[Zabawa] Literówka...
-
@mati-colchoner @mati-colchoner Nie ma P, L, M, S, K, Z, Y, R, X, C, T, W, J, U, E
-
-
@mati-colchoner Nie ma P, L, M, S, K, Z, Y, R, X, C, T, W, J, U, E, V
-
-
@mati-colchoner Nie ma P, L, M, S, K, Z, Y, R, X, C, T, W, J, U, E, V, Q
-
-
H A O
H A I D O G -
-
@mati-colchoner
H A O
H A I D O N G
*Urodzony w 1970 roku Hao zaczął karierę w Bayi FC, skąd przeszedł do Dalian Shide. Pod koniec kariery grał dla brytyjskiego zespołu Sheffield United. W Chinach cieszył się ogromną popularnością a dzisiaj ma tam status żywej legendy. Jego rekord zdobytych w trakcie kariery bramek (96 w chińskiej lidze i 41 jako zawodnik reprezentacji narodowej) nie został do dzisiaj pobity.
Ostatnio piłkarz zamieścił na portalu społecznościowym Youtube film, w którym wezwał do obalenie KPCh."Myślę, że chiński naród nie powinien już być deptany przez Komunistyczną Partię Chin. Myślę, że Partia Komunistyczna powinna być wykopana z ludzkości. To wniosek do którego doszedłem po 50 latach życia" - powiedział. Nazwał także KPCh „organizacją terrorystyczną” która depcze demokrację, praworządność i nie dotrzymuje słowa. Oskarżył ich także o „wojnę biologiczną” i nasłanie na świat koronawirusa.
Następnie Hao odczytał 18-punktowy manifest, w którym wezwał do likwidacji Chińskiej Republiki Ludowej i zastąpienia jej „Federalnym Państwem Nowe Chiny”. Dotknął w nim wielu niewygodnych dla Pekinu tematów, jak autonomia Tybetu i Hongkongu czy wezwanie do uszanowania niepodległości Tajwanu.*
-
-
-
-
A
Brak: B
-
-
-
M A
Brak: B, Z
-