IMP 2022- słuszność czy niesprawiedliwość
-
Pozwolę sobie zabrać głos i odnieść się do kilku rzeczy.
Grzechu111 pytasz czemu inni są bardziej pokrzywdzeni niż Ty i reszta Twoich kolegów. Otóż sprawa jest banalnie prosta - to Ty i reszta Twoich kolegów opuściliście ligę wymuszając na organizatorach decyzje, które były dla Was korzystne. Każdy z graczy który NIE BYŁ członkiem Waszej grupy trzymał się zasad o budowaniu kadry w okresie przygotowawczym. Jedynie Wy łamaliście regulamin i dlatego inni są jedynymi pokrzywdzonymi a nie Wy.Mówisz o tym, że dostałeś karę za transfer i unosisz ją do najwyższej rangi, gdybyś przeczytał ze zrozumieniem co napisał krupski to wyciągnąłbyś wniosek, że ten transfer nie był problemem i każdy byłby w stanie to zrozumieć gdyż nie było o tym wzmianki w regulaminie.
Problemem był fakt, że nie trzymaliście się zapisu w regulaminie, który jasno mówił co wolno a czego nie w okresie przygotowawczym. Faktem jest, że nie pisało w nim jaka kara czeka na gracza, który złamie ten zapis. Tu odniosę się do Ciebie Maniek_56 bo zdaje się, że to Ty zebrałeś najwięcej minusowych punktów. Przystępując do turnieju zakładam, że przeczytałeś regulamin i byłeś świadomy, że będzie za to kara. Nie wiem jak naiwną osobą trzeba być, żeby myśleć, że tej kary nie będzie. Było dopytać jaka będzie wysoka, jesteś szefem grupy i nie rozumiesz takich rzeczy? To był największy problem podczas trwania tego turnieju a robicie wszystko, żeby to Was traktować jako pokrzywdzonych - totalna bzdura, hipokryzja i żenada.
Nie rozumiem również Waszych pretensji o brak mediacji w trakcie trwania rozgrywek, gdyż to powodowało by jeszcze większe zamieszanie. Moderatorzy byli od tego, żeby rozmawiać i podjąć stosowne decyzje. A rozmowa z Wami po tym jak opuściliście ligę uważam, że była by wręcz niestosowna. W myśl zasady "wszystkich Nas nie ukarają" zrobiliście najgorszą z możliwych rzeczy.
Zdaje się, że rok temu Maziu również nie zrozumiał niektórych pkt regulaminu i opuścił ligę i wszyscy wiemy jak z nim postąpiono.
-
Jak to czytam to stwierdzam, że organizator nie miał jajek... Jeżeli rok temu za podobne przewinienie była dsq to dlaczego w tym roku było odwrotnie... Czego bał się organizator ? Rok temu jeszcze w tą grę grałem bardziej aktywnie w grupie i grałem w turniejach zewnętrznych nawet chyba w IMP.
Jeżeli złamali zasady gry trzeba było grać dalej robiąc dyskwalifikacja dla uciekinierów i się nim nie przejmować. -
@Wodzu1902 niestety lecz nie mogę się z tobą zgodzić.
Po pierwsze błędy, owszem popełniliśmy.
Rzeczywiście najwięcej ja, od razu otrzymaliśmy wiele sygnałów o celowym łamaniu regulaminu... O grze nie fair, no bo jak to? Nam przecież pomylić się nie można.
Następna sprawa, zostałem poinformowany o złamaniu regulaminu, jedynym punktem mojej obrony był brak zapisku w regulaminie o wysokości kary ale... Poprosiłem o wstawienie dowodów na forum jak miało to zawsze miejsce, później musiałem prosić o nie na priv, wiesz o tym że po dzień dzisiejszy ich nie dostałem?
A byłem ciekaw skąd się tyle pkt minusowych wzięło bo wyobraź sobie że przeoczyłem moje błędy.
W każdym turnieju do tej pory panuje ta sama zasada, screen - kara.
I właśnie o to chodziło, do tego doszło oczekiwanie na "werdykt".
Czas na decyzję dla organizatorów to min 24 h, max 7!!! dni. Okrągły tydzień.
Graliśmy połowę ligi nie wiedząc co i jak tak naprawdę, nałożono na nas karę po tym czasie i bezczelnie edytowano regulamin.
Czego tu nie rozumieć?
Wyszliśmy z ligi pełni świadomi konsekwencji, nie aby zbojkotować czy jak już uważasz wymusić decyzję ale żeby nie uczestniczyć w nieudanym turnieju najdelikatniej mówiąc.
A teraz co? Czego oczekujecie? Chcecie nas zbanować? Teraz po wszystkim jakieś pretensje o turniej?
Ja zawsze jestem otwarty na rozmowy, niekoniecznie publiczne.
Nikt nie chciał rozmawiać, bynajmniej nikt z osób których dotyczyła sprawa. -
Na dzień dzień dzisiejszy pomimo, że w swoim bardzo grzecznym oświadczeniu nie użyłem ani jednego nicku, ani żadnej nazwy grupy odpowiem jedynie "uderz w stół a norzycę się odezwą", z racji że według jednego pana jestem na urlopie i obecnie nie "zapierd...." na BC pozwolę sobie dać chwilę na zarobienie na ów coinsy i wtedy się dopiero wypowiedzieć w temacie.
-
@krupski_96 sprytnie, nie użyłeś. Nie wiadomo o kogo chodzi
-
-
Panowie... Sprawa jest już zakończona. Uważam że prawidłowo.
Owszem fakt restartu był najlepszym rozwiązaniem, niestety nie udało się tego wam osiągnąć.
Dlaczego? W sumie to chyba nie wiadomo czemu to niedoszlo do skutku?
Jednak uważajcie co piszecie niektóre osoby lubią banować bez podania przyczyny i zostawiając swoję na wierzchu. No a teraz miłego weekendu wam
-
@Dooshek karanie wszystkich za błędy kilku graczy jest dla ciebie prawidłowe? Bo ja nie uważam żebyśmy zrobili coś, co zasługiwało na odsunięcie nas z finału.
I pomyśl jak ta sytuacja wpłynie na przyszłoroczne IMP. Każdy będzie miał w pamięci to co wydarzyło się w 2022 i to, że nie wyciągnięto z tego absolutnie żadnych konsekwencji, a na dodatek wymazano z historii cały turniej. Przypuśćmy, że za rok również ktoś w finale otrzyma kary lub po prostu nie będzie mu szło. Namówi innych graczy do opuszczenia ligi (bo w sumie czemu nie, skoro rok wcześniej skończyło się to dobrze dla uciekinierow).
Jak wtedy z nimi postąpić? Pozostaje albo usunąć IMP drugi rok z rzędu, albo zbanować graczy, którzy w tej sytuacji zaczną słuszne zresztą protesty. Jeśli będziemy przymykać oko na takie postępowania i iść po najmniejszej lini oporu to uwierz, że nie będzie to jedyny taki przypadek, bo gracze bardzo szybko zaczną to wykorzystywać. Dlatego nie uważam, żeby ta sprawa została zakończona prawidłowo i mam nadzieję, że ktoś się jeszcze temu przyjrzy i przemyśli ewentualną zmianę decyzji. -
@Kuba1523 wiesz, ja widzę że tkwicie w tym samym miejscu.
Widzicie tylko "uciekinierów", nie ma wzmianki abyście chcieli restartu ligi, widzę twarde postulaty aby nas wyrzucić, zbanować i wciągnąć pozostałych kolegów.
Dlaczego? Każdy sam sobie odpowie na to pytanie.
Widzisz chłopcze, nie każdy żyje wyłącznie wygrana, chęcią zwycięstwa, pokazania że jest się najlepszym.
Są jeszcze takie rzeczy jak duma czy honor, są rzeczy ważniejsze niż zwycięstwo za wszelką cenę.
Za chwilę usłyszę zapewne że gdybyśmy mieli honor przyjęli byśmy karę... Owszem, nie zamierzaliśmy od niej odstąpić, o tym wiecie???
Widzę że dużo nie wiecie, widzę że ważniejsze są tylko trofea, chęć bycia na szczycie, tylko najlepsi... Mimo wszystko.
Uparcie pojawia się tylko jedno: ukarać, zbanować, wykluczyć, regulamin mówi jasno!
W IMP2022 też mówił jasno!
Skończcie te ceregiele, napiszcie jakąś petycję do organizatora, zbojkotujcie coś aby wywrzeć presję bo to podobno najłatwiejsze, są różne sposoby.Najlepiej gdyby wszystko odbywało się za zamkniętymi drzwiami w towarzystwie znajomych z gry, właśnie... gry.
Mam wrażenie że ambicja i chęć bycia najlepszym wszędzie trochę wymknęły się z pod kontroli...Ja mogę tylko dodać od siebie że jestem naprawdę dumny z mojej ekipy, każdy z nas chce wygrywać, ale każdy też jest człowiekiem który posiada zapomniane już w dzisiejszych czasach cechy.
Zwycięstwa są dla nas ważne, ale nie za wszelką cenę. -
@maniek_56 i @Kuba1523 dodam swoje 3 grosze
Jako osoba postronna w tym finale.
Tak więc z strony PLP rozumiem ich rozgoryczenie gdyż zostali ukarani za to że była luka w regulaminie. Według mnie bardzo dobrze wiedzieli że nie jesy to dozwolone ale skoro nie było napisane to postanowili to wykorzystać (sorry chłopaki ale nie gracie od wczoraj więc myślę że bardzo dobrze wiedzieliscie że nie jesy to dozwolone i tłumaczenia że nie muszą znać jak było rok temu nie przekonują mnie bo jestem pewny że wiedzieliście).
Czy można ich winić że wykorzystali lukę w regulaminie? Myślę że nie gdyż mają rację że nie było to napisane wprost.
Czy uważam że kara dla nich była zasłużona? Myślę że wbrew pozorom nie powinna być bo nie złamali oficjalnie regulaminu zapisanego na 2022 rok.
Czy powinni być ukarani za odejście z ligi? Uważam że tak bo to już jawne łamanie regulaminu i można było to inaczej rozwiązać.
Nie znam ustaleń kto chciał grać, kto nie chciał ale poprzez odejście z ligi wymusili taka a nie inną decyzję.
Czy inni gracze mogą się czuć pokrzywdzeni? Owszem mogą być bo dojście do finału IMP to sukces i spore święto dla każdego a przez to że paru graczy ligę opuściło i mistrzostwa zostały unieważnione ucierpieli wszyscy. Gracze którzy byli na podium IMP w tym roku mogą się czuć przez to bardzo poszkodowani.
Jakie jesy rozwiązanie? Nie wiem... Teraz już nie ma dobrego wyjścia z tej sytuacji. Każda z strony ma swoje racje i szkoda bo to zepsuło święto jakim są IMP i na stałe zapisze się historii polskiego OSM.
W tym wszystkim szkoda mi tylko Dovco bo popełnił błędy a posypały się na niego gromy z każdej strony i ludzie zapomnieli ile zrobił dla nas przez lata... -
@Kuba1523 said in IMP 2022- słuszność czy niesprawiedliwość:
@Dooshek karanie wszystkich za błędy kilku graczy jest dla ciebie prawidłowe? Bo ja nie uważam żebyśmy zrobili coś, co zasługiwało na odsunięcie nas z finału.
I pomyśl jak ta sytuacja wpłynie na przyszłoroczne IMP. Każdy będzie miał w pamięci to co wydarzyło się w 2022 i to, że nie wyciągnięto z tego absolutnie żadnych konsekwencji, a na dodatek wymazano z historii cały turniej. Przypuśćmy, że za rok również ktoś w finale otrzyma kary lub po prostu nie będzie mu szło. Namówi innych graczy do opuszczenia ligi (bo w sumie czemu nie, skoro rok wcześniej skończyło się to dobrze dla uciekinierow).
Jak wtedy z nimi postąpić? Pozostaje albo usunąć IMP drugi rok z rzędu, albo zbanować graczy, którzy w tej sytuacji zaczną słuszne zresztą protesty. Jeśli będziemy przymykać oko na takie postępowania i iść po najmniejszej lini oporu to uwierz, że nie będzie to jedyny taki przypadek, bo gracze bardzo szybko zaczną to wykorzystywać. Dlatego nie uważam, żeby ta sprawa została zakończona prawidłowo i mam nadzieję, że ktoś się jeszcze temu przyjrzy i przemyśli ewentualną zmianę decyzji.Kuba w całych tych wywodach z jednej czy drugiej strony. Brakuję jednej dość istotnej myśli.. To jest GRA. A wy to przeżywacie jak mrówki okres.
Serio aż takie masz ciśnienie aby sobie dopisać indywidualny mistrz Polski o którym mało kto wie, i nie wszyscy możliwi rywale mają wiedzę o takim rozgrywanym turnieju.
Co ty sądzisz że Jurek wysyła informacje do GB o tym kto wygrał, a oni tam siedzą obgryzając paznokcie kurde wygrał Kuba, a nie Majkelowich. To cię zaskoczę w DUPIE to mają.
I całe te wasze wywody tutaj nie prowadzą do niczego innego jak, tylko do kwasów między ekipami. Jeżeli będzie tak dalej to w mpg czy ppg zagrają cztery ekipy i dopiero będzie fantastycznie.Było, minęło gramy dalej i tyle. Od jakiegoś czasu, już przed IMP mam wrażenie, że większość graczy tutaj zapomniała o tym , że ta gra to ma być przyjemność i zabawa. A tu ciśnienie że żyłki pękają. Amen
-
@Dooshek Nie do końca Cię rozumiem. Z jednej strony każda gra polega na walce o zwycięstwo. Celem gry każdego uczestnika jest ostateczny sukces. Jaka by to nie była gra. Z drugiej zawsze można powiedzieć, że Liga Mistrzów, to tylko gra i co z tego, że Legia tam nie gra, kogo to interesuje (jako kibica Legii przykładowo). To tylko gra... Zabawą w tym wszystkim jest walka o zwycięstwo na uczciwych zasadach. Wtedy nawet przegrywając można na spokojnie stwierdzić: "OK przegrałem, ale ten koleś był lepszy, albo miał farta. Za rok będę lepszy i go opykam, a tym razem się nie udało". Radość z gry niknie w oczach, kiedy ktoś wykorzystuje luki w regulaminie.
-
W ogóle gdyby to była "tylko gra" to by nie miało sensu. Te kłótnie pomiędzy nami są moim zdaniem potrzebne. Lepiej żeby to była dyskusja, ale sam fakt że się kłócimy oznacza, ze to nie jest dla nas tylko gra. Każdemu z nas zależy, żeby coś ugrać, z tego czerpiemy radość. Bojkot IMP temu nie służy.
-
@PawełPaweł luki w regulaminie...
Powiedz to Irlandii w meczu z Francją o baraż MŚ. 🤪 Taką francuska ręka Boga -
@PawełPaweł dobra... To jak chłopaki z Pol chcą karać tych z PLP. Dla mnie luz, co mi tam. Zresztą mam wrażenie że PLP to dynda.
Ja chcę powtórki imp... Dokładnie jestem pokrzywdzony. Przestrzegałem regulaminu. Baaa gracze z mojej grupy byli pokrzywdzeni. Nie wiadomo czy taka była by kolejność do awansu,a nie inna.
Organizator dopuścił do gry zawodnika który ma ban do 2024? Jakoś tak. Grał u mnie w grupie, jego wyniki mogły wypaczyć inne wyniki. Co za tym idzie awans mogły zdobyć zupełnie inne osoby.
Zgodnie z zasadami i uczciwym podejściem. Tego finału nie powinno być.
Jak to zauważyłem, organizator stwierdził że nie jest w stanie nad wszystkim zapanować. I to nie on miał prowadzić ten turniej. Czyli spycha winę na Damiana i Krzyśka.
-
@Dooshek Chodzi mi o to, że niepotrzebnie się kłócimy, zamiast czerpać radość z tej "tylko" gry. Chyba jesteśmy się w stanie jakoś dogadać? Ta gra to przede wszystkim społeczność, masa znajomych, których poznaje się po drodze. Grajmy ze sobą, przeciwko sobie na spokojnie, miejmy ambicje do bycia najlepszymi, bo to nakręca akcję, ale rujnowanie wysiłku najbardziej kreatywnych osób tutaj nie ma moim zdaniem żadnego sensownego celu.
-
Popieram większość tekstu jaki napisał @krupski_96 , i szokuje mnie jak został potraktowany za to że napisał tylko co czuje... brak słów, ktoś Wam to musi w końcu powiedzieć wprost, to typowa powtarzająca się zagrywka z Waszej strony @grzechu111 @maniek_56, rozumowanie w stylu "albo będzie po Naszemu, albo jesteście przeciwko Nam" zero konstruktywnej rozmowy, tylko najpierw coś zrobimy żeby wymusić w sposób "siłowy" i przez szantaż zmiany w turnieju bez konsultacji z innymi, później naskoczyć agresywnie na graczy którzy mają inne zdanie, wydać oświadczenia że odejście z ligi w trakcie trwania finału jest szlachetnym i jedynym słusznym wyborem, i rozesłać je propagandowo do najaktywniejszych graczy i grup, nie licząc się przy tym z pozostałymi finalistami i będzie ok, otóż to nie jest ok. Jak widać takie zachowanie przynosi skutek gratuluje, ale na mnie to nie działa, ja nie dam zakrzyczeć argumentów moich kompanów z ekipy.
Zarzucacie @krupski_96 brak zrozumienia dla Waszego zachowania, otóż my rozumiemy że czuliście się niesprawiedliwie potraktowani podczas finału, ale teraz wychodzi że totalnie nie szanujecie zdania innych, nikt nie liczy się z perspektywą Kuby Krupskiego i również moją, gdy próbowałem rozmawiać jak się później okazało przed Waszym odejściem z ligi o... zrestartowaniu ligi finałowej, tak, formalnie Wasze odejście z ligi nie zmieniło prawdopodobnie niczego w kontekście decyzji o restarcie ligi... Jeszcze jedno, zgłosiliście sprawę do adminów, przyjrzeli się sprawie, również z perspektywy moderatorów i wiecie co? Uznali że Wasze zachowanie jest nieakceptowalne i nie ma dla takich ekstremalnych działań żadnego usprawiedliwienia. Domagają się Waszej dyskwalifikacji. To my idziemy Wam na rękę, przymykamy oko na to że formalnie powinniście być zdyskwalifikowani, a Wy teraz atakujecie @krupski_96 za wyrażenie tego co czuje?... Naprawdę można było to zrobić inaczej, nikt z Was się do Nas nie odezwał że zamierzacie odejść z ligi, podczas gdy ja namawiałem prowadzącego kilkanaście godzin wcześniej żeby liga została zrestartowana... Takie są fakty.
Dobra, teraz konkrety. Doskonale rozumiem perspektywę @Kuba1523 i @krupski_96 wygląda to w skrócie tak, że pięć osób które odeszło z ligi przed oficjalnym ogłoszeniem restartu ligi i prowadzący turniej posługiwali się wobec siebie bardzo słabymi zagrywkami poniżej pasa, i wszystko zostało bez proceduralnego wyjaśnienia zamiecione pod dywan, bo tak będzie wygodniej, wszystko kosztem Johna, @Kuba1523 , @krupski_96 graczy którzy cały czas dążyli do dialogu z organizatorami turnieju, mimo że również byli pokrzywdzeni, i wiedzieli że wszystkie kary które zostały przez nich zgłoszone, zostały anulowane po kilku kolejkach po upływie terminu ogłoszenia kar publicznie z załączonymi dowodami.
@grzechu111 @maniek_56 do tej pory przymykałem oko na to że proceduralnie Wasze odejście jest nie do obrony wg adminów, a Mistrzostwa anulowano m.in. po to żebyśmy Was nie musieli banować, ale po tym jak @krupski_96 opisał tylko co czuje, i reakcja jest taka stwierdzam że to był wielki błąd, to Was niczego nie nauczy, a powinniście przemyśleć jak rozwiązujecie sprawy, szantaż pojawiał się już podczas MPG, teraz w IMP to już w ogóle pojechaliście po bandzie... nie mówiąc już o tym, że to bardzo niesprawiedliwe wobec @Maziu90 który za podobny wyczyn otrzymał bana na rozgrywki nie tylko na finały 2021 ale na kilka lat. Po za tym odchodząc z ligi sprawiliście, że to już nie jest sprawa między finalistami, tylko wszystkimi uczestnikami IMP 2022. Najpierw kilka osób odeszło z ligi, później ogłoszono że liga zostanie anulowana, więc jeśli liga byłaby zrestartowana, to mamy związane ręce, bo każdy kto wniesie sprawę z półfinalistów, że formalnie wg ogólnych zasad OSM to osobom z półfinałów należy się miejsce w finale, będzie mieć rację, jeśli półfinaliści odmówią, prawo do gry mają ćwierćfinaliści itd aż do osoby z ostatniego miejsca pierwszej rundy.
Nie dam się wciągnąć w wojnę klanów, to są Indywidualne Mistrzostwa i skoro Ty @maniek_56 mogłeś założyć temat na forum i opisać co czujesz, a nie wszystko co tam było napisane mi się podoba, to @krupski_96 również ma do tego pełne prawo. Nie chcę się kłócić, i rozumiem Waszą sytuację, nie chodzi o to jak twierdzicie, żeby wyeliminować Waszą piątkę z finału, tylko musisz zrozumieć perspektywę chłopaków, czują że nie zostali w ogóle wzięci pod uwagę przy rozpatrywaniu sprawy, i ich kosztem, a przecież przyznasz, nie zrobili nic co wzbudziłoby kontrowersje i złamali przy tym regulamin oraz zasady ogólne osm zamknięto sprawę.
Moim zdaniem tak wygląda jedyne sprawiedliwe rozwiązanie problemu wobec wszystkich stron, inne rozwiązanie będzie się za Nami ciągnąć latami:
- Dovco powinien zostać odsunięty od prowadzenia IMP
- Gracze którzy odeszli z ligi przed oficjalnym ogłoszeniem decyzji organizatora o restarcie ligi powinni zostać zdyskwalifikowani z Finału, rezygnując z bana na rozgrywki w 2023 roku
- Liga powinna zostać zrestartowana co zostało oficjalnie zakomunikowane, a w miejsce zdyskwalifikowanych osób powinno się zaprosić najlepsze osoby z 3 miejsc w fazie półfinałowej, lub w przypadku odmowy wzięcia udziału kolejne osoby aż do ostatniego gracza z rundy pierwszej.
-
Moja racja jest mojsza niż Twojsza.. ale moja jest najmojsza.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, w tej sytuacji nie bedzie sprawiedliwego rozwiązania dla wszyskich. -
@PawełPaweł dlatego ja też od początku nie zamierzałem robić jakiejś afery z tym danym graczem.
Dla mnie osobiście mogą się dogadać i sobie to rozegrać. Uważam to i tak za grę o pietruszkę. Mają ciśnienie na finał imp niech się bawią i tyle.
Jednak po co te kary itd. przejść nad tym do porządku dziennego i rozegrać zawody. Niech sobie wyłonią króla marchewek i tyle.
-
@Dooshek nie rozumiem Twojego myślenia... ja uważam się za ambitnego człowieka i np gram w ta grę przez tyle lat aby wygrywać i być najlepszy... fajnie jesy wygrać ligę, ligę grupową czy bitwę nawet ale zostanie mistrzem Polski to według mnie dość spory sukces (tak jak wygrana MPP czy gra w kadrze).
Tu nie chodzi aby się spinac jakoś ale po co się bierze udział w takich turniejach czy gra w grupie jeżeli nie po to aby wygrywać i być najlepszym?
Równie dobrze można zrezygnować z prawdziwej piłki nożnej bo to tylko gra....