Fantasy Premier League 21/22
-
@babaduk-sarri a i myślałem że, to co kolejkę będzie mozna włączać, fajnie ze chciało Ci sie rzucić okiem
-
@babaduk-sarri Bench Boost (punkty zawodników z ławki wliczają się do całkowitego wyniku pierwszego składu) - jeden na sezon
Triple Captain (punkty zdobyte przez kapitana liczą się potrójnie) - jeden na sezon
Free Hit (można wymienić cały skład, ale tylko na jedną kolejkę - potem powraca nasz normalny skład) - jeden na sezon
Wildcard (można wymienić cały skład w trakcie sezonu bez minusowych punktów) - dwa na sezon; pierwszy można użyć do 31.12, drugi po 1.01Strategii używania chipów jest wiele. Najlepiej z ich używaniem (może oprócz Wildcarda ) wstrzymać się jak najdłużej ze względu na to, że w trakcie sezonu będą tzw. BGW (Blank Gameweeks) i DGW (Double Gameweeks). W BGW jest tylko kilka meczów w kolejce. Ma to związek z tym, że cześć drużyn gra w Pucharze Anglii lub Pucharze Ligi. DGW, czyli podwójne kolejki zdarzają się wtedy gdy dana drużyna, która wcześniej grała w pucharze ma przeniesiony mecz na inną kolejkę. Zawodnicy otrzymują wtedy punkty za dwa mecze w danej kolejce.
-
@toomanyways no i teraz wszystko jasne;))
-
dzięki Toom
-
Jak się zmienia ustawienie w tym fantasy? Bo znaleźć nie mogę.
-
Polecam dobry materiał od Newonce - Kącik Fantazji, prowadzi Michał Gutka, więc człowiek który zna się na Premier League i na FPL.
I mała uwaga dla posiadających Cavaniego - podobno ma nie zagrać w pierwszej kolejce.
-
Tak jak wczoraj zapowiedziałem, dzisiaj pojawiają się:
Złote rady dla FPL-owych 'świerzaków'- Tańszy bramkarz > bramkarz premium - wielu osobom wydaje się, że droższy bramkarz typu Alisson czy Ederson daje lepsze zdobycze punktowe, jednak tańsi bramkarze za niższą cenę robią podobne lub lepsze wyniki. W dużej części wynika to z faktu, że mają więcej punktów za obrony, podczas gdy najlepsze drużyny nie dopuszczają do tylu strzałów na bramkę.
- Nie rotuj bramkarzami - ogólnie polecam granie jednym bramkarzem przez cały sezon, a jako drugiego dać kogoś za 4.0. Rotacje bramkarzami nie są łatwe do zaplanowania, czasem zdarza się, że ten z ławki zapunktuje lepiej niż bramkarz w składzie, tak więc szkoda na to nerwów. Na pewno nie poleciłbym posiadania dwóch bramkarzy >5.0 w składzie. Po prostu szkoda na do kasy.
- Nie stawiaj na zawodników, którzy nie dają goli i asyst - Duży błąd wielu niedoświadczonych graczy to stawia na zawodników, którzy nie punktują ze względu na swoją nominalną pozycję. Zazwyczaj dotyczy to środkowych i defensywnych pomocników. Wiele osób stawia na nich, bo w rzeczywistości grają dobrze - ale w FPL-u liczą się tylko gole i asysty. Przykładem takich zawodników mogą być Kante z Chelsea lub Rodri z City. Ta reguła nie dotyczy pomocników za 4.5 na piąty slot, gdzie ich najważniejszą zaletą jest to, że w ogóle graja w podstawowym składzie.
- Dobrze planuj transfery - czasem zdarza się tak, że od razu po kolejce robimy transfer jakiegoś zawodnika np. w poniedziałek, a kupiony zawodnik lub jakiś inny ze składu łapie kontuzję, co naraża nas na kolejny transfer - tym razem za minusowe punkty lub trzymanie wykluczonego zawodnika na ławce. Warto też obserwować czy cena któregoś z zawodników ze składu rośnie czy spada. Jeśli jakiś zawodnik zawodzi na boisku zazwyczaj jego cena będzie spadać, a to uniemożliwi nam przeprowadzenie niektórych transferów. Dlatego trzeba nauczyć się odpowiednio reagować na takie sytuacje.
- Uważaj na spadki cen - w trakcie kolejki cena zawodnika może wzrosnąć lub spaść o 0.3, dlatego warto uważać szczególnie na spadki. Jeśli cena spadnie o 0.1 to nie ma dramatu, jeśli spadnie więcej to trzeba poważnie zastanowić się nad pozbyciem się takiego zawodnika. Jeśli cena jakiegoś zawodnika, którego nie mamy w składzie rośnie to warto zainteresować się jego pozyskaniem.
- Staraj się szukać różnic - różnica to zawodnik, który ma w danym momencie małe posiadanie, a w dłuższej perspektywie może okazać się strzałem w 10. Ogólnie trzeba mieć sporo szczęścia żeby wypatrzeć takiego zawodnika zanim wbije się z formą i zauważy go większa ilość graczy.
- Pamiętaj o deadline'ach - 1.5 h przed pierwszym meczem danej kolejki jest ostateczny termin na ustalenie składu, przeprowadzenie transferów i wybranie kapitana.
- Bądź poinformowany - jeśli chcesz grać na odpowiednim poziomie w FPL musisz śledzić informacje o Premier League - o drużynach, kontuzjach zawodników, ew. rotacjach w składzie, terminarzu oraz możliwych przełożonych meczach. Dlatego wszelkie grupy na Facebooku, profile Twitterowe, konwersacje na Messengerze, kanały Discordowe czy strony poświęcone FPL są bardzo przydatnym źródłem wiedzy.
- Dokładnie zaplanuj wykorzystanie chipów - w grze dostępnych jest kilka chipów, które odpowiednio wykorzystane potrafią dać niezły boost naszemu wynikowi. O ich działaniu i potencjalnym wykorzystaniu pisałem kilka postów wyżej.
Oczywiście jak chcecie grać 4fun nie musi ściśle stosować się do wszystkich zaleceń. Wiele decyzji w tej grze trzeba podejmować na czuja. Jeśli ktoś pogra jeden sezon to już mniej więcej ogarnie jak to działa, pozna specyfikę FPL-a to będzie to procentować w następnych sezonach.
-
@toomanyways Ulala, jesli to Twoja robota to czapki z głów, pogadam z ktoryms z modów zeby dodali to co napisałeś na pierwszej stronie, zeby kazdy widzial, oczywiscie pogrubionymi literami fakt, ze to Twoja robota.
Bardzo cenne wskazówki, ale trzeba tez przyznac, ze czynnik "szczescia" również gra tutaj pierwsze skrzypce, ktos powie, Jorginho nie łapie pkt a w pierwszej kolejce 2 bramy i asysta od niego
EDIT: Dołączyć do nas gracz którego team nazywa się "Lagol". Prosze przyznawać się, kto to taki!
-
@toomanyways Świetna robota, brawo!
@Fajresss wbije w ciągu 2 dni -
@damian_skinek Super! Tylko uważaj, bo juz w piątek o 21 startuje sezon, tym samym koniec deadline jest bodajze o 19.
-
@ochowiak Również skład mi się podoba, bardzo podobny do mojego Tylko własnie tak jak mówi @ToomAnyWays, tez dzisiaj czytałem że najprawdopodobniej zagra Milner ale wiesz jak to jest, u mnie jest podobnie z Ichenacho, tez ze zagra jest 50/50 ale mimo wszystko go zostawiam.
Na ten moment:
1.@Fajresss - FC WRO
2.@bramkarz111 - analne_widmo
3.@Zbrzyzny-Tomek - NoSterlingYesParty
4.@Dooshek - Jojo's Team
5.@Babaduk-Sarri - Babadook
6.@Byku-Duma-Warmii - Giżycko Team
7.@Zbyysiu-v2 - PrOLAND
8. @ToomAnyWays - Devil in heaven
9. @Ochowiak - TFC Trollfacei 10 team - "Lagol" prosiłbym o przywitanie sie własciciela w komentarzu, inaczej bede musiał zespół usunąć bo gramy jako społeczność OSM, niepotrzebni nam są gracze którzy nie wiadomo kim są.
-
@toomanyways Hmmm, czyli po prostu zobaczył kod, wbił i tyle. Cóż, poczekamy. Moze sie ujawni
-
@fajresss 10 Lagol to @lomaniTTTo
-
@dooshek Ooo, no i wszystko jasne, witamy w takim razie @lomaniTTTo!
W nasze szeregi dołączył również jeden zespół który nazywa się Red Devils, panowie, to dosłownie 5sec napisać w komentarzu swój nick w OSM... Czekamy na przywitanie jegomościa.
Redakcja Angielskiego Espressa dodała jeszcze kilka ciekawych artykułów o FPL, polecam zajrzeć: