🦅 🇵🇱 [Futbol] REPREZENTACJA NARODOWA
-
Nazywanie Wujka trenerem jest pewną nieścisłością ,ponieważ jest on przede wszystkim selekcjonerem a nie trenerem . Graczy powoływanych do kadry on już bardziej nie wytrenuje , od tego są trenerzy klubowi. Piłkarz powołany do Reprezentacji powinien być wystarczająco wytrenowany ,a rolą selekcjonera jest przede wszystkim selekcja ,czyli dobór odpowiednich wykonawców do taktyki na dane spotkanie. Nie każdy piłkarz ,nawet ten wyróżniający się w lidze , będzie pasował do Reprezentacji . Nie każdy też grając z orzełkiem na piersi będzie dawał z siebie wszystko na boisku , a zgrupowanie Reprezentacji będzie traktował jako swego rodzaju urlop żeby odpocząć od ciężkiej harówki w klubie zagranicznym . Tutaj właśnie jest rola selekcjonera żeby ,tak jak pisałem wcześniej oddzielić ziarno od plew , czyli po prostu tych którym "zależy" od tych którym "nie zależy" . Tych drugich mieliśmy niestety w meczu z Włochami zbyt dużo.
-
Trener również odpowiada za selekcję, zagraniczni menadżerowie odpowiadają za swój klub i własną wizję. Rolą selekcjonera kadry jest stworzenie drużyny, a nie jedenastki i przede wszystkim koncepcji gry, pomysłu. Nie jedna formacja na prawie każdego rywala. Trzeba mieć doświadczenie na tym polu, być taktykiem i umiejętnie dobrać współpracowników. Przede wszystkim trzeba mieć autorytet, inaczej piłkarze wejdą trenerowi na głowę tak jak w przypadku Argentyny.
-
Niestety, prawda jest taka, że dopóki Wujo będzie trenerem to nie ma sensu oczekiwać dobrych wyników ani gry naszej kadry. Od samego początku jakoś byłem przeciwny temu wyborowi trenera. Dziwi mnie bardzo, dlaczego cały czas zatrudniamy trenerów z naszej ligi, gdy sprawdził się tylko jeden. Szkoda na nich czasu i potencjału kadry. Niestety na ten moment to Ci nasi trenerzy to ani dobrze taktycznie nie są przygotowani ani warsztatu jakiegoś nie mają. Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy w końcu, a nie wiecznie się tylko okłamywać, że będzie lepiej.
-
Zapis konferencji prasowej przed meczem Polska - Holandia. Udział w niej wzięli selekcjoner Jerzy Brzęczek oraz pomocnik Leeds United, Mateusz Klich.
-
Zostajemy w Dywizji A. Czy był nasz tylko taki cel czy coś wypracować na przyszłość? Czy naszego zespołu stać tylko tyle czy więcej?
Czy będziemy mieć szansę w kwalifikacjach na MŚ i na Euro? -
@ToomAnyWays Na Euro powalczymy o najniższy stopień pudła... w grupie .
-
Z tego meczu są 2 pozytywy, piękny gol Kamila Jóźwiaka, który zaczyna coraz pewniej wyglądać w drużynie oraz minimalna porażka przy takiej grze.
-
Kilka ciekawostek po meczu z Holandią.
Kilku reprezentantów Polski ma na swoim koncie 50 występów w kadrze.
80 mecz w kadrze zagrał Kamil Grosicki.
Robert Lewandowski nie dostał złotej piłki w tym roku? Ależ skąd ma już 2 Pierwsza otrzymał od jakiegoś muzyka, druga to prezent od kilku kibiców reprezentacji
Moment "wręczenia" złotej piłki nr 2 można zobaczyć w kulisach meczu z Holandią
-
Kilka dni temu w programie "Foot Truck" gościł prezes PZPN, Zbigniew Boniek.
Natomiast dziś w internecie zamieszczony został wywiad z byłym prezesem PZPN, Grzegorzem Lato.
-
Dziś losowanie EL MŚ'22!
Wg mnie:
Grupa marzeń: Dania, Polska, Finlandia, Luksemburg, Wyspy Owcze, San Marino
Grupa z koszmarów: Hiszpania, Polska, Islandia, Izrael, Cypr, Mołdawia...A wy jak myślicie?
-
Patrząc na formę drużyn z pierwszego koszyka, to najsłabiej prezentują się Niemcy w "przebudowie"
Anglia - Polska - Szkocja - Albania - Litwa
-
Grupa Marzeń
Niemcy
Polska
Norwegia
Macedonia Płn
Cypr
Liechtenstein -
W aktualnej sytuacji na kogo byśmy nie trafili, to na pewną będą męczarnie.
-
Znamy już wyniki losowania grup do eliminacji MŚ 2022. Co sądzicie?
-
@ToomAnyWays Nie jest źle. Po raz kolejny będziemy liczyć na "Wembley73" Ja jestem w mniejszości i liczę na "Chorzów73" Polska - Węgry, Dwa bratanki. Albania to "W" ielka nie wiadoma. Pozostała dwójka w roli statystów.
-
@dino-ligenza ja się cieszę na mecz z Anglikami, na codzień oglądam tą ligę, teraz mają całkiem ciekawą, dosyć młodą drużynę. Na pewno Węgrzy i Albańczycy to zespoły słabsze od naszego, ale na pewno nie będzie z nimi łatwo - Węgrzy awansowali po barażach na Euro, a Albania na Euro 16 zaprezentowała się całkiem nieźle. Andorra i San Marino spełnia raczej role statystów.
-
Właśnie się dowiedziałem, że drużyny z pierwszych miejsc kwalifikują się bezpośrednio, to oczywiste, drużyny z drugich miejsc trafiają do baraży, to również oczywiste. Natomiast zasada dzięki której do baraży dostaną się dwa zespoły znajdujące się najwyżej w rankingu UEFA z drużyn które zajmą miejsca 3-6 w grupie, to kontrowersyjna zasada...
-
Wembley i Chorzów to już prehistoria i nie ma co tego rozpamiętywać , trzeba patrzeć w przyszłość i tworzyć nową historię . W naszej grupie mamy szansę zająć 2.miejsce. I to jest optymistyczny wariant.