucharu Polski w sezonie 1988/1989
Poza tym w sezonach 2004 i 2014 powinno być nie " Finalista Pucharu Polski " lecz "Półfinalista Pucharu Polski". Taka drobna różnica .
Ostatecznie powinno wyglądać to tak:
Reszta osiągnięć chyba się zgadza, nie wiem bo nie sprawdzałem,