🏴 [Futbol] Premier League, angielska piłka, piłkarze...
-
@dovco_handf
Wydaje mi się, że uda się ten wynik do końca meczu dowieść. -
@byku-duma-warmii Bardzo dobry mecz w wykonaniu Czerwonych Diabłów :clap_tone2:.
-
@dovco_handf szkoda tego samobója
-
@mihau1878 Teraz to trzeba dowieźć to jednobramkowe prowadzenie do końca :thumbsup_tone2:.
-
Udało się dowieść te prowadzenie do końca. Fantastyczny mecz Bailliego, nawet ten samobój nie przeszkodził w świetnym meczu. Tego gracza właśnie brakowało w pierwszym składzie, do tego fantastyczny Rashford i zostają na Old Trafford
-
@byku-duma-warmii Jak zapowiadano to był szlagier od pierwszej do ostatniej minuty. O 6 minut przedłużony mecz! I nie wystarczyło czasu na wywalczenie remisu Liverpoolowi. Z 2 punktów różnicy punktowej w tabeli pomiędzy drużynami po tym meczu zrobiło się 5 punktów na korzyść drużyny z Manchesteru :clap_tone2:.
-
Dobrze pozamiataliśmy obronę Liverpoolu w pierwszej połowie, potem była już tylko gra o utrzymanie wyniku.
-
@toomanyways
To prawda, choć myślę, że gdybyśmy zagrali tak samo w połowie jak w to, takiej dramaturgi mogło by nie być. -
-
@mihau1878 Jak ten czas leci, pamiętam jego pierwsze mecze...
-
Wyniki kolejki Premier League
Opis kolejki zaczynamy od wielkiego hitu kolejki jakim była
Bitwa o Anglię
w starciu Manchesteru United z Liverpoolem. Górą w tym starciu ekipa Jose Mourinho, która po Marcusa Rashforda pokonuje ekipę Jurgena Kloppa, dla której honorowego gola zdobył Eric Bailly pokonując swojego bramkarza. Co nie przeszkodziło mu być jednym z lepszych graczy na boisku w tym meczu. Mecz nie zawiódł i zobaczyliśmy fajerwerki na jakie czekaliśmy. Kto nie widział tego meczu polecam obejrzeć skrót z tego meczu.W meczu sąsiadów z tabeli Everton na Goodison Park podejmował beniaminka z Brighton. Gładkie zwycięstwo odnosi Everton po kolejnym już samobójczym w tym sezonie trafieniu zawodnika Brighton, tym razem swojego bramkarza pokonał Bong, a w końcówce spotkania wynik podwyższył Turek:flag_tr: Cenk Tosun, dla którego był to już mecz z rzędu z bramką. Wynik mógłby być jeszcze lepszy, lecz w doliczonym czasie gry rzutu karnego na bramkę nie zamienił Wayne Rooney, dla którego był to już rzut karny zmarnowany w tym sezonie.
Bardzo ważny punkt w walce o utrzymanie zdobyło Swansea, która grając od minuty w osłabieniu po czerwonej kartce Jordana Ayew. Na szczęście dla ekipy Łukasza Fabiańskiego udało utrzymać się ten bezbramkowy remis do końca, choć zespół gospodarzy oddał aż na bramkę Polaka:flag_pl:.
Beniaminek z Newcastle gładko pokonuje zespół Southampton, co w konsekwencji wiąże się z utratą posady trenera Mauricio Pellegrino. Warto odnotować pierwsze gole wypożyczonego z Chelsea Kennediego, w drugiej połowie zaś rywali dobił Matt Ritchii. Dla zespołu Southampton był to już mecz bez zwycięstwa.
Po początku meczu wszyscy kibice West Bromu spodziewali się zdecydowanego wynik, ale niestety gol strzelony przez Rondona w kolejce był tylko honorowym trafieniem w meczu z Leicester, które aż razy pokonało bramkarza rywali. Łup bramkowy podzielili między siebie Vardy, Mahrez, Iheanacho oraz Iborra. Nasz reprezentant Polski:flag_pl: Grzesiek Krychowiak zagrał dosyć dobre zawody, będą nawet blisko strzelenia swojej bramki w Premier League, ale niestety został już zmieniony w minucie, co bardzo nie spodobało się zawodnikowi, czym pokazał swoje niezadowolenie nie podając ręki trenerowi po zdjęciu z boiska. Na ten moment można chyba powiedzieć, że West Brom w przyszłym sezonie będzie walczyć o punkty w Championship.
Zespół Sama Dycha wraca na właściwe tory gdyż odnotowali już zwycięstwo z rzędu tym razem pokonując zespół West Hamu, dla którego była to już porażka z rzędu. Po golach strzelonych w drugiej połowie strzelonych przez Barnesa oraz Wooda. Po tym zwycięstwie ekipa gości dalej walczy z Arsenalem o prawo gry w europejskich pucharach.
Bardzo dobra gra Chelsea w pierwszej połowie, po której można śmiało powiedzieć, że było pewne, że zespół gospodarzy wygrywa z ekipą Crystal Palace. Gole zdobyli Willian oraz kolejne trafienie samobójcze w tej kolejce, tym razem pechowcem był Martin Kelly. Trafienie honorowe zaliczył obrońca Orłów van Aanholt, dla którego było to już trafienie w meczu z rzędu. Tym zwycięstwem Chelsea przerwała serie porażek.
Arsenal w końcu zwycięski pokonując u siebie zespół Watfordu. Wynik wskazuje na dość gładkie zwycięstwo gospodarzy, lecz takie na pewno nie było bardzo dobry mecz rozegrał bramkarz Londyńczyków Petr Cech, którego świetne interwencje uchroniły zespół przed stratą gola. Tego dnia czeski:flag_cz: bramkarz był bardzo zmotywowany, gdyż właśnie czyste konto zachowane w tym meczu było jego już czystym kontem w Premier League. Został on pierwszym bramkarzem w historii, który osiągnął ten pułap. Natomiast bramkarza rywali pokonał Mustafi, Aubameyang oraz Mkhitaryan.
Tottenham zwycięstwo nad zespołem Bournemouth okrasił kontuzją swojego najlepszego strzelca Harrego Kane, który zakończył te spotkanie już w pierwszej połowie. Niestety jeszcze nie wiadomo ile potrwa przerwa Anglika:flag_gb:. Ale mecz nie zaczął się tak jakby wszyscy kibice Tottenhamu by chcieli, bo to właśnie gospodarze objęli prowadzenie po golu Stanislasa, ale reszta spotkania należała już do wicemistrzów Anglii, który po golach Alliego, Auriera oraz Sona goście pewnie wygrywają ten mecz.
Kolejka zakończyła się w Stoke, gdzie aktualny lider Manchester City podejmował zespół gospodarzy Stoke. Bardzo pewne zwycięstwo Obywateli, którzy po Davida Silvy pokonują gospodarzy. Tym zwycięstwem podopieczni Pepa Guardioli zapewnili sobie udział w przyszłorocznych rozgrywkach Ligi Mistrzów.
-
West Brom spadnie. Ale że jeszcze nie zwolnili Pardew
-
@toomanyways
Też mnie to właśnie dziwi, ale kto by teraz chciał przejąć ten zespół. -
West Brom
Alan Pardew, po tym jak Grzegorz Krychowiak nie podał mu ręki po zejściu z boiska, nawołał Polaka do okazywania mu większego szacunku.
Na ten moment jednak zarówno menedżer WBA, jak i sam klub, nie zamierzają wyciągać żadnych większych konsekwencji względem Reprezentanta Polski.
Chelsea
Od kiedy Michy Batshuayi został wypożyczony do Borussii Dortmund, zdobył 7 bramek w 9 spotkaniach. W tym samym czasie, Alvaro Morata nie strzelił żadnej, ale otrzymał za to aż 6 żółtych kartek.
Eden Hazard rozegrał już 200 spotkań dla Chelsea. Jest więc dziesiątym graczem The Blues, który złamał tę barierę w erze Premier League.
Liderujący John Terry ma ich 492, Ivanovic 261, Drogba 254, zaś Zola i Ashley Cole 229.Oscar:
Nie interesuje mnie to, czy pojadę na mundial czy nie. Sporo ludzi krytykuje moją decyzję o transferze do Chin, lecz ja chcę zapewnić godziwy byt sobie i mojej rodzinie. Nie chcę na starość zostać biednym człowiekiem, któremu pozostaną tylko wspomnienia z gry na Mistrzostwach Świata
.Arsenal
Petr Cech zachował wczoraj 200. czyste konto w Premier League. Jest pierwszym piłkarzem, który tego dokonał i pierwszym, który ma ich więcej niż Southampton w całej swojej historii.
Crystal Palace
Świetne wieści z obozu Crystal Palace! Do pełnych treningów wracają Yohan Cabaye, Mamadou Sakho i Ruben Loftus-Cheek, a na boisku w sobotę pojawił się już Wilfried Zaha.
Tottenham
Dele Alli strzelał gole w 30 meczach Premier League i w żadnym z nich nie przegrał.
Rekordzistą pod tym względem jest oczywiście James Milner, którego seria ma aż 47 spotkań.Ryan Mason dla Talksport o momencie, kiedy pierwszy raz widział Harry'ego Kane'a:
Pamiętam, jak zobaczyłem Harry'ego strzelającego hattricka w 15 minut, a on był taki pulchny, z nadwagą, ale patrzyłem na niego i pomyślałem „Wow
Fani Tottenhamu już niedługo będą się cieszyć z odnowionego White Hart Lane, ale... okazuje się, że nie ma nic za darmo. Wiąże się to ze sporą podwyżką cen karnetów (średnia cena to powyżej 1000 funtów, maksymalna to blisko 2000 funtów). Sympatycy Kogutów nie są z tego powodu zadowoleni, delikatnie mówiąc
Everton
Gylfi Sigurdsson uszkodził więzadła w kolanie i czeka na diagnozę specjalisty. Mówi się jednak, że może to być koniec sezonu dla pomocnika Evertonu. Najpewniej wiązałoby się to również z nie pojechaniem na Mundial.
Leicester
Leicester City strzeliło w tym sezonie Premier League 45 bramek. 24 z nich zdobył w sumie duet Vardy-Mahrez, który zanotował dodatkowo 13 asyst.
Southampton
Tymczasem talkSPORT informuje nas, że Mark Hughes prowadzi rozmowy z Southampton odnośnie posady menedżera.
Manchester United
Romelu Lukaku bywa krytykowany, ale w 2018 roku miał udział przy 12 bramkach zdobytych przed Manchester United (8 goli i 4 asysty). Warto dodać, że rozegrał w tym czasie 12 meczów.
-
W ten weekend dość nie typowo, bo tylko cztery mecze odbędą się w Premier League, przez to że nie które drużyny będzie można obejrzeć w meczach Pucharu Anglii.
Tak wyglądają właśnie te cztery mecze w trzydziestej pierwszej kolejce:
Tak natomiast wygląda zestaw par meczy Pucharu Anglii:
-
-
Troszkę opóźniona relacja z weekendu, a więc meczy w Premier League jak i również Pucharu Anglii.
Zaczynamy od meczy ligowych:
Everton w bardzo ciężkich warunkach atmosferycznych, bo przy ciągle padającym śniegu pokonuje Stoke na ich obiekcie. Bardzo ważne 2 gole zdobył w tym spotkaniu Turek Cenk Tosun, dla którego były to już 3 i 4 bramka w Premier League, a 4 w ostatnich 3 meczach. Honorowego gola dla gospodarzy zdobył zawodnik ściągnięty przed sezonem z Schalke Choupo-Moting. Zespół gospodarzy od 30 minuty musiał sobie radzić w osłabieniu po czerwonej kartce Adama, który bezsensownie ostrym wślizgiem na nogi zaatakował Wayne Rooneya.
Po 4 porażkach z rzędu bardzo pewne zwycięstwo odnosi zespół Crystal Palace, którzy na wyjeździe pokonują ekipę Huddersfield. Szczęśliwymi strzelcami bramek dla gości byli Tomkins oraz po strzale z jedenastu metrów Milivojevic. Dzięki tej wygranej ekipa Orłów wydostała się ze strefy spadkowej.
Po raz kolejny w tym sezonie ekipa West Bromu najpierw prowadzi, a potem daje sobie wbić bramki i przegrywa spotkanie. Pod tym względem jest to najgorsza drużyna w Premier League. Co do samego meczu to zaczął się dla nich dobrze, jak już wcześniej wspomniałem od bramki Rodigueza, ale potem było już tylko gorzej, a więc najpierw gol Ibe, a potem piękna bramka Juniora Stanislasa bezpośrednio z rzutu wolnego dała 3 punkty ekipie Bournemouth.
A na koniec mecz jednego pana, a mianowicie starcie Salaha z Watfordem. Egipcjanin świetnym występem w tym meczu dał sobie bardzo dużą szansę na tytuł króla strzelców. Jego 4 bramki oraz asysta przy bramce Firmino pozwoliły Liverpoolowi triumfować w meczu z Watfordem. O tym meczu nie ma co się za bardzo rozpisywać, bo kto nie widział niech zobaczy co w tym meczu robił Mohamed Salah. Tymi golami Salah stał najskuteczniejszym strzelcem w historii Liverpoolu w debiutanckim sezonie.
Teraz mecze Pucharu Anglii
Bardzo pewne zwycięstwo odnosi zespół Tottenhamu, który pokonuje Swansea na ich boisku. Dwie bramki najlepszego na boisku Eriksena i gol Lameli to najmniejszy wymiar kary dla Łabędzi.
Kolejnym zespołem, który dość pewnie awansował do półfinału jest Manchester United, który po golach niezawodnego w ostatnim czasie Romelu Lukaku oraz Nemanji Maticia pokonuje zespół Brighton różnicą 2 bramek.
Więcej emocji było natomiast w niedzielnych starciach najpierw po bardzo wyrównanym meczu do półfinału awansuje Southampton, który pokonuje zespół Wigan Athletic grający na co dzień na trzecim szczeblu rozgrywkowym w Anglii. Prowadzenia dla gości uzyskał Hojbierg, a w końcówce gospodarzy dobił jeszcze Cedric.
W ostatnim ćwierćfinale mieliśmy najwięcej emocji, gdzie do rozstrzygnięcia potrzebna była nawet dogrywka, a w niej triumfowała ekipa Chelsea. Pierwszego gola w tym meczu ujrzeliśmy za sprawą strzału Moraty, dla którego było to dopiero pierwsze trafienie w tym roku. Wyrównał w drugiej połowie Jamie Vardy, po raz kolejny pokazując, że potrafi strzelać
Wielkiej Szóstce
w Anglii, a marzenia o pucharze Leicester Pedro strzelając bramkę w dogrywce.Zaraz po ostatnim spotkaniu odbyło się losowanie półfinału rozgrywek, a pary wyglądają następująco:
- Tottenham vs Manchester United
- Southampton vs Chelsea
-
@byku-duma-warmii said in [Futbol]Premier League, angielska piłka, piłkarze...:
Zaraz po ostatnim spotkaniu odbyło się losowanie półfinału rozgrywek, a pary wyglądają następująco:
Tottenham vs Manchester United
Southampton vs ChelseaStawiam jednogarbnego wielbłąda, że w finale zagrają Man Utd vs Chelsea:).
-
@dovco_handf
Wydaje mi się, Manchester United będzie miał strasznie ciężko wyeliminować Tottenham -
@byku-duma-warmii Masz rację. Może to się udać dopiero w karnych.