MPG 2017 - przygotowanie
-
@huzar-shakir To każdy zainteresowany się zapyta jak chce swojego moderatora, MPG już za niedługo, trochę cierpliwości, bo pracujemy nad ustaleniami do turnieju cały czas i jesteśmy już na ostatniej prostej do mety
-
@CorreThe Z tym jestem podobnie jak większość(chyba) cierpliwy.Ale prykaz gry dla jednego menago w MPG tylko w 3 bitwach,a nie na przykład we wszystkich(o ile będzie system każda grupa z każdą,bo w zasadzie nie wiadomo jak mają tegoroczne mistrzostwa wyglądać) to już nie jest normalne.Przecież to od nas zależy,czy jak kto woli moderatorów kto w ilu bitwach zagra,a nie narzucanie przez organizatorów.Nie potrafię takiej decyzji zrozumieć.
-
@huzar-shakir zgodze sie z toba Przemek to moderatorzy powini decydowac kto ma grac a nie z gory narzucanie kto ile ma grac czegos takiego to nawet nie ma w normalnej piłce i w grze terz tego byc nie powino.
-
@Łukasz-Kowalski said in MPG 2017 - przygotowanie:
To że wygląda słabo to tylko optyka niewielu i oparta na braku cierpliwości. Mam kontakt z moderatorami grup, także nie ma potrzeby pisać o wszystkim na forum.
Szczegóły co do MPG, zasady, terminy pojawią się sobota-niedziela na forum.
Bez urazy, ale to czego się dowiaduję jest robione bardzo nieprofesjonalnie w systemie odbiegającym od standardów. Rozumiem chęć zmniejszenia kosztów bitwy jeśli chodzi o monety, ale nie tą drogą. Zdecydowanie lwią część pochłaniają transfery. Nowym systemem 4x4 rozegramy 5 bitew każdy z każdym i budować drużynę będziemy 5 razy. Stary system pod tym względem jest znacznie lepszy, bo gramy tylko 4 bitwy, więc nie trafia do mnie argument cięcia kosztów. Więcej monet wydamy na grę w nowym systemie. Od wprowadzenia nowej wersji mija niebawem 10 miesięcy można było wcześniej pomyśleć o MPG, a nie podawać nowe ustalenia 2-3tyg przed startem. TO JEST NIEPOWAŻNE.
Odnośnie ograniczenia udziału menadżera do 3 bitew mojej grupie też nie odpowiada, gdyż uważa ona, że jest to ingerencja w skład grupy i faworyzuje takie grupy jak PE oraz H_PL. Wyjściowa "5" to indywidualna sprawa każdej grupy.
-
Bitwa 5x5
Mecze towarzyskie to ok 300monet
Obozy to 200 monet.
Transfery to 500-600monet.
Na bitwę trzeba wydać ok 1000monet. Wyjdą 4 takie bitwy to ok 4000monet.Bitwa 4x4
Mecze towarzyskie to ok 250monet.
Obozy to 200monet.
Transfery to 400-500monet.
Na bitwę trzeba wydać ok 850 monet. Wyjdzie 5 takich bitw to ok 4250monet.Nowy system nie jest wcale lepszy od starego, a z rozmów z Łukasz jasno wynika, że chodzi mu tylko o monety..
-
Stefan mamy zagrać bez obozów tylko tajne ,a co do limitu 3 bitwy dla jednego menago ma to zmobilizować grupy do udziału większej ilości ludzi a nie granie tzw żelazna 4 czy 5 ,masz w grupie chyba 16 osób to powinno byc ok,,ja miałem troszke inny pomysł na te MPG jesli chodzi o oszczędności monet,głównie chodziło mi o transfery chciałem wprowadzic limit np 6 transferów dla jednego zespołu i koniec, ale nie został zaakceptowany.
-
Dla mnie osobiscie ingerencja w wystawiany sklad danej grupy jest nie do przyjecia. Idac dalej mozna np. wprowadzic punkt mowiacy ze dana grupa powinna w kazdej bitwie wystawic przynajmniej trzech reprezentantow Polski albo ze gracze musza mieszkac w pieciu/czterech roznych wojewodztwach. Dziekuje.
-
@sniki26 said in MPG 2017 - przygotowanie:
Stefan mamy zagrać bez obozów tylko tajne ,a co do limitu 3 bitwy dla jednego menago ma to zmobilizować grupy do udziału większej ilości ludzi a nie granie tzw żelazna 4 czy 5 ,masz w grupie chyba 16 osób to powinno byc ok,,ja miałem troszke inny pomysł na te MPG jesli chodzi o oszczędności monet,głównie chodziło mi o transfery chciałem wprowadzic limit np 6 transferów dla jednego zespołu i koniec, ale nie został zaakceptowany.
Moim zdaniem powinien wyjść najsilniejszy skład takie ograniczenia to absurd. Nawet w WCC nie było żadnych limitów.
Odnośnie transferów fajny pomysł, można byłoby skorygować skład tymi 5-8 transferami i zagrać w ten sposób. Ten pomysł znacznie by ograniczył wydatek monet:)
-
A zeby zmobilizowac grupy do inwestowania w mlodziez proponuje przymus wystawienia jednego juniora.
-
@gorkins Fajny pomysł, ale jak ocenisz czy to junior? Np. w PE pewnie ja bym był tym "juniorem" .....
@Stefan-Joptwojmać Zgadzam się też mi się nie podoba gra 4 na 4 w wielu grupach będzie to skutek odwrotny, gdyż jak się ma np. 7-5 graczy na odpowiednim poziomie to cały cas oni będą grali.... Chyba że się pojawi zapis np. że np 10 graczy z każdej grupy musi zagrać w MPG.
Co do monet i transferów to grałam w lidze gdzie jest 8 zespołów i jeśli chodzi o transfery jest widocznie słabszy rozwój niż 10 osobowej. Nie da się wykręcić mega super progresu.... -
Uważam że powinniśmy grać 5x5, było dużo czasu na informację o zmianie formatu na 4x4, czególnie że cały turniej przesuwa się tylko dlatego że jedna z grup awansowała do play off ( co nawiasem mówiąc jest bardzo dużym sukcesem i bardzo gratuluję) ale nie powinno mieć wpływu na rozpoczęcie MPG . Jeżeli mamy coś zmieniać to ustalmy to teraz i wprowadźmy w następnym sezonie. Cała sprawa jest bardzo nieprofesjonalna i przypomina sytuację z ostatnimi elimnacjami do MŚ którą całe polskie środowisko krytykowało. Ja osbiście nie widzę sensu gry 4x4 są tu małe możliwości taktyczne, po zatym po co zmieniać coś co działało dobrze od kilku sezonów. Jak jedna z osób wchodzących w skład aktualnych mistrzów Polski jestem za bojkotem mojej grupy w obecnych MPG ponieważ nie tak wprowadza się takie zmiany ale decyzję podejmie nasz kapitan
-
tak samo to widzę ale nie chciało mi się tyle pisać:) zgoda 100 procent
-
Ludzie, sami napisaliście już kilka różnych pomysłów! Sami widzicie że co osoba to inna opinia a co za tym idzie nie da się wszystkim dogodzić! Chcieliśmy odświeżyć format, uatrakcyjnić wszystko no ale jak zawsze jedyna odezwa to narzekanie. Polskie piekiełko w formie
-
Bitwy w osm 3.0 to jest fatalna sprawa. Ciężko znaleźć format który nie narazi nas na wydatek wielu monet. Najlepsze rozwiązanie to zakazać wszystkiego - obozów, transferów, sparingów. Albo w ogóle nie grać MPG
-
@Michal_ACM Większość jest za starym systemem gry...Chyba,że czytamy różne posty
-
@huzar-shakir Większość podaje różne pomysły a to na limit transferów a to na limit graczy...
-
@Michal_ACM Trochę to mało poważne.Jeśli masz monety to ciśniesz obozy bądź używasz scauta itd.Dodatkowo chcecie wprowadzić limit gry danego gracza do max 3 bitew.Kapitan danej grupy może cisnąć we wszystkich.To trochę chore.A jeśli w każdej bitwie jest inny capitano?Nie bardzo podoba nam się ten pomysł.
-
nie polskie piekiełko tylko głosy rozsądku. zaczynacie gmerać w zasadach gry za pięć dwunasta. Tak jak napisał Bubol jak zmienili w ostatniej chwili zasady kwalifikacji do mistrzostw świata to wszyscy płakali. A teraz robicie dokładnie to samo.
-
Też mi się nie podoba ograniczanie wyboru graczy do bitwy i nakładanie limitu 3 bitw na menedżera. Moderator każdej grupy powinien mieć swobodę wyboru w takiej sytuacji i to od niego powinno zależeć kto zagra. Znając życie nikt nie zagra i tak wszystkich 5 bitew bo dla niektórych może to być za duży wydatek, biorąc pod uwagę ceny monet.
Co do systemu rozgrywania bitew to jednak preferuje rozgrywanie bitew 5 vs 5, większość jest do nich przyzwyczajona, a poza tym jest to najpopularniejsza opcja, a bitwy 4 vs 4 wcale nie przyniosą wielkiej oszczędności monet.
Nie podoba mi się pomysł ograniczania transferów, 6-8 to ja potrafię zrobić dziennie w jednej drużynie, w takim wypadku już lepiej byłoby grać w lidze bez transferów. Kwintesencją bitwy są transfery i one powodują że bitwy są atrakcyjne. Jeśli kogoś nie stać na grę w bitwie to niech po prostu nie gra, na pewno w grupach są inni kandydaci do gry.
Na ten moment wprowadzanie nowych pomysłów nie ma sensu, prowadzi to tylko do większego zamieszania, które w tym momencie i tak jest dosyć duże. A wywołały je osoby z polskiego staffu, które na siłę chcą wprowadzać innowacje, które nie są nikomu potrzebne. Wcześniejsze zasady rozgrywania MPG były dobre i jakoś nie widziałem żeby ktoś na nie narzekał, dlatego nie widzę sensu zmian, jeśli coś działa dobrze. Można wprowadzać małe korekty, ale nie wywracać wszystko do góry nogami. -
Personel informuję, że miejscem do dyskusji na temat regulaminu MPG jest nasze wewnętrzne forum.