🇪🇸 [Futbol] Primera Division, hiszpańska piłka, piłkarze...
-
@maloba
I to jest Twoim zdaniem najlepsza liga świata, gdzie błąd pogania błąd, nawet nie rozwalaj mnie takim twierdzeniem . -
@byku-duma-warmii said in [Futbol]Primera Division, hiszpańska piłka, piłkarze...:
@maloba
I to jest Twoim zdaniem najlepsza liga świata, gdzie błąd pogania błąd, nawet nie rozwalaj mnie takim twierdzeniem .Najlepsza jest Angielska, bezkonkurencyjna
-
@stefan-joptwojmać
Właśnie mam takie samo zdanie jak Ty :fingers_crossed:. -
@stefan-joptwojmać Najlpesza jest obecnie Hiszpanska . Najbardziej konkurencyjna jest Angielska .
-
@maloba said in [Futbol]Primera Division, hiszpańska piłka, piłkarze...:
@stefan-joptwojmać Najlpesza jest obecnie Hiszpanska . Najbardziej konkurencyjna jest Angielska .
Pod jakim względem? Fakt, że w ostatnich latach LM wygrywają wcale nie oznacza, że prezentują wyższy poziom, teraz możemy sobie gdybać, ale jeśli chodzi o ligi to znacznie silniejsza jest liga Angielska. Poziom nakręca rywalizacja, gdzie nie liczą się dwa kluby i trzeci z doskoku. Znacznie więcej emocji jest w lidze Angielskiej. Myślisz, że Twój Real grały cały czas w LM gdyby był klubem ligi Angielskiej?;p
-
@stefan-joptwojmać
Nie zgodze się z wami. Zdecydowanie najlepsza jest hiszpańska co widać po wynikach w Europie. I nikt tu nie ma co polemizować bo kluby angielskie co i rusz dostają baty od hiszpanów natomiast angielska jest najmocniejsza i najbardziej wyrównana pod względem ekip. Jest też najlepiej zorganizowana i najlepiej zredagowana,że tak powiem-brakuje mi odpowiedniego słowa -
@pimus1910
Co rusz dostają baty? Jedni i drudzy wygrywają, więc trudno mówić tu o jakiś batach. W tym roku myślę, że będzie ciekawe, proponuję mały zakładzik i ten kto wygra będzie na jego. Ja stawiam, że lepszy bilans będą mieli Anglicy w pojedynku Angielsko-Hiszpańskim. Zobaczymy kto dostanie baty:) Wchodzisz w to ?:) Wszystko przed nami! -
@stefan-joptwojmać
Jak najbardziej się zgadzam na taki zakładzik aczkolwiek jestem przekonany,że w tym sezonie będzie ciężko. Barca w przebudowie,Sevilla to już nie ta ekipa. Ale jednak real i Atleti nadal mają mocne ekipy
Co do batów-nie licząc ostatniego pucharu United-kiedy Anglia coś zdobyła -
@stefan-joptwojmać Liga Mistrzow , Liga Europy , Klubowe Mistrzostwo Swiata , Super Puchar Europy . idziemy dalej Zlota Pilka ,Zloty but , https://pl.wikipedia.org/wiki/Złota_Piłka
https://pl.wikipedia.org/wiki/Europejski_Złoty_Buthttps://pl.wikipedia.org/wiki/Superpuchar_Europy_UEFA
https://pl.wikipedia.org/wiki/Klubowe_mistrzostwa_świata_w_piłce_nożnejReszte znajdz sobie sam
A i juz nie wspominam o najlepszych 11 wedlug UEFA FIFA itd .
-
-
Osiągnięcia to jedno. Mi jako kibicowi najlepszą ligą jest nasza Polska Ekstraklasa. Co do reszty to oglądam hobbystycznie. Która liga jest najlepsza, czy Hiszpańska czy Angielska to mi lotto. Trochę Ci te rankingi przysłaniają rzeczywistość, liga jako liga dla mnie obserwatora, który trochę się na tej piłce zna lepsza jest Angielska. Dynamiczniejsza, więcej klubów walczących o mistrzostwo z wysokim poziomem przez co jest większa rywalizacja, a co ma znaczne przełożenie na wartość ligi. Odnoszę też wrażenie, że liga Hiszpańska powoli zaczyna obniżać loty, era Barcelony gdzie w ostatnich latach pokazywała częściej plecy Realowi niż Real jej się kończy. Ostatnich 10 sezonów - 6x Barca 3x Real i raz Atletico mówi samo za siebie. Na ten moment Real prezentuje się lepiej, ale czy utrzyma przewagę? Złota Piłka? Zdecydowanie nieobiektywna. Czekam tylko, aż skończy się era Messich i C.Ronaldo. Byli inni ciekawi piłkarze warci tej nagrody. Oczywiście są to świetni piłkarze lecz wyżej cenię Ronaldo czy Ronaldinho. Złotego buta łatwiej zdobyć jest było nie było w Hiszpanii. Jeśli chodzi o jedenastki to też są śmieszne, wiele osób tak twierdzi i to nawet tych piłkarskich ekspertów, więc coś w tym musi być.
Oczywiście dla kibiców zakochanych w lidze Hiszpańskiej odmienne zdanie może być szokiem, ale liczby nie zawsze pokazują jak to wygląda naprawdę. Na osiągnięcie sukcesu potrzeba wielu składowych, część z nich jest nie do końca zaletą, a raczej wadą niekiedy mającą wpływ na osiągnięcie danego celu co również ma wpływ na poziom ligi. Tutaj postawię kropkę, bo można na ten temat pisać i pisać i pisać i pisać, a ile ludzi tyle wniosków i wiadomo, że każdy zostanie przy swoim zdaniu:)
-
@stefan-joptwojmać Serio podoba Ci sie ekstraklasa ? Kazdy ma swoje zdanie i to lubie przynajmniej mozna wymienic opinie i sugestie . Reasumujac to wszystko uwazam ze ranking uefa najlepiej odwzorowuje uklad sil w Europie . To nie ranking fifa gdzie dzieja sie jakies cuda niewidy Co do Barcelony ? widac ze nienajlepiej sie tam dzieje , zarzad jest do usuniecia i ponowne wybory . Sklad do odswiezenia i zrzucenie ze stolka Messiego !!! nie moze jeden pilkarz rzadzi tak wielkim klubem . Glupota totalna jak mozna bylo sprzedac Neymara ktory jest zawodnikiem na lata ? ! Paulinho ? nie no koniec
Mielismy czasy dominacji Wlochow , Anglikow teraz Hiszpanow . kto bedzie nastepny..
-
@maloba
Co do ekstraklasy to tak z przymrużeniem oka:) -
@maloba
Co do zarządu to się zgadzam,ale zrzucenie Messiego? Bo rządzi klubem? No proszę Cię... sprzedaż Neymara? Weź się uspokoj Chyba sam wiesz,że to nie Barca go sprzedała.. co do transferu Paulinho to się nie wypowiadam. Wcześniej źle się na temat wyrażałem,a zapomniałem że nie można skreślać piłkarza, który jeszcze nie zagrał nawet minuty. O kwocie za niego zapłaconej nawet nie wspomnę bo szkoda słów.
@Stefan-Joptwojmać
Masz sporo racji w tym co piszesz-angielska liga jest najbardziej wyrównana, jednak patrząc kilkanaście lat wstecz wcale tak nie było. United,Arsenal, Liverpool.. Chelsea dopiero jak Abramowicz wszedł,City po zainwestowaniu kasy przez szejków. Tottenham też dopiero ostatnie sezony dobil do tej czołówki. Jednak w Anglii jest nieporównywalnie większa kasa z praw do transmisji i dlatego też więcej klubów może się nic o czołowe miejsca. W Hiszpanii ta kasa-duzo mniejsza-jest podzielona niestety nierówno i dopóki to się nie zmieni to liga nie będzie się rozwijać. -
Dlaczego w Hiszpanii nie ma „Sokolego Oka” ani VAR?
-
@pimus1910, @maloba
Wiecie dlaczego jak hiszpańskie zespoły grają z angielskimi to najczęściej są górą :thinking:? Bardzo proste rozwiązanie gdzie w lidze hiszpańskiej w meczu poprzedzającym grę w pucharach mogą sobie odpuścić i wystawić rezerwowy skład i spokojnie wygrywają, bo liga jest bardzo słaba. A w Anglii nie ma nawet myśli o wystawieniu słabszego składu na mecz poprzedzający grę w pucharach, bo zwyczajnie skończyło by się to zdecydowaną porażką. Po takim nakładzie meczy, których muszą dużo rozegrać najlepsi gracze w Anglii w meczach na szczycie z hiszpańskimi zespołami po prostu to decyduje o tym kto wygrywa mecz. A w późniejszej fazie sezonu te zmęczenie odgrywa bardzo ważną rolę. Proste wyjaśnienie ostatniej dominacji hiszpańskich zespołów. Wcześniej jakoś kluby z Anglii sobie z tym radziły, ale dlatego, że liga była zdecydowanie słabsza niż jest w tym momencie.