IMP 2022- słuszność czy niesprawiedliwość
-
Cześć,
Z racji, że temat odnośnie IMP2022 został zamknięty chciałbym się wypowiedzieć jak to wygląda z mojej strony czyli jednej z czterech najbardziej pokrzywdzonych osób w tym turnieju. A niestety ze strony organizatorów komunikat był lekko mówiąc bardzo skromny i nie zdradzający rzeczywistych powodów odwołania Indywidualnych Mistrzostw Polski.
Jeszcze przed startem turnieju zostały ustalone zasady odnośnie budowania kadry zespołu, które to miały obowiązywać aż do rozegrania pierwszej kolejki mistrzostw. Błędem, organizatora jak i uczestnika turnieju Davco było to, że w regulaminie IMP nie było wpisanych wysokości kar jakie miałyby być poniesione za przewinienie. Niestety ale piątka zawodników w wielu przypadkach łamała ten regulamin i budowała kadrę w sposób dowolny. Co było wyłapywane na bieżąco przez organizatora oraz zgłaszane przez naszą grupę . Ze względu na ograniczenia wiekowe kadry, transferowanie było bardzo utrudnione w fazie przygotowawczej turnieju. Sam często ze względu na braki na LT i oczekiwanie na skauta nie miałem wystawionej pełnej puli graczy do sprzedaży, co skutkowało słabszym rozwojem zespołu jak nie trudno się domyślić. Pierwsza kolejka też nie była zbyt kolorowa, pomimo dostępnych funduszy nie robiłem transferów żeby nie złamać ograniczeń i musiałem do niej przystąpić w mocno nie optymalnym składem.
Same kary co jest faktem zostały przyznane w dość zaawansowanej fazie turnieju, ale nie ma co się oszukiwać zostały przyznane słusznie. Po ich otrzymaniu ukarani gracze postanowili storpedować rozgrywki i opuścić ligę, za według ich nie słusznie przyznane kary. Oliwy do ognia na pewno dodał wprowadzony w trakcie rozgrywek zapis do regulaminu odnośnie transferów wewnętrznych między menadżerami ( chociaż wcześniej była informacja, że gramy na zasadach IMP2021 ) ale przyznając szczerze był to tylko jeden zgłoszony przypadek ( choć fizycznie było ich więcej ) i jedna nałożona kara. I jeśli osoba, na którą była nałożona zapytała nas o zdanie to w tym wypadku na pewno zgodzilibyśmy się na jej anulowania i granie dalszej części turnieju z utrzymaniem tej zasady. Wraz z graczami z naszej ekipy jeszcze przed odejściem graczy z ligi próbowaliśmy nawiązać dialog z organizatorem, mimo że wiedzieliśmy że również jesteśmy skrzywdzeni przez niego, i mieliśmy świadomość że kary które złapali rywale nie będą ostatecznie przyznane ponieważ nie zostały opublikowane na czas pomimo tego, że sami informowaliśmy o nieprawidłowościach na czas.
Najbardziej frustrujące w tym wszystkim jest to, że poprzez konflikt ukaranych graczy z Davco, najmocniej ucierpieliśmy my czyli gracze z POL, którzy trzymali się regulaminu od początku aż do tragicznego zakończenia. Na pewno bardzo nie miła sprawą jest to, że jakakolwiek próba mediacji nastąpiła dopiero po opuszczeniu ligi przez ukaranych graczy. Myślę że tą sprawę można była załatwić w bardziej łagodny sposób. W dobrym tonie byłoby chociaż próba rozmowy z nami jeszcze w trakcie trwania rozgrywek i próba wypracowania jakiegoś rozwiązania, które w uczciwy sposób pozwoliłoby dokończyć rozgrywki w spokojnej atmosferze. Niestety tak się nie stało i co niektórzy woleli odwołać mistrzostwa po swojemu.
Nadmienię również, że po odejściu była propozycja aby zacząć wszystko od nowa, ale niestety w tym wypadku w grupie mieliśmy dość podobne stanowisko choć te mistrzostwa traktowaliśmy indywidualnie to każdy z nas nie wyobrażał sobie, że gracze, którzy opuścili pierwotną ligę w czasie jej trwania przystąpią do zrestartowanej ligi bez żadnej kary. Chcieliśmy aby została na nich nałożona, a jeśli się z nią nie zgodzą to proponowaliśmy zastąpienie ich innymi graczami, którzy odpali w półfinałowych rozgrywkach.
Niestety ale organizatorzy wybrali najprostszą drogę ucieczki bez obarczania się trudnymi decyzjami i anulowali te mistrzostwa. I tak jak na początku zaznaczyłem w tym wszystkim zostały najbardziej poszkodowane cztery osoby, które nie złamały żadnego z punktów regulaminu a ich wysiłki, zużyte BC i czas który został poświęcony aby awansować do finału tych ciężkich rozgrywek poszły na marne. Dla mnie, dla Kuby i Johna również to był pierwszy finał, dlatego jego zakończenie rozczarowuje jeszcze bardziej.
Chciałabym aby decyzja odnośnie anulowania zeszłorocznego IMP została jeszcze raz przemyślana, osoby który zawiniły były uczciwie ukarane, i żeby w dobrej atmosferze fair play został wyłoniony Indywidualny Mistrz Polski 2022.
-
@krupski_96 w pełni zgadzam się z tym co napisałeś. Od siebie chciałbym również dodać, że w tym roku w indywidualnych mistrzostwach świata będzie mogło zagrać aż pięciu graczy z Polski, którzy mieli zostać wyłonieni właśnie na podstawie IMP 2022. Niestety po anulowaniu turnieju nie ma możliwość wybrania tej "najlepszej" piątki, która miałaby nas reprezentować w mistrzostwach. Myślę, że jest to dość istotny argument i warto go ująć w kontekście ewentualnego przywrócenia finału.
-
Wy obudziliście się po przerwie świątecznej czy jak ?
Szkoda ze żaden z was nie był chętny do dyskusji jak było trzeba i wszystkie nasze komentarze były blokowane i usuwane jakos wtedy wam to nie przeszkadzało?
I niby dlaczego ty jesteś bardziej pokrzywdzony niż ja , lub ktoś z moich kolegów bo nie rozumiem ?
Tym jedynym przypadkiem o którym mowisz był pewnie mój transfer i zgodnie z regulaminem nie był zabroniony . Nie kupił bym tego gracza gdybym wiedział ze to nie legalne a dwa osłabiając Ci sklad , co więcej Dovco sam napisał ze nie był dodany zapis o takich transferach bo zapomniał go zrobić. Skoro nie był to nie obowiązywał.
Najlepsze jest to ze był to jeden z najsłabszych twoich obroncow i miales go na LTA ja dowiedziałem się się w 10 kolejce ze mam pkt karny za to . Mimo ze sytuacja miala miejsce w dniu przygowawczym.
Od osób 3 dowiedzialem sie że był zrobiony z premedytacją i zabrałem Ci gracza z pierwszego skladu , śmiechu warte powiem Ci .
A jeśli chodzi o jakieś mediacje z waszej strony to chyba prowadziliście dyskusje wewnętrzna i nie miala ona na celu doprowadzenia turnieju do końca tylko ustawienie się waszej ekipy w jak najlepszej sytuacji i dobrze chociaz ze jawnie o tym wspomniales na forum bo twoj kolega z druzyny w wiadomosciach prywatnych do nas ani slowem nie zdradzal ze tak mysli i ty mówisz o fair play .
A co do coinsow to kazdy chyba wydał tyle samo i każdy stracił czas przez ta gówniana sytuacja, nie ma się nad czym użalać idź do pracy i zarobisz na nowe .
-
@krupski_96 też odniosę się do twoich zarzutów.
Po pierwsze gdy pojawiły się niejasności i zgrzyty nie widziałem waszej aktywności na forum ani nigdzie indziej. Każdy wiedział cicho z podkulonymi ogonem.
Po drugie jeśli uważasz że nie było prób mediacji to tylko chyba z waszej strony, widocznie sam nie wziąłeś w nich udziału lub po prostu jesteś słabo poinformowany.
Po trzecie na forum pojawił się komunikat z naszej strony dotyczący naszego opuszczenia ligi, też nie widziałem żadnej mediacji.
Poniżej przytoczę pięknie opisaną sytuację przez naszego kolegę @Josue-Antonio :-zostaliśmy ukarani na podstawie nie jasnego regulaminu, który mógł być interpretowany na wiele sposobów a do tego nie określał nawet konsekwencji nie zastosowania się do niego
-określenie specyfikacji składu obowiązuje do "startu rozgrywek" nie jest jednoznaczne z tym że obowiązuje do pierwszej symulacji ( dopiero później było to doprecyzowane)
-Stwierdzenie że gramy jak rok temu do mnie nie przemawia bo raz że nie każdy grał rok temu, a dwa że nie każdy ma obowiązek dokładnie śledzić wszystkie rozgrywki.
-kolejną kwestią było ciągłe edytowanie kluczowych punktów regulaminu finału w trakcie jego trwania
nakładanie kar za wykroczenia które takowymi nie były wcześniej
-Brak przejrzystości, transparentności i ogólnego ładu i składu w sposobie nakładania kar przez organizatorów ( brak trzymania się terminów, brak dowodów, brak możliwości publicznego odwołania się)
*Potraktowano Nas jak zgraję oszustów z którymi nie ma sensu nawet rozmawiaćJeśli czujesz/czujecie się pokrzywdzeni proponuję udać się do osób odpowiedzialnych za organizację a nie wylewać kubła pomyj na nas.
No i co ciekawe, rozpisujesz się o IMP2022 dopiero w ... 2023 roku, kiedy temat został zamknięty.
Każdy z nas ma inny punkt spojrzenia na daną sytuację, łatwo jest oskarżyć i osądzić a znacznie trudniej zrozumieć.
Potwierdź swoje mistrzowskie aspiracje w MPP i zrekompensuje sobie IMP a żale wylewaj tam gdzie trzeba a nie na nas.Miłego
-
@maniek_56 Chłopak kulturalnie wyraził swoją opinię a Wy zaczynacie jakieś chamskie docinki. Nie potraficie prowadzić normalnie dialogu i wymiany poglądów?
-
@gorkins
Skoro wyraził swoją opinię to chyba liczył się ze ktos to skomentuje .
A gdzie niby jest nasza chamska odzywka?
Czym go mogłem urazić?
Jak chlopak nie był doinformowany to chyba czas najwyższy by poznać prawdę.Po drugie jestes jego prawnikiem , czy ojcem ?
-
@gorkins kulturalnie zarzuca nam winę, a my powinniśmy kulturalnie siedzieć cicho.
Nie no, sorry, szanujmy się.
I gdzie to chamstwo nasze?Jak widać, forum OSM służy wyłącznie do kłótni i docinek, gdy pojawia się faktycznie problem dziwnym trafem jest cisza...
-
@grzechu111 uważam że wyrażenie "idź do pracy i zarob na nowe" jest chamskie. Jednak zdaje sobie sprawę że każdy ma inny poziom wrażliwości, jest wychowany według różnych wzorców i może być to dla niektórych normalna "odzywka". Dla mnie nie jest.
-
@maniek_56 nie widziałem w jego wypowiedzi sugestii że powinniście siedzieć cicho.
-
Widzisz, jak mowisz kazdy ma inny prog wrażliwości, jako starszy kolega wstawiłeś się za nim oke szacunek.
Ja z koleji uważam że to nic w porównaniu do waszej propozycji :
"Chcieliśmy aby została na nich nałożona, a jeśli się z nią nie zgodzą to proponowaliśmy zastąpienie ich innymi graczami, którzy odpali w półfinałowych rozgrywkach"
Graczy którzy zasłużenie awanowali do finału chcieliście się pozbyć a nie porozmawiać i znalezc rozwiązanie tylko zatapic ich cała reszta własnej grupy która, miała wejsc do finalu ,nie ze względów sportowych a koleżeńskich.
Nie wiem czy to chamskie , czy szczyt hipokryzji ?
Faktem jest ze skoro oczekujecie fair play zachowania to sami dajcie przykład by was naśladować. Bo to co teraz wychodzi na forum z waszej strony to nic z czego powinniście być akurat dumni. -
@grzechu111 nikt nie neguję tego, że awansowaliście uczciwie do finału i nikt nie chciał was zastępować. Jedyne co mnie zastanawia, to że ciągle powołujecie się na niejasności w regulaminie, a mimo to dalej nie potraficie dostrzec, że złamaliście punkt, za który od początku była jasno określona kara (dyskwalifikacja). Z tego co pamiętam rok temu Maziu również opuścił ligę finałową i tam nikt się z nim nie patyczkował, tylko od razu dostał przewidzianą za to karę. Czuliście się pokrzywdzeni ok, odmówiliście uczestnictwa w dalszej części rozgrywek, nie ma sprawy wasz wybór. Zrobiliście to co według was było najlepsze, ale przecież od początku znaliście ryzyko i powinniście liczyć się z konsekwencjami tej decyzji.
-
Pozwolę sobie zabrać głos i odnieść się do kilku rzeczy.
Grzechu111 pytasz czemu inni są bardziej pokrzywdzeni niż Ty i reszta Twoich kolegów. Otóż sprawa jest banalnie prosta - to Ty i reszta Twoich kolegów opuściliście ligę wymuszając na organizatorach decyzje, które były dla Was korzystne. Każdy z graczy który NIE BYŁ członkiem Waszej grupy trzymał się zasad o budowaniu kadry w okresie przygotowawczym. Jedynie Wy łamaliście regulamin i dlatego inni są jedynymi pokrzywdzonymi a nie Wy.Mówisz o tym, że dostałeś karę za transfer i unosisz ją do najwyższej rangi, gdybyś przeczytał ze zrozumieniem co napisał krupski to wyciągnąłbyś wniosek, że ten transfer nie był problemem i każdy byłby w stanie to zrozumieć gdyż nie było o tym wzmianki w regulaminie.
Problemem był fakt, że nie trzymaliście się zapisu w regulaminie, który jasno mówił co wolno a czego nie w okresie przygotowawczym. Faktem jest, że nie pisało w nim jaka kara czeka na gracza, który złamie ten zapis. Tu odniosę się do Ciebie Maniek_56 bo zdaje się, że to Ty zebrałeś najwięcej minusowych punktów. Przystępując do turnieju zakładam, że przeczytałeś regulamin i byłeś świadomy, że będzie za to kara. Nie wiem jak naiwną osobą trzeba być, żeby myśleć, że tej kary nie będzie. Było dopytać jaka będzie wysoka, jesteś szefem grupy i nie rozumiesz takich rzeczy? To był największy problem podczas trwania tego turnieju a robicie wszystko, żeby to Was traktować jako pokrzywdzonych - totalna bzdura, hipokryzja i żenada.
Nie rozumiem również Waszych pretensji o brak mediacji w trakcie trwania rozgrywek, gdyż to powodowało by jeszcze większe zamieszanie. Moderatorzy byli od tego, żeby rozmawiać i podjąć stosowne decyzje. A rozmowa z Wami po tym jak opuściliście ligę uważam, że była by wręcz niestosowna. W myśl zasady "wszystkich Nas nie ukarają" zrobiliście najgorszą z możliwych rzeczy.
Zdaje się, że rok temu Maziu również nie zrozumiał niektórych pkt regulaminu i opuścił ligę i wszyscy wiemy jak z nim postąpiono.
-
Jak to czytam to stwierdzam, że organizator nie miał jajek... Jeżeli rok temu za podobne przewinienie była dsq to dlaczego w tym roku było odwrotnie... Czego bał się organizator ? Rok temu jeszcze w tą grę grałem bardziej aktywnie w grupie i grałem w turniejach zewnętrznych nawet chyba w IMP.
Jeżeli złamali zasady gry trzeba było grać dalej robiąc dyskwalifikacja dla uciekinierów i się nim nie przejmować. -
@Wodzu1902 niestety lecz nie mogę się z tobą zgodzić.
Po pierwsze błędy, owszem popełniliśmy.
Rzeczywiście najwięcej ja, od razu otrzymaliśmy wiele sygnałów o celowym łamaniu regulaminu... O grze nie fair, no bo jak to? Nam przecież pomylić się nie można.
Następna sprawa, zostałem poinformowany o złamaniu regulaminu, jedynym punktem mojej obrony był brak zapisku w regulaminie o wysokości kary ale... Poprosiłem o wstawienie dowodów na forum jak miało to zawsze miejsce, później musiałem prosić o nie na priv, wiesz o tym że po dzień dzisiejszy ich nie dostałem?
A byłem ciekaw skąd się tyle pkt minusowych wzięło bo wyobraź sobie że przeoczyłem moje błędy.
W każdym turnieju do tej pory panuje ta sama zasada, screen - kara.
I właśnie o to chodziło, do tego doszło oczekiwanie na "werdykt".
Czas na decyzję dla organizatorów to min 24 h, max 7!!! dni. Okrągły tydzień.
Graliśmy połowę ligi nie wiedząc co i jak tak naprawdę, nałożono na nas karę po tym czasie i bezczelnie edytowano regulamin.
Czego tu nie rozumieć?
Wyszliśmy z ligi pełni świadomi konsekwencji, nie aby zbojkotować czy jak już uważasz wymusić decyzję ale żeby nie uczestniczyć w nieudanym turnieju najdelikatniej mówiąc.
A teraz co? Czego oczekujecie? Chcecie nas zbanować? Teraz po wszystkim jakieś pretensje o turniej?
Ja zawsze jestem otwarty na rozmowy, niekoniecznie publiczne.
Nikt nie chciał rozmawiać, bynajmniej nikt z osób których dotyczyła sprawa. -
Na dzień dzień dzisiejszy pomimo, że w swoim bardzo grzecznym oświadczeniu nie użyłem ani jednego nicku, ani żadnej nazwy grupy odpowiem jedynie "uderz w stół a norzycę się odezwą", z racji że według jednego pana jestem na urlopie i obecnie nie "zapierd...." na BC pozwolę sobie dać chwilę na zarobienie na ów coinsy i wtedy się dopiero wypowiedzieć w temacie.
-
@krupski_96 sprytnie, nie użyłeś. Nie wiadomo o kogo chodzi
-
-
Panowie... Sprawa jest już zakończona. Uważam że prawidłowo.
Owszem fakt restartu był najlepszym rozwiązaniem, niestety nie udało się tego wam osiągnąć.
Dlaczego? W sumie to chyba nie wiadomo czemu to niedoszlo do skutku?
Jednak uważajcie co piszecie niektóre osoby lubią banować bez podania przyczyny i zostawiając swoję na wierzchu. No a teraz miłego weekendu wam
-
@Dooshek karanie wszystkich za błędy kilku graczy jest dla ciebie prawidłowe? Bo ja nie uważam żebyśmy zrobili coś, co zasługiwało na odsunięcie nas z finału.
I pomyśl jak ta sytuacja wpłynie na przyszłoroczne IMP. Każdy będzie miał w pamięci to co wydarzyło się w 2022 i to, że nie wyciągnięto z tego absolutnie żadnych konsekwencji, a na dodatek wymazano z historii cały turniej. Przypuśćmy, że za rok również ktoś w finale otrzyma kary lub po prostu nie będzie mu szło. Namówi innych graczy do opuszczenia ligi (bo w sumie czemu nie, skoro rok wcześniej skończyło się to dobrze dla uciekinierow).
Jak wtedy z nimi postąpić? Pozostaje albo usunąć IMP drugi rok z rzędu, albo zbanować graczy, którzy w tej sytuacji zaczną słuszne zresztą protesty. Jeśli będziemy przymykać oko na takie postępowania i iść po najmniejszej lini oporu to uwierz, że nie będzie to jedyny taki przypadek, bo gracze bardzo szybko zaczną to wykorzystywać. Dlatego nie uważam, żeby ta sprawa została zakończona prawidłowo i mam nadzieję, że ktoś się jeszcze temu przyjrzy i przemyśli ewentualną zmianę decyzji. -
@Kuba1523 wiesz, ja widzę że tkwicie w tym samym miejscu.
Widzicie tylko "uciekinierów", nie ma wzmianki abyście chcieli restartu ligi, widzę twarde postulaty aby nas wyrzucić, zbanować i wciągnąć pozostałych kolegów.
Dlaczego? Każdy sam sobie odpowie na to pytanie.
Widzisz chłopcze, nie każdy żyje wyłącznie wygrana, chęcią zwycięstwa, pokazania że jest się najlepszym.
Są jeszcze takie rzeczy jak duma czy honor, są rzeczy ważniejsze niż zwycięstwo za wszelką cenę.
Za chwilę usłyszę zapewne że gdybyśmy mieli honor przyjęli byśmy karę... Owszem, nie zamierzaliśmy od niej odstąpić, o tym wiecie???
Widzę że dużo nie wiecie, widzę że ważniejsze są tylko trofea, chęć bycia na szczycie, tylko najlepsi... Mimo wszystko.
Uparcie pojawia się tylko jedno: ukarać, zbanować, wykluczyć, regulamin mówi jasno!
W IMP2022 też mówił jasno!
Skończcie te ceregiele, napiszcie jakąś petycję do organizatora, zbojkotujcie coś aby wywrzeć presję bo to podobno najłatwiejsze, są różne sposoby.Najlepiej gdyby wszystko odbywało się za zamkniętymi drzwiami w towarzystwie znajomych z gry, właśnie... gry.
Mam wrażenie że ambicja i chęć bycia najlepszym wszędzie trochę wymknęły się z pod kontroli...Ja mogę tylko dodać od siebie że jestem naprawdę dumny z mojej ekipy, każdy z nas chce wygrywać, ale każdy też jest człowiekiem który posiada zapomniane już w dzisiejszych czasach cechy.
Zwycięstwa są dla nas ważne, ale nie za wszelką cenę.