MPG 2017 - przygotowanie
-
Ja dalej nie rozumiem dlaczego został zmieniony system gry z 5x5 na 4x4. Łukasz motywował swoją decyzję tym, że chce ograniczyć wydatek monet. Przy obecnych zasadach jest to bzdura zaś kpiną jest to , że dowiadujemy się o tym 10 dni przed startem. Co do losowania to powinno być zrobione jawnie. Ja mam zamiar wygrać tylko jedną bitwę - z PE. W innych nie wezmę udziału.
-
@Stefan-Joptwojmać Zawsze lepiej jest się dowiedzieć 10 dni przed jak 10 po i nie pękaj Stefan przecież jesteś ze swoją grupą Mistrzem Polski w te klocki a Mistrzowie się nie boją
Jestem niemal pewien że obronicie tytuł , ja tak samo się dowiedziałem jak Ty , i mnie to nie ziębi i nie parzy , plus taki że 4X4 szybciej się skończy niż 5x5 a to oznacza że w krótszym czasie znowu będziecie się cieszyć z Mistrzostwa tak więc głowa do góry !!!życzę i trzymam kciuki za obecnych Mistrzów Polski .
Pozdrawiam... -
@ciamajda Nie o to chodzi. Nie po to się przygotowuje do turnieju, by teraz to wszystko poszło w piz.... Nie bądź taki pewien z tym mistrzostwami, bo do walki o medale włączy się w tym roku PW. Jest też mega mocna Husarya. Polish Legend też nie odpuści. W tym roku stawka jest bardzo mocna, więc ja te wszystkie zmiany odbieram jako próba zmniejszenia naszych szans, bo nie mamy doświadczenia grając 4x4. Nie mieliśmy nawet szans przygotować się do tego. Jestem strasznie zły i zawiedziony.
-
@Stefan-Joptwojmać
Stefan, nikt nie ma doświadczenia w bitwach 4x4. Żadna z grup i to właśnie wyrównuje szanse. Osobiście zdradzę ci pewien sekret, może nie powinienem o tym pisać, ale zaproponowałem, żeby MPG w 2018 roku rozegrać systemem 6x6. Kolejna odmiana. Po kiego diabła tłuc ciągle te 5x5? To w końcu dla największego fanatyka bitew robi się nudne jak flaki z olejem... . -
Cieszę się, że tak poważnie traktujecie turniej ale wciąż jest gra internetowa, mająca przede wszystkim dać nam zabawę i chwilę relaksu - nie zapominajmy o tym.
Wszelkie zmiany mają na celu uatrakcyjnienie rozgrywki i nie jest trudno się do nich przystosować.Naprawdę proponuję usiąść na 5 min i popatrzyć z innej perspektywy, nie tylko ze swojej.
4x4 ma na celu przyspieszenie turnieju (5 miesięcy to zdecydowanie za długo), aby same bitwy stały się dynamiczniejsze... ograniczenie kosztów na dniach transferowych, sparingach i obozach. Pewnie koszty założenia mniejszej ligi też będą mniejsze.Powodzenia dla wszystkich!
-
Łukasz i Jurek pięknie piszą jak wszystko robią dla dobra innych i jak bardzo chcą urozmaicić grę, tchnąć w rozgrywki nowego ducha tylko kto was o to prosił.
Jeżeli chcecie coś nowego to wymyślcie nowy turniej na całkiem innych zasdach.
Chcecie zmian w MPG to ogłoście nowy regulamin na następne Mistrzostwa i kto będzie chciał to do niego przystąpi i nie będzie dyskusji bo zasady będą znane. Wracając do terminarza to pięknie powołujecie się na stary regulamin który w tym pkcie wam pasuje a resztę która niepasuje zmieniacie wg updobań ( reztgnujemu z sprawdzonego systemu 5x5 i obozów).
Czemu jestem za starym systemem bo jest to świetne przygotowanie młodych i niedoświadczonych grup do rozgrywek międzynarodowych. Niestety stwierdzam że niektórym to zwisa i powiewa.
Na początku jedynym powodem zmiany była ilość wydawanych monet, a gdy ten argument został obalony to zamknelicie się z prezesem w sali kolumnowej i uchwalili regulamin.
Kolejnym punktem jest to że teraz grupy powinny potwierdzić dalszą chęć uczestnictwa w mistrzostwach moderatorów. Bo na przykład u nas nie wiem czy zbierze się 4 która będzie chciała uczestniczyć, szczególnie że większość na czele z naszym kaptianem czuje lekko mówiąc niesmak. Idąc za przykładem góry która informuke na s na ostatni gwizek damy odpowiedź do 7 marca czy będziemy grać czy nie. Muszą się wypowiedzieć wszyscy w grupie. -
Dovco - Łukasz pisał o przyspieszenie, a Twoja propozycja tylko wydłuża MPG2018. Trochę sprzeczne, nie sądzisz? Idąc za Dovco to ja proponuję walić system. Zagrać MPG w retro 6x6 i do tabelki tylko cele drużyn ustalić. Moja propozycja będzie dużo lepsza. Po pierwsze zaoszczędzimy masę monet na trawiastych. Po drugie wartość drużyn będzie taka sama dla każdego, a co za tym idzie równe szanse. Można będzie spokojnie pozwolić sobie na obozy o ile w retro da się, bo tego nie jestem pewien.
Jeśli chodzi o terminarz to muszę przeprosić, bo o tym nie wiedziałem - przepraszam.
Nadal uważam, że stary system jest znacznie lepszy, a MPG nie jest miejscem na eksperymenty. Czas tutaj nie powinien odgrywać dużej roli, biorąc pod uwagę fakt, że w poprzednich MPG graliśmy 5x5 5 kolejek + jedna była powtórzona co daje nam 6 pełnych kolejek 5x5.
-
Nie płaczcie z terminarzem że niby oszukany bo ja losowałem i wszystko było losowane prócz ostatniej kolejki która już była z góry narzucona, i jak wszystko pod PE (?)(,jak ja losowałem a w PE nie jestem i układów z nimi nie mam xDD to zastanów się a dopiero potem pisz) wygraliście Spartakusy rok temu a teraz boicie się że się nie uda i wszystko traktujecie jako oszukanie i zmniejszenie waszych szans xDDD xD xD xD
-
Ja uważam że niema znaczenia z kim kiedy będzie się grało. I tak każdy zmierzy się z każdym i najlepszy i tak zwycięży ostatecznie
-
Po pierwsze nikt tutaj nie płacze czy się boi przedstawiliśmy tylko nasze odczucia, uwagi i spostrzeżenia. Po drugie wydaje mi się że jako moderator powinieneś być jednak bardziej powściągliwy.
-
Nikogo się nie boimy, nie chcemy tylko grać 4x4, a tak jak we wszystkich oficjalnych turniejach w tym poprzednie MPG 5x5. Wyrażamy tylko swoje niezadowolenie odnośnie całej procedury. Za terminarz przeprosiłem.
-
Nikogo się nie boimy i wcale nie musimy wygrać bo najważniesza jest zabawa i zdobywanie doświadczenia w bitwach 5x5 które są podstawą funkcjonowania grup.
A wypowiadamy się na forum bo mamy takie prawo, a niestety mierzi nas arogancja moderatorów i ich wszechwiedza.
Napiszcie kto was prosił o zmiane formuły i kto pisał że jest znudzony rozgrywkami.
Niestety wygląda na to żebjest to wasz prywatny folwark. -
@AC-Bubol said in MPG 2017 - przygotowanie:
Nikogo się nie boimy i wcale nie musimy wygrać bo najważniesza jest zabawa i zdobywanie doświadczenia w bitwach 5x5 które są podstawą funkcjonowania grup.
A wypowiadamy się na forum bo mamy takie prawo, a niestety mierzi nas arogancja moderatorów i ich wszechwiedza.
Napiszcie kto was prosił o zmiane formuły i kto pisał że jest znudzony rozgrywkami.
Niestety wygląda na to żebjest to wasz prywatny folwark.
To wszystko prawda , buta i arogancja niektórych osób z polskiego personelu wręcz odpycha od zaglądania na to forum. A najgorsze niestety jest to ,że takowe osoby w ogóle nie przyjmują żadnej krytyki wobec swoich poczynań .Tak więc uświadamianie im że są po prostu zwykłymi bucami mija się z celem,gdyż i tak nie przyjmą tego do wiadomości. -
@Stefan-Joptwojmać said in MPG 2017 - przygotowanie:
Jeśli chodzi o terminarz to muszę przeprosić, bo o tym nie wiedziałem - przepraszam.
Ok szacunek
@Stefan-Joptwojmać said in MPG 2017 - przygotowanie:
Nadal uważam, że stary system jest znacznie lepszy, a MPG nie jest miejscem na eksperymenty. Czas tutaj nie powinien odgrywać dużej roli, biorąc pod uwagę fakt, że w poprzednich MPG graliśmy 5x5 5 kolejek + jedna była powtórzona co daje nam 6 pełnych kolejek 5x5.
Rozumiem opinię ale Organizatora była nieco odmienna. Turniej był zdecydowanie za długi!
A 4x4 to żadna rewolucyjna zmiana.@Stefan-Joptwojmać said in MPG 2017 - przygotowanie:
Nikogo się nie boimy, nie chcemy tylko grać 4x4, a tak jak we wszystkich oficjalnych turniejach w tym poprzednie MPG 5x5. Wyrażamy tylko swoje niezadowolenie odnośnie całej procedury. Za terminarz przeprosiłem.
MPG nie jest oficjalnym turniejem. Jest to impreza organizowana przez Personel dla polskiej społeczności OSM.
Zmiany regulaminu są tylko i wyłącznie sprawą organizatora. Zmieniamy zapisy, gdy uznamy że wpłyną na atrakcyjność rozgrywki... te które zaistniały zostały przegłosowane w gronie Personelu.
Zdanie z zewnątrz nas także interesuje ale nie jest zobowiązujące.@AC-Bubol said in MPG 2017 - przygotowanie:
Idąc za przykładem góry która informuke na s na ostatni gwizek damy odpowiedź do 7 marca czy będziemy grać czy nie. Muszą się wypowiedzieć wszyscy w grupie.
Do moderatora każdej grupy została wysłana wiadomość z prośbą o potwierdzenie udziału w MPG.
Na odpowiedź oczekuję do końca 3 marca (piątek). Brak odpowiedzi równa się z wycofaniem się z turnieju.Naprawdę nie rozumiem tego oporu ze strony SL, regulamin jest taki sam dla każdego i mam nadzieję, że zagracie.
Kończę dyskusję na temat sensu zapisanych punktów w regulaminie. -
Rozumiem. Wasz cyrk wasze małpy, bawicie się sami, a reszta to tylko przy okazji. Nie podoba się to spadać.
"Rozumiem opinię ale Organizatora była nieco odmienna. Turniej był zdecydowanie za długi!"
Najpierw bitwy były za drogie i ograniczaliście wydatki monet, koniec końców wyjdzie i tak to samo, bo trzeba 5 bitew zagrać. W tamtym roku jakoś nikomu nie przeszkadzało granie w zasadzie 6 kolejek systemem 5x5."A 4x4 to żadna rewolucyjna zmiana."
To jest właśnie rewolucyjna zmiana. Jak można tego nie dostrzegać? Ręce same opadają.
Ja też proszę swoją grupę jeśli ma coś do powiedzenia to na forum grupowy. Tutaj już chyba wszystko powiedzieliśmy i ani organizator nie zmieni zdania, ani my także nie ma co wplątywać się w dyskusję, która do niczego nie prowadzi. Beton.
-
@CorreThe said in MPG 2017 - przygotowanie:
Nie płaczcie z terminarzem że niby oszukany bo ja losowałem i wszystko było losowane prócz ostatniej kolejki która już była z góry narzucona, i jak wszystko pod PE (?)(,jak ja losowałem a w PE nie jestem i układów z nimi nie mam xDD to zastanów się a dopiero potem pisz) wygraliście Spartakusy rok temu a teraz boicie się że się nie uda i wszystko traktujecie jako oszukanie i zmniejszenie waszych szans xDDD xD xD xD
Mam nadzieję, że jednak dojdzie do bitwy pomiędzy naszymi i będziesz tak mocny, że nie przestraszysz się i zagrasz z nami? Czy do "4" się nie załapiesz? xD xD xD
-
Ostatnie pytanie bo tak jak pisał stefan nie ma co prowadzić polemiki bo brak jakich kolwiek argumentów z strony organizatorów. Argument bo tak postanowiliśmy to nie argument.
Dla kogo byłby to zadługi turniej bo nie rozumiem. Przecież można grać różnymi piątkami. Ktoś się gdzieś wybiera, chce rezygnować z gry. Kiedy były wyznaczane ramy czasowe i jakie ma znaczenie czy trwa to 4 czy 5 miesięcy.
Na tym kończę bo mam już dość tych mistrzostw a jeszcze się nie zaczeły. -
@Stefan-Joptwojmać Zapewne,żeby przyspieszyć wszystkie tegoroczne rozgrywki MPP i IMP zostaną połączone:)
-
@Stefan-Joptwojmać Zobaczymy, ja składu nie wybieram a w grupie jest wielu dobrych graczy. Jak nie zagram z wami to płakać nie będę xD